Helmijoen suistossa sijaitsevien lähinnä ulkomaalaisomisteisten prosessiteollisuuden yritysten vaikeudet pahenevat. Taustalla on hallituksen strategia, joka tähtää matalan jalostusasteen ja työvoimavaltaisen, paljon energiaa vaativan, saastuttavan teollisuuden jalostusasteen nostamiseen, siirtämiseen sisämaahan tai peräti ulkomaille. Viime kesänä tehdyt päätökset olivat vasta alkusoittoa. Kiina poisti silloin arvonlisäveron palautukset lähes 700 vientituotteen osalta ja supisti veronpalautuksia lähes 2300 vientituotteen osalta keskimäärin viidellä prosentilla. Normaali arvonlisävero on 17 prosenttia, josta viejät saavat palautuksen, kun tavara viedään maasta. Kun Kiinassa yritysten katteet ovat yleisesti pienet, on arvonlisäveron palautuksilla ollut usein ratkaiseva merkitys. Viimeksi palautusten supistukset koskivat mm. tekstiilejä, vaatteita, rautaa ja terästä sekä useita kemikaaleja. Lukuisten hongkongilaisten ja taiwanilaisten yritysten vetoomuksista huolimatta veronpalautuksia ei peruutettu. Päinvastoin, arvonlisäverojärjestelmään on tulossa lisää muutoksia lähiaikoina.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nyt yritysten vaikeudet näyttävät vain lisääntyvän ja monet uhkaavat lopettaa toimintansa. Arvonlisäveropalautusten lisäksi yritysten suurin ongelma on uusi työsopimuslaki, joka tuli voimaan kuluvan vuoden alussa. Se tulee lisäämään yritysten kustannuksia ainakin 10 prosenttia. Työntekijöiden kanssa on solmittava kirjalliset sopimukset ja heille on hankittava pakolliset vakuutukset. Työntekijöiden irtisanominen vaikeutuu ja se tulee huomattavasti kalliimmaksi. Mikäli työntekijä on ollut yrityksen palveluksessa pidempään on hänen kanssaan solmittava toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Kiinan uusi työsopimuslaki on hyvin samankaltainen, kuin teollisuusmaiden vastaavat lait. Lukuisat Hongkongin teollisuusliitot ovat yrittäneet neuvotella Kiinan keskushallituksen kanssa lain muutoksista, jotka tulevat voimaan niiden mukaan liian nopeasti. Ne pyrkivät saamaan joustavuutta lain tulkintaan ylimenokaudella ja saamaan aikaan mekanismin, jotta teollisuus saisi tiedon uusista määräyksistä mahdollisimman pian. Hallitus valmistelee parhaillaan työsopimuslakiin liittyvää välimiesmenettelylakia, joka tuonee yrityksille kasoittain lisää vaatimuksia. Odotettavissa on, että palkkoihin, työaikoihin, lomiin, vakuutuksiin, työsopimuksiin, terveydenhuoltoon ja eläkkeisiin liittyvät asiat tulevat työllistämään työnantajia entistä enemmän ja lisäämään kustannuksia. Suurin ongelma on, että aikaisemmin työnantajien oli mahdollista kiertää säännöksiä, mutta nyt näyttää siltä, että viranomaiset suhtautuvat tiukemmin niiden noudattamiseen. Aikaisempi käytäntö ja nyt voimaan tullut laki ovat hyvin kaukana toisistaan.
Yritysten voittoverolaki tuli Kiinassa voimaan kuluvan vuoden alussa. Kotimaisten ja ulkomaisten yritysten voittoveroksi asetetttiin 25 prosenttia, kun aikaisemmin ulkomaiset yritykset maksoivat veroa pääsääntöisesti vain 15 prosenttia. Ulkomaisten yritysten veroaste nousee asteittain viiden vuoden aikana. Uuteen lakiin sisältyy veroprosentin nousun lisäksi myös paljon muita säädöksiä, liittyen esim kustannuksiin, jotka eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia. Siten ulkomaisten yritysten todellinen veroaste nousee myös välillisesti.
