radiotiedustelu.jpg

Kuva: ~ https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/suomalaisilla-oli-sodassa-ylivoimainen-kyynel-partioradio-holger-jalander-kehitti-tekniikkaa-kaukopartioille-ja-malminetsijoille/740d5f42-5d73-3242-9867-eb50a440c1b1 - 

 

...

HS:

Uutuuskirja kertoo ensimmäistä kertaa Viestikoelaitoksen synnystä ja paljastaa Tove Janssonin olleen ”salaisen tiedon haltija”

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006291268.html - 

...

Ilkka Luoma 2.11.2019 - 4:56
 
Talvisodan alusta tulee kohta täyteen 80 vuotta [LINK], se ehkä kirvoittaa julkaisemaan juuri tähän kynnykselle uusia kirjoja ja "uusia" tietoja. Historia kiinnostaa, ja erityisesti sotahistoria, sillä sota yhdistää niin kotimaata kuin ehkä hyökkääjääkin.
Tästä juontuukin se suuri kysymysmerkki itse Neuvostoliitosta ja Kremlistä [Stalin K-arkisto]. Mitä kaikkea on sellaista, mitä me emme tiedä, vaikkapa tästä radiotoiminteisesta vakoilusta, urkinnasta ja tiedustelusta (mitä nimeä nyt haluammekaan käyttää).

Tähän kohtaan on hyvä nostaa framille kirja - "Toinen tasavalta" -Otava 1976, tekijöinä Paavo Kähkölä, Toivo Pihlajaniemi ja Sauli Pyyluoma. Kirja selostaa nyt ajateltuna erinomaisesti tätä Suomen vedenjakajalla oloa - idän ja lännen välimaastossa. Meillä ollaan venäläisvastaisia ja toisaalta ymmärtämässä, ettemme kuulu lännen sotakoneeseen - Natoon (aina yli 50 prosentin kansallisella voimalla).

Suomi sai paljon mainetta radiotiedustelusta. Sen kehittyminen oli luontaista maalle, jolla ei ollut suuria asevoimia, tosi suuren edessä - oli oltava nokkela vähillä ja tässä tiedustelu uudella toiminta-alueella oli täysosuma.

Suomi tiesi paljon, jopa Puna-armeijan Kesähyökkäyksen 1944, vaikka arvellaan marsalkka C.G.E. Mannerheimin "nukahtaneen". Uusimmat arviot kertovat Mamnerheimin tienneen juuri radiotiedustelun ansiosta tulevasta venäläishyökkäyksestä ...

Mannerheim oli jo tuolloin päätynyt ratkaisuun päästä eroon sodasta ... oli tehtävä viimeinen operaatio. Se kulminoitui Tali-Ihantalaan ja suureen saksalaisapuun |1 ja myöhempään Ryti-junailuun, jossa saattoi syntyä valtiopetos Saksan kolmatta valtakuntaa kohtaan ...?

... , mutta kun sodasta oli päästävä eroon, olimme 1944 Karjalassa puun ja kuoren välissä. Pieni Suomi oli lopussa.
...
Loppuun suosittelen toista kiintoisaa kirjaa juuri ennen Talvisodan alun 80-vuotispäivää: "Talvisodan salainen strategia" - Antti Hietalahti
~ https://www.savonsanomat.fi/kulttuuri/kirjat/Antti-Hietalahti-Talvisodan-salainen-strategia-nikkelill%C3%A4-Saksan-rinnalle/871476 -.
 
...