prosessoitu%20ruoka.jpg

 

Kuva ~ https://tekniikanmaailma.fi/lehti/11a-2019/prosessoitu-ruoka-lihottaa-tutkitusti/ - 

 

*

...

HS Tiede -ohjelma: Onko prosessoitu ruoka epäterveellistä?

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006465920.html  - 

...

Ilkka Luoma 7.4.2020 - 14:09
Harvoin, jos koskaan näemme luonnossa villieläimiä, jotka ovat ylipainoisia

On hetkiä, jolloin luonnossa eläin saa mahansa liki turvoksiin, silti liikalihomista ei synny, koska todellisuutena vallitsee keskimääräinen niukkuus |* ja ravinto on luontaista - ilman mitään luonnotonta prosessoitumista.

Ihmiset ovat entisestään lihavampia, erityisesti teollisuus- eli kehittyneissä maissa - ei niinkään kehitysmaissa, joissa niukkuus on liki joka päiväistä, eikä "äidin valmistamia saarioisten" lihamakaronilaatikoita ole ylen palttisesti tarjolla, jos lainkaan, sillä erityisesti kehitysmaissa (usein entisiä eurooppalaisten siirtomaa-aikojen kolonioita) nähdään aika-ajoin nälkää!

Me teollisuusmaissa, joissa työtä automatisoidaan, robotoidaan ja keinoälyistetään ei taas ole toistaiseksi pulaa ravinnosta. Sitä riittää - supermarketin makkara-allas sisältää jopa 55 erilaista, mitä moninaisempaa makkaralaatua, toinen toistaan enemmän alkuperäraaka-aineesta muokattuna. Laatuja löytyy yhä hienostunempaan maku- ja elämysmaailmaamme.

Saman aikaan makumaailman myötä meillä ylensyönnin aiheuttamana elintasosairauden lisääntyvät - diabetes II, sydän- ja verisuonitaudit kuin yhä yleisemmäksi käyvät syövät.

Tehotalous vei ruokatuotannon steriileille liukuhihnoille. Noita liukuhihnoja ei näy villissä luonnossa -ainut liukuhihna on ohi juoksevat ei niinkään steriilit saaliseläimet tai ylikulkevat sadekaudet, jotka tuovat kasvinsyöjille loputtomat ruohomeret, mutta vain hetkeksi.

Evoluutio oivalsi: Eläin pysyy juoksevampana, kun se on niukkuuden jatkumossa - se on ikäänkuin terhakampi juoksemaan saaliin kiinni. Meillä terhakkuus kulminoituu supermarket-autoajeluun, ja loputtomien kylmätiskien äärelle valitsemaan kymmenien juustolaatujen joukossa juuri se himoituin.

Ihminen on ollut näillä "savanneilla" ehkä nykyravintoperiaatteissaan noin 100 vuotta. Aiemmat muutamat miljoonat vuodet apinoina olimme villimarkettien asiakkaina - joko juosten, oveluudella tai viritetyin ansoin
.
 
 
...
EKSTRA

TORSTAINA, JOULUKUUTA 25, 2014

Reviirien hallinnalla omavaraisuuden omistajaksi

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/12/reviirien-hallinnalla-omavaraisuuden.html
(Erimieltä, kiistellään ja lopulta soditaan – on kysymys rajallisesta reviirien hallinnasta 1] ja tavoitteista saavuttaa suurempi omavaraisuus. Kaikilla sodilla, eskalaatioilla ja väkivallalla on syynsä – syytöntä sotaa ei ole)