48x48_20191004131740879.jpg

 

 

22.10.2021 10:44

 

Mikä on se oikea ihmisyyteen nähden oleva eläkkeen määrä?

Eläke on palkka siitä, että teit sosiaaliturvamaksujen alaisia töitä aktiiviaikanasi, ja niistä maksettiin osia siihen rahavirtaan, jolla kustannetaan tänään, huomenna ja ylihuomenna eläkkeet heille, jotka sen ovat ajoittain vaihtelevin laskukaavoin ansainneet.

Ihminen syntyy maailmaan alastomana ilman mitään palkkaa, työtä kuin muutakaan elossa pysymisen mahdollisuutta ilman tukijärjestelmiä, paitsi äiti on se ensimmäinen ja seuraavana isä. Yhteiskunta Suomessa aloittaa maailmallisesti hyvin harvinaisen lapsilisän maksamisen syntymästä lukien.



Lapsi on suuri menoerä niin vanhemmille kuin yhteiskunnalle

Mutta tuo lapsiin ja nuoriin kohdistuva menoerä kannattaa huolella ja rakkaudella maksaa, sillä nuorista tulevat he, jotka luovat eläkkeisiin mahdollisuuden. Suomessa vuotuiset eläkkeet maksetaan pääsääntöisesti aina sen vuoden eläkekertymistä, jotka aktiiviväki palkka - yms. eläkemaksut sisällään pitävällä työllä maksavat. Homma toimii, kun aktiiveja on riittävästi.



Mikä on riittävästi?

Nykyään katsotaan riittävyyden tähän eläkekeskusteluun olevan se, että meneillään olevan vuoden eläkkeet maksetaan niistä kertymävaroista, jotka saadaan kasaan saman vuoden eläkemaksuista aktiiviväeltä. Joskus on pitänyt ottaa apuja eläkevarantojen sijoitusten tuottopuolelta, jonka halutaan olevan vuosittain aina tietyn prosenttimäärän mukainen.

Emme ole Suomessa muutamien vuosien aikana olleet kovinkaan aktiivisia lasten tekijöitä - lukuunottamatta peintä "koronapiikkiä" joka väräytti syntyvyyden alenevan käyrän yksitoikkoista alamäkeä.

Lapset ovat se huominen, mistä eläkkeellä olevat nauttivat - niin ilona "menosta ja meiningistä" kuin varmoina kandidaatteina perintöjen saajiksi. Lapsia syntyy Suomessa liian vähän - huominen yhteiskunta yskii jo nyt ennakkoon - työvoimapulasta, hoivahenkilöstöpulasta, kun eläkeläisiä on yhä enemmän.



Ikäluokkapyramidi uhkaa keikahtaa!

Lapsia on liian vähän ja eläkeläisiä tulevaan kantokykyyn nähden "liikaa" - mikä lääkkeeksi? Aiempi pääministeri Antti Rinne sanoi, että laittakaa maakuuhuoneiden peitot heilumaan |1 - enen se oli iloista vesisängyn loisketta - iloa tehdä huomista eli lapsia, miksi ei enää tänään?
.
|1 ~ x - 
.

Mikä olisi se oikea eläkeläisten määrä?

Tuohon ei ole vastausta - inhimillisesti katsoen. Eläinkunta tosin voisi näyttää mallia, joka elää syntymästä kuolemaan jatkuvassa kilpailussa, jossa heikko tulee siirtyneeksi biologiseen ravintokiertoon, heti kun "silmä välttää". Niin ---

--
Entä eläkkeen suuruus, kun eläkeälisten määrä yhä kasvaa ja aktiiviväestön määrä pienenee. Olisiko ratkaisu työperäinen maahanmuutto, innostava perhepolitiikka vai vaikeasti ja parantumattomasti sairaiden helpotus eutanasiaan. Vaikeita kysymyksiä kaikki. Entä viruksien maailma, joka raivaa tilaa sieltä ikääntyneestä päästä - kuten kävi esimerkiksi Ruotsissa, muuallakin.

.
Tasaeläke!
[ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/02/aarituloerot-ja-tasaelake.html - ]

Ihminen syntyi tänne Suomeen alastomana ja lähtee myös käärinliinoissa alastomana, ellei sitten vainajan viimeinen tahto ollut pukeutuminen joksikin - yleensä ei. Ihmisen erottuvuus muista päättyy useimmilla "aktiiviajan saattohoidossa" - eläkkeelle siirryttäessä. Työssä halusimme näyttää kykyisyyttä, halua täyttää omia toiveita; mennä eteenpäin, osata, ostaa ja kuluttaa - olla näyttö- ja vertailutalouden mannekiini kasvuhokemassa.

Kasvuhokema muuten loi sen ympäristökatastrofin siemenen, joita kohden lähestymme jo tässä nyt ja erityisesti 10-50 vuoden kuluessa. Niin, miten se vaikuttaa eläkkeisiin?

Eläkkeelle siirryttyämme siirrymme samalla tasalähtöön, tasa-arvoon - emme enää "tuota", vaan kulutamme |2, kuten lopulta aina teemme koko elinkaaremme osalta. Tasaeläke kaikille on radikaaleimpia ajatuksia, joilla "pelastetaan tätä maailmamme!"
.
|2 ~ x - 
.

Eläkekuorma ylikulutuksen länsimaissa on yhä suurempi

Omaisuusmassa varttuneella väellä on keskimäärin kertynyt suureksi vuoreksi ja juuri osaltansa riittävän aktiiviajan jälkeiseksi ostovoimamahdollisuudeksi, mikä kiihdyttää entisestään ympäristöjälkeä, jonka todellinen korjaaminen on alkanut vasta nyt.

Ympäristökorjaamisen pitäisi tapahtua vastuuperiaatteesta sieltä mistä se jälkenä per capita on aikaansaatu - kumuloitumisen laskenta huomioon otettuna.



Länsimaissa ja ainakin Suomessa perinnöt ovat kasvaneet vuosivuodelta - keskimäärin
[ ~ 3 - ]

Lapset ja heidät lapset saavat yhä suurempia perintöjä |4 - tosin tasearvoinen omaisuus on herkkä kysynnän ja tarjonnan "lahjomattomalle laille" - kuten myös se eläkemaksujen suuri potti, se rahamassa, joka on sijoitettuna - se on herkkäliikkeinen - lopulta ainakin siinä kohdin kun katsomme elämää silmiin ja ravinto on noussut päällimmäiseen asentoon - ohi kullan ja mirhamin.
.
|4 ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/75273/perinnot-suurenevat-perijat-vahenevat -
.



>2

 

2

 

.
Entä se tasaeläke?
[ ~ 5 - ]

Mikä olisi oikeudenmukainen tasaeläke kaikille tietyn aktiivisvuosimäärän jälkeen, mikä yhteisestä potista kullekin eläkeläisille maksetaan - olisiko se nyt puheena oleva 1400 euroa [ ~ https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000008346398.html - ] otsikoituna: "Pääkirjoitus: Sdp sekoilee taas eläkelupauksilla – vaalitempussa nykynuorisolle jäisi maksajan rooli"], keskiarvo noin 1800 euroa vai vieläkin korkeampi? -

.. tässäpä tietokannoista mallintajille |6 pähkinä kerrakseen laskea jotain oikeasti tasa-arvoista, joka tuottaa oikeudenmukaisuuden lähestyttäessä hetkeä, jossa käärinliinoihin ei voida ottaa mitään mukaan - ei edes sosiaaliturvatunnusta.
.

EKSTRA
|6 ~ x -

e

 



...

SUOMI24  |

 

 


43459