Yritysten muutkin kustannukset ovat Helmijoen alueella nousseet nopeasti. Palkat ovat nousseet viime vuosina 10-15 prosenttia vuodessa eli nopeammin kuin muualla Kiinassa. Saadakseen työvoimaa yritysten pitää usein maksaa työntekijöilleen selvästi korkeampaa palkkaa kuin minimipalkka, sillä alueella vallitsee 2-3 miljoonan henkilön työvoimavaje. Minimipalkkoja on korotettu vuosittain. Guangdong korottaa jälleen huhtikuun alussa minimipalkkoja 17,8 prosenttia. Minimipalkka on silloin 50-81 euroa/kk kaupungista ja kaupunginosasta riippuen. Kantonin työvoimakeskuksen juuri valmistuneen laajan selvityksen mukaan siirtotyöläisille tarjottu keskipalkka on 1.160 RMB (110 euroa) eli 13 prosenttia korkeampi kuin vuotta aikaisemmin.
Kiinan nykyinen yli 7 prosentin inflaatio voimistaa palkankorotusvaatimuksia entisestään tänä vuonna. Kasvavana ongelmana on saada tarpeeksi työvoimaa. Kiinalaisen uuden vuoden jälkeen pidetyillä ensimmäisillä työvoimamessuilla Kantonissa oli tarjolla 7000 työpaikkaa, mutta työnhakijoita messuille tuli vain 4000. Guangdongin provinssin viranomaiset ovat vuodesta 2005 kouluttaneet 1,3 miljoonaa nuorta maanviljelijää teollisuuden palvelukseen lieventääkseen työvoimapulaa. Tänä vuonna on tarkoitus kouluttaa miljoona maanviljelijää lisää. Erityisen suuri ongelma on löytää hyvin koulutettua työvoimaa keskijohdon ja johdon tehtäviin. Palkkakustannukset hyvin koulutetun työvoiman osalta ovat nouseet selvästi nopeammin kuin minimipalkat.
Sähköpula on vaivannut Helmijoen suiston teollisuutta jo useita vuosia. Vaikka sähkön tuotantokapasiteettia on lisätty vuosittain runsaat kymmenen prosenttia, on sähkön kysyntä kasvanut vieläkin nopeammin. Tänä kesänä sähköpula muodostuu Helmijoen suistossa Kiinan viranomaisten mukaan vakavimmaksi 1970-luvun lopun jälkeen. Sähkön toimitukset joudutaan ilmeisesti keskeyttämään runsaasti sähköä käyttävälle teollisuudelle ja sähkön säännöstelyä lisäämään entisestään tehdasteollisuudelle sekä rakennussektorille. Tammi-helmikuussa Etelä-ja Keski-Kiinaa koetelleet lumimyrskyt aiheuttivat paljon tuhoja sähkölinjoille ja muuntajille Guangdongin naapuriprovinsseissa. Guangdongin käyttämästä sähköstä neljäsosa tuodaan provinssin ulkopuolelta. Sähkön toimituksia mm. Kolmen rotkon padolta on jouduttu leikkaamaan tuhoutuneiden sähkölinjojen johdosta. Tuhojen korjaaminen kestää ainakin puoli vuotta. Töiden nopeuttamiseksi Guangdong on lähettänyt lähes 30.000 henkilöä ja 1500 sotilasta korjaamaan sähkölinjoja. Yritykset joutuvat entistä enemmän turvautumaan generaattoreihin turvatakseen sähkön saannin. Se lisää sekä kustannuksia että päästöjä. Raakaöljyn hintojen noustessa myös monien teollisuuden käyttämien raaka-aineiden hinnat ovat nousseet viime aikoina. Esimerkiksi muovien hinnat ovat nousseet yli 30 prosenttia.
Yritysten kustannuksia Helmijoen suistossa nostaa myös maan hinnannousu. Esimerkiksi Kantonin teollisuuspuistossa teollisuuskäyttöön vuokrattavan maan vuokrat kaksinkertaistuivat viime vuoden alussa. Myös jatkuvasti tiukkenevat ympäristövaatimukset aiheuttavat yrityksille lisäkustannuksia. Määräysten täytääntöönpano on pitkään ollut suuri ongelma. Ehkä tilanne on nyt muuttumassa? Helmikuun lopulla Kiinassa hyväksyttiin lainmuutos, jolla vesien saastuttaminen on tarkoitus saada kuriin. Vesien likaajien sakot nousevat nyt reippaasti, kun esim. tehtaiden johtajille voidaan määrätä sakko, joka on puolet heidän edellisen vuoden palkastaan.
