hk%20mellakat.jpg

IS

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006190996.html - 

...

HS

Mielenosoitukset jatkuvat Hongkongissa, Finnair perui maanantain lentonsa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006201794.html  - 

.

Ilkka Luoma 12.8.2019 - 17:03 kommentti
Kiinassa on 1394 miljoonaa asukasta, ja HK on sen erityistalousalue - "Yksi valtio ja kaksi järjestelmää" -systeeminä. Kiinan keskushallinto Pekingistä sietää lailliset mielenosoitukset - ilman väkivaltaa ja mellakointia. Peking on koko Kiinan takuu ja tae, jotta maailman suurin valtio pysyy järjestyksessä. 

HK' n alun mielenilmaukset olivat rauhallisia ja luvan perästä mielenosoituksia, jotka toivat selvän lopputulokset - epäselväksi arveltu lakiluonnos peruutettiin määräämättömäksi ajaksi. Asia oli näin saatettu pois päiväjärjestyksestä hongongilaisia kuunnellen. 

Nyt HK' ssa riehuvat mellakat, muutamien tuhansien aktiivisella otteella - Peking tietää jo, että mellakoita tuetaan ulkoa - esimerkiksi Englannista käsin, joka oli kolonialistina Hongkongin isäntämaa joitain satoja vuosia - sitä ennen kiinalaisuus on toiminut alueella tuhansia vuosia. Historiaa lukeneet muistavat englantilaisten Oopium -sodat, ja niiden tavoitteet sekä seuraukset. 

On aivan varmaa, että Pekingistä Kiinan keskushallinto puuttuu riittävän lujalla kädellä sellaisiin mellakoihin, jotka ovat vaaraksi yhteiskuntarauhalle ja -järjestykselle. 

Viranomaiset siirtyvät seuraavaksi vaiheeseen kaksi, jossa laittomiin mellakoitsijoihin suhtaudutaan kovemmalla otteella, sillä erityisaluesopimuksen mukaan Peking kantaa lopulta ulko- ja turvallisuuspoliittisen vastuun HK' n alueesta ja sen ihmisistä. 

Varoitus on annettu. Suurin osa hongkongilaisista on rauhan kannattajia ja tietävät, että nykyinen nouseva talouden pohja rakentuu koko Kiinasta ja Kiinassa. HK tulee olemaan yhä enemmän osa kiinalaista maailman suurinta taloutta (bkt - PPP/IMF). 

Ihmetystä herättää se kuinka paljon Suomessakin valta- ja laatumedia hienostuneesti käyttää palstametreittäin tilaa HK' n mellakoihin. Samoin mellakat ja mielenosoitukset Moskovasta saavat poikkeavan paljon palstatilaa verrattuna vaikkapa läntisten maiden vastaaviin mellakoihin ja mielenosoituksiin. Mistä tämä johtuu?
 
...