fantasia.jpg

 

 

Aura Raulo oli lapsena fantasia­maailmassa elävä, koulu­kiusattu nörtti, joka päätyi maailman huipulle

https://www.hs.fi/elama/art-2000006106357.html - 

Ilkka Luoma 16.5.2019 - 10:18
 
 
Erinomaisen kannustava kirjoitus "erilaisille" - kaikkien ei tarvitse olla hollywood-imaistuja ja markkinatalousseurailijoita - ilman omaa tahtoa katsella lasittunein silmin loputtomia mainoksia. Evoluutio junaili erilaisuutta ja yksilöllisyyttä alkaen juuri geenirakenteiden rikkaudesta - jonka pahin uhka on samankaltaistuminen, jota degeneraatioksikin kutsutaan. 

Evoluutio rakensi niin suuren monimutkaisuuden, että sen ymmärtämättömyys avasi tien yksilöille havaita muutakin kuin vain massanäkemykset. Meidän ei tarvitse olla seurailijoita.
Mutta! Jos haluamme, on samankaltaisuusryhmätkin ok, kunhan muistissa säilyisi avoin mieli - uteliaisuus ja arvostus erilaisuutta kohtaan, sellaista erilaisuuta, joka ei aiheuta mielipahaa tai muutakaan (henkistä) väkivaltaa mihinkään suuntaan.
Toisalta sanotaan, että ihminen on pohjimmiltaan rikkoja ja eheyttäjä - massiivisin särkeminen tapahtui elokuussa 1945, kun US pudotti kaksi atomipommia lähinnä siviilien sekaan. Se ei ollut enää koulukiusaamista, ei edes valtiokiusaamista - vaan massiivista tuhoamista. Miksi? 

Teksti on herättelijä kohentamaan erilaisuuden poluille haluavia. Utaliaisuus rikastuttaa polkuja, joiden uusia haarautumia on monien mielestä hauska löytää ja havainnoida. Tässä itsensä avaaja halunnee kannustaa myös poluilta aivan uusille urille haluavia - aavaan metsään halaamaan sellaista, mitä ei ole tohtinut paljastaa. Hyvä näin. Huomisen rikkaus voisi olla nykyisen markkinatalouskulttuurin peittäminen monimuotoisuuden havainnon kulttuurilla, johon sisältyy voimakas kyselijä - Sokrateen tavoin. 

Lopuksi voimme kysyä mikä onkaan evoluution perimmäinen tarkoitus - tähän ei ole toistaiseksi löytynyt vastausta. Se sen sijaan ollaan huomattu, että evoluutio on kuolematon ja itsekäs; onhan "tuo pitänyt itseään hengissä miljardit vuodet"! Onko evoluutio yksinäinen? Eikö sillä ole tarkoitusta lainkaan?
 
...