rr.jpg

 

 

Amerikkalaiseen trumppistiseen ulkosuhteiden keinovalikoimaan ja työkalupakkiin kuuluu nyt kiristys [1. Tuo keino tuo vääjäämättä mieleen 1930 -luvun [2, jossa osin kiristämällä otettiin hallintaan, maa-alueita ja jopa valtioita haltuun – kysymyksessä oli Adolf Hitlerin Saksan Kolmas valtakunta.

 

 

Yhdysvaltain vaaleissa toiseksi eniten ääniä saanut Donald Trump presidenttinä koettaa kaikin keinoin lunastaa vaalilupauksiaan*. Lunastusmentaliteetti on niin rajua, että eräs korkea-arvoinen kiinalainen diplomaatti sanoi sen muistuttavan sekasorron tiedostamatonta luontipolitiikkaa. Hajoita ja hallitse, mutta pidä lupauksesi [3.

 

 

US tiedostaa pahimmaksi uhakseen kaksi tekijää

 

  1. Kaupallisessa maailmassa se on maailman suurimmaksi taloudeksi ja vientimoottoriksi kohonnut Kiina, joka on mobilisoitunut kaikkialle [4 – meille Suomeenkin, ollen meidän tärkein kauppakumppani [5 -

     

  2. Sotilaallisessa maailmassa se toinen ydinasesuurvalta Venäjä, jonka vedenalaiset ja strategiset ydinsukellusveneet (Borei -luokka [6) ja niiden Bulava -monikärkiydinohjukset [7 ovat ylivoimaiset alallaan ja näin se on pelote, johon US' lla ei ole toistaiseksi vastinetta.

 

[1... Lännenmies US' sta revolvereineen on kohta ilman länttä. Ajaako US toimillaan sekasortoa, kuten tapahtui Afganistanissa, alkaen 2001-, Irakissa 2003-, Libyassa 2011- ja Syyriassa 2013- ... Entä nyt, ajaako US laajaa vastakkainasettelua koko muuta maailmaa vastaan? Onko seuraava sota Iranissa, jonne US hyökkää, mutta nyt ilman kumppaneita. Onko kiristäminen US' n uusin ulko- ja turvattomuuspolitiikan ydin?~ https://yle.fi/uutiset/3-10216633 Ote: ” … Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi eurooppalaisyritysten joutuvan tilille, jos Iranin vastaisia talouspakotteita ei noudateta … ” -Yle-toimittajat Juho Takkunen ja Kalle Suomi.

 

 

Elämme kiinalaisten vuosisataa

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/kiinalainen-mobilisaatio-ulottuu-yli.html - ]

 

Kiina oli jo 1400 -luvulla maailman suurin merivalta, ollen samalla maailman suurin talous, kuten nytkin. Kiinalaiset dzonkki-laivastot seilasivat pitkin valtameriä – aina Afrikkaan ja Australiaan saakka.

 

Laivastot olivat suuria, jopa kymmenittäin aluksia, suurimpien ollessa lähes sadan dzonkin saattueita. Tunnetuin kapteeni oli amiraali Zheng He [8, keisari Zhi Di' n [9 luottokapteeni. Tavoite oli saattaa kiinalainen kauppakaari kaikkialle – kuten nytkin on päämäärä, joka on noussut jälleen maihin muun muassa Afrikkaan.

 

 

Kiinalainen kehitysapu ja kauppapolitiikka

 

Aikoinaan vähän Zheng He' n jälkeen Kristoffer Kolumbus ”löysi” uuden mantereen – Väli-Amerikan saaret. Tästä alkoi varsinainen löytöretkeily kehittyen kolonialismiksi – alusmaiden riistoksi. Näin turvattiin isäntämaiden talouskasvu [10 - ”ilmaisin” raaka-ainein ja orjatyövoimin – kehittämään valkoisen eurooppalaisen ja tämän jälkeläisten – amerikkalaisten talouskehitystä nykyisiin mittoihin [Kuva 1.].

 

 

Käänne on nyt ilmassa

 

Kiina ja useat kehittyvät valtiot ottavat osuutensa – Kiina osalta lukuyhdistelmä on selkeä: 1,4/7,7 – tämän kaavan mukaan US' n osuus on 0,32/7,7 … Venäjän 0,14/7,7 ja yllättäen Intian sama kuin Kiinalla 1,4/7,7. Mitä tuo suhdeluku tarkoittaa?

 

Suhde kertoo millaisen osuuden kukin valtio voi ihmislukumääräisesti ottaa/ saada käyttöönsä – on siis kysymys ihmisnäkökulmaisesta oikeudenmukaisuudesta. Emme voi syödä kolonialismin mukaisesti toisten riisi- tai puurokupeilta. Nyt maailma on kääntymässä talousakselinsa osalta lännestä itään.

 

 

tomahawk.jpg