Yhdysvaltojen dollari on edelleen päävaluutta, jolla Kiina käy kauppaa. Viennin laskutuksesta dollarin osuus on 80 prosenttia. Kun Kiinan valuutan yuanin arvo suhteessa US dollariin on vahvistunut, ovat kiinalaiset viejät kärsineet tappioita. Valmisvaatteiden viejien mukaan yuanin kurssin yhden prosentin vahvistuminen merkitsee neljän prosentin laskua katteen osalta. Katteet tekstiiliteollisuudessa, kuten myös jalkineteollisuudessa ovat pienet ainoastaan noin kolme prosenttia. Viejien vaihtoehtona on hintojen korottaminen, mutta se merkitsee vähemmän tilauksia. Ostajat siirtävät helposti tilauksensa halvempiin maihin, kuten Intiaan, Vietnamiin, Bangladeshiin ja Indonesiaan. Vaikeaksi hintojen korottamisen tekee myös kiinalaisiin vientituotteisiin liittyneet laatuongelmat. Odotettavissa onkin, että Kiina maailman suurimpana tekstiilien tuottajana tulee vähitellen menettämään suhteellisen kilpailukykynsä sen tuotantokustannusten noustessa.
Kustannusten nousun lisäksi kiinalaisia viejiä uhkaa USA:n taloustilanteesta johtuva kysynnän hiipuminen. Jo nyt viennin kasvu USA:han on hidastunut ja mikäli taloustilanne heikkenee entisestään,, vaikeuttaa se erityisesti Helmijoen suiston yritysten vientiä.
Helmijoen suistossa on noin 90.000 ulkomaalaisomisteista yritystä, joista lähes 60.000 yritystä ovat hongkongilaisten omistamia. Nämä yritykset työllistävät 10 miljoonaa henkilöä. Viime aikoina erityisesti hongkongilaiset yrittäjät ovat ilmoittaneet sulkevansa tuhansia omistamiaan tehtaita tai siirtävänsä liiketoimintansa sisämaanhan tai ulkomaille. Monien elektroniikkayritysten odotetaan siirtyvän Vietnamiin, autonosien valmistajia siirtyy Lähi-Itään ja Itä-Eurooppaan sekä tekstiiliteollisuutta Bangladeshiin ja Intiaan. Esimerkiksi Kantonin naapurissa Dongguanissa sijaitsevasta tuhannesta jalkinetehtaasta 300 on jo lopettanut toimintansa ja puolet niistä on siirtänyt tuotantonsa Vietnamiin. On vain ajan kysymys, milloin yritysten sulkemisesta aiheutuva ketjureaktio heijastuu myös Hongkongin puolelle. Seuraavassa vaiheessa kärsivät logistiikkasektori, palvelut ja pankkitoiminta.
Keskustelin äskettäin Guangdongin provinssin ulkomaankaupan ja taloudellisen yhteistyön osaston DOFTECin varapääjohtajan Wu Gongquanin kanssa Helmijoen prosessiteollisuuden ongelmista. Wun mukaan Helmijoen suistossa tuotantokustannukset ja maan hinta ovat nousseet niin korkeiksi, ettei prosessiteollisuus voi toimia siellä enää voitollisesti. DOFTEC on ryhtynyt selvittämään tilannetta. Monet yritykset ovat todella lopettamassa toimintaansa ja siirtyvät pois Helmijoen suiston alueelta. Näitä yrityksiä ei kuitenkaan ole niin paljon kuin lehdistössä on mainittu. Guangdongin DOFTEC tutkii parhaillaan, millaista tukea yrityksille voitaisiin antaa. Guangdongin intressissä olisi, että yritykset siirtyisivät provinssin itä- tai länsiosiin, jossa tuotantokustannukset ovat selvästi alemmat kuin Helmijoen suistossa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.