desentralismi.jpg

Kuva: ~ https://www.suomenmaa.fi/mielipide/desentralismi-politiikkamme-ytimeen-6.3.365007.3c27046d73 - 

 

...

HS:

Suomen vauvakato on osin keskittämispolitiikan syytä

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006392468.html  - 

...

Ilkka Luoma 2.2.2020 - 8:59
 
 
Keskustan ja sen aiemman puheenjohtajan - Paavo Väyrysen tavoite oli ja on edelleen (?) - desentralismi, siis hajauttaminen nykyisen keskittämisen sijasta. Keskusta kokee nyt Väyrysen oppilaan - puhenjohtaja Katri Kulmunin johdolla edelleen ideana parhaimpana pitää koko Suomi järkevästi asuttuna. Suunta ei ole nyt tuo. Miksi?

Tuossahan on se kaikkien kysymysten pohjavire - ollakko vilvoittavien vetten äärellä omassa reviirissään, vai pakkaudummeko hunajakennomaisesti mahdollisimman tiiviiksi ihmisrakenteeksi "meidän suurkaupunkeihimme"?

Näyttää siltä, että kaupungistuminen ei lisäännytä ainakaan kanta-suomalaisia. Eniten lisääntyy maahanmuuttajat, joille suurperheet ovat perinnettä omasta isänmaastaan, josta on pitänyt lähteä.

Mutta miksi nuoret kansa-suomalaiset eivät tahdo/ uskalla lisääntyä, mikä on meitä kaikkia elättävän biosfäärin ohjastajan - evoluution - väkevin ohjelmakäsky perittynä ominaisuutena. Tekeekö maallisesti liikaa vaurastunut läntinen yhteiskuntamalli itsestään "turhaa ja biokierrosta itsensä poistavaa" - tylyimmillään kysyttynä!

Tälle tylyydelle on perusteita, kun katsotaan eteläisten EU-maiden hedelmällisyyslukuja, jotka ovat vaipuneet jo alle 1,5' den - kerrotaan, että 2,1 uudistaisi populaatiota - maittain ja reviireittäin! Miten me valvomme reviirimme?

Mikä saisi ihmisen meillä Suomessakin lisääntymään ja uudistumaan*, jottei geenijakauma maassamme kallistu vierasperäiseen - vai onko tämä jonkun ohjausmekanismin tie ja tulos on jo kivetty - mene ja tiedä?

Itsekkyys on lisääntynyt. Sekään ei helpota lisääntymistä, ettei ole täyttä uskoa huomiseen. Eikä tässä vielä kaikki - nyt nähdään, että taistelu valosta on entistä vaikeampaa ja ehkei syntymättömille lapsille haluta liian vaikeata huomista.

Lasten kasvatus voidaan kokea liian vaikeaksi, liian vastuulliseksi, varsinkin, kun nähtiin omien vanhempien hankaluudet - erityisesti 1980-2010 välisenä aikana - paljon ongelmia, niihin nyt pureutumatta. Kirjoitettu neljän lapsen kokemuksella
.
 
...