2225.

AVvXsEjto3xinstr-eQhlK5WzMHb4tPlJyqI5yVj
 

Piirros: ~ https://mobile.twitter.com/jarvinen_jari/status/1463405327265812483 - 

 

***

..

48x48_20191004131740879.jpg20.01.2022 - 20:54
 

Kiina on suurien lukujen kansakunta, jossa on kymmeniä kansallisuuksia - mutta kieli on yhteinen, joskin vain merkkiensä osalta. Silti mandariinin kiina on maailman puhutuin äidinkieli ---

Helsingin Sanomat jatkaa omalla tarkoitushakuisella lännettyneellä mielikuvituksella - mutta silti todennäköisesti todellisilla luvuilla.

--
Kiina on suurien lukujen valtio

Asukkaitakin on noin 1 403 miljoonaa - siis 1,403 miljardia, kun meillä Suomessa on miljardeissa 0,0055 asukasta. Merkille pantavaa on se, ettei tämän hyvin sotaherkän läntisen maailman koko ole edes Kiinan luokkaa, vaan jää Yhdysvaltojen johdolla alle miljardin asukkaan.

--
Kiina on tosiaan niin suurien lukujen maa, jossa jokaiselle suomalaiselle kertyy noin 254 toveria, kaveria, ostajakandidaattia kuin ihmistä, joilla on (kaikilla) oma muiden sisäisiin asioihin sekaantumattomuuden mielipide - hyveeksikin kutsuttuna. Siksikin on arveluttavaa hakea joitain nimettymyyksiä kaduilta, sillä ne eivät koskaan kerro edes likimaista keskiarvoa!Pureudutaan nyt HS-toimittaja Mari Mannisen kirjoittaman HS-jutun ... https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008521107.html - otsikoituna näin:

"Kiina käynnisti ulkomailla Kettujahdiksi nimetyn operaation, ja nyt jo ainakin tuhansia ihmistä on pakotettu palaamaan Kiinaan",

.. mainitsemiin lukuihin, joiden osalta teemme vertailun omaan maahamme - Suomeen, josta varmaan löytyy rikollisia, petollisia kuin lain rikkojia, jotka pakenevat ulkomaille - oikeuden, tuomioiden ja vankeuden pelottamina.

Kiinassa on palautettu vuoden 2013 jälkeen ulkomailta vuodessa noin 1 450 henkilöä "leivättömän pöydän" ääreen, sen tarkoittaen meille Suomeen suhdelukuna noin kuutta henkilöä vuodessa - ehkä näin monta rötöstelijää meiltäkin löytyy oikeuden eteen.

Kiinasta on paennut ulkomaille annetun luvun mukaan noin 18 000 henkilöä, tämän tarkoittaen vuodessa noin 2 600 ihmistä - ja nyt jos suhteutamme sen Suomeen, on meiltä karannut lain kouraa noin 10 henkilöä - vuodessa.Luvut pienevät kummasti, kun otamme käteen suhteutuksen -

.. emmekä jää sokeina tuijottamaan kiinalaisten massiivisia lukuja. Varsinkin kun kyseessä on selvästi tarkoitus hienostuneesti sättiä, näykkiä kuin nokkia kinnalaista tapaa elää. Voisimme samalla muistaa, että Kiinaa pidetään yhtenä maailman pisimpään olevana jatkuvana korkeakulttuurina |1
.
|1 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_kulttuuri -
..

Kiina on tänään maailman suurin talous (IMF 2015 - BKT / PPP) 

 

https://www.talouselama.fi/uutiset/se-on-tapahtunut-kiinasta-tuli-maailman-suurin-talous/860c910c-f84f-36d2-aa2a-d7c79f9f43f7 - ), se myös tuottaa eniten ylempiä insinöörejä - jopa 340 000 - joka vuosi, siis reilussa 17 vuodessa enemmän kuin Suomessa on asukkaita. Ei siis ihme, että tuotekehitys, tuotanto kuin markkinointi jatkavat maailmanennätystahtia.

Ikävillä luvuilla herkuttelun sijasta voisimme pohtia mitä kiinalaisuus tarkoittaa ja tässä piilee suuri vaara, sillä suomalaisin läntiseen elämän malliin (kasvuhokemallinen |2 näyttö- ja vertailutalous |3) tottuneina meidän on vaikeaa ymmärtää - vuosikausien paikalla olosta huolimatta tapaa miten Kiinassa eletään ja ennen kaikkea miten sitä jättivaltiona johdetaan! Kiina ei ole läntinen demokratia, eikä demokratia ole valtatekijä edes koko maailmassamme - niinpä herää hyvin vakava kysymys:

Miksi lännnenmies kokee olevansa oikeassa, kokee olevansa opettajan roolissa eikä tässäkään vielä kaikki - vaan kokee, että hänellä on oikeus sekaantua vieraiden omiin sisäisiin asioihin- jopa sotien, joskus maailmanjärjestö YK' n valtuuttamana, mutta usein vain omin lupineen.Miksi - tätä ihmetellään Kiinassa -

.. olisiko siis aika suomalaisen laatujournalismin ottaa opiksi ja koettaa löytää puolueettoman, hienotunteisen, diplomaattisen kuin sekaantumattoman vireen omaan nykyiseen lännettyneeseen poljentoon nähden?

..
Mainittakoon lopuksi että Kiina on itsenäinen YK' n jäsenvaltio, turvaneuvoston pysyvä jäsen, jolla on oma itsensä laatima lakikokoelma, jota noudatetaan juuri Kiinassa. Meidän laki ei ulotu Kiinaan, eikä ole ohjenuora heille, vain meille esimerkiksi täällä Suomessa. silti Kiina on kiinnostunut tietämään enemmän meidän tavasta laatia lakeja ... |4
.
|4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/katselemme-lantisin-lasein-nousevaa.html -

..

Milloin opimme olemaan sekaantumatta ja sotkeutumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin - mutta lopuksi kiinalaista yhteistyöhalua kevennyksenä - tammikuun lopulla kiinalainen maailma astuu uuteen vuoteensa - Tiikerin vuoteen.Meillä on käsitys tiikeristä, mutta juuri kenelläkään ei ole kokemusta siitä!

..
53419

 

 

..

|  19  SUOMI24  145  |  115  TIEDE  410  |  FB  |