herlin.jpg

 

Kuva: ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/244282-niklas-oli-inhimillinen-mediamies/  - 

 

*

...

HS:

11-vuotias Heikki Herlin heräsi yöllä sängyssään isänsä kauheaan huutoon – Niklas Herlin oli hauras, hauska ja ristiriitainen hahmo, hänen poikansa kertoo nyt

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006625594.html

..

Ilkka Luoma 8.9. 7:40
Oli kunnia tavata Niklas 'Niko' Herlin vain yhden kerran - kuitenkin kasvokkain

Katse oli harkitsevasti malttamattoman utelias. Miksi? Ehkä siksi, että oli ensimmäinen yhteistapaaminen, jossa US Puheenvuoron maallikkokirjoittajat kohtasivat toisiaan ja erityisesti pääsivät kuuntelemaan Nikoa, joka oli luonut jotain aivan uutta koko mediamaailmaan.

Niklas Herlin piti lyhyen puheen - maintien ohimennen suvun rikkauksista, mutta omasta nuukuudesta käyttää sitä säästeliäästi. Syntyi ymmärrys, että Usari oli tullut jäädäkseen ja nimenomaan Puheenvuoro, joka sytytti niin taviksia kuin myös tunnettuja ...


Perinteellisesti Media on pitänyt tilata ja maksaa tilausmaksu

Uusi Usari (US) oli lukijalleen ilmainen - business koetti pyöriä mainoksilla. Niko ilmoitti yksikantaan, ettei tuolloin ensitapaamisen aikana business oikein toimi - tämä tarvitsee tukea, ja sitä tukea tuli Nikon lompakosta. Mutta US ja siihen liittyvä Puheenvuoro oli Niko Herlinin Elämäntyö, suurempi kuin kukaan tuolloin ymmärsi. Ei ehkä vielä nytkään.


Puheenvuoro avasi taviskirjoittajille maailman!

- se avasi ja kirvoitti mielipiteet, ajatukset, purnaukset ja kapinoinnin aivan uudelle tasolle. Oli mahdollisuus saada oma juttu esille framille, jolla oli legendaarinen nimi - Uusi Suomi
>
 
..
Ilkka Luoma 8.9. 7:41
2 - US Puheenvuorolla oli vaateita - piti olla rehdisti omalla nimellä, myöhemmin vaadittiin myös tarkka ja tunnistettava oma kuva - Niko oli varmaan miettinyt, että Sana on Vapaa, mutta näytät kuka olet, eli siis vastaat siitä mitä kirjoitat. Tämä oli uutta - oli totuttu huutelemaan anonyymeinä, nimettöminä puskista räyhääjinäkin.

Aiemmin "arkikansan" ei tarvinut palstoilla kantaa vastuuta sanomisistaan - nyt piti

Tältä osin Niko teki suuren Elämäntyön - hän loi mahdollisuuden kansalaisten omalla suoralle medialle - kansalaismedialle. Oliko tämä hänen suurin toive - jäi nyt mahdollisesti pojan - Heikki Herlinin tietoon, tai sitten ei.

Esimerkiksi tämä HS-kansalaiskommentointi on jatkoa Nikon US Puheenvuorolle, mutta jääden jälkeen tuossa mielipiteen vapaudessa. HS antaa lähtökohdan kommentoijalle, eli HS tuottaa oman julkistuksen juttuna, uutisena, kolumnina ja vaikkapa Vieraskynänä.

Niko taas antoi kansalalaiselle vapauden avata Puheenvuorossa itse oma aihe, yleensä jokin ajankohtainen ja tämä asetettiin sitten altiiksi kommentoinnille, joiden heidänkin piti olla omalla nimellä.

Itse kirjoitin noin 2500 kirjoitusta Puheenvuoroon, kunnes syntyi erimielisyys kuvien käytöstä ja niiden lähteiden merkinnästä.

Suuri arvostus Niklas Herlinin Elämäntyölle

Hän avasi informaatioradan tavalliselle kansalle - ei tarvittu paperia, vain tietokanta, nokkelat foorumin ohjelmarivit ja ikiaikainen moderointi oli ja on jäänteenä vanhasta.

Tavalliselle kansalle ei uskalleta antaa täyttä Sanan Vapautta. Me emme osaa sitä vielä täysin käyttää, silti kansalaiskanava kehittyy nopein askelin - ja Puheenvuoro oli tältä osin pioneeri.
e
 
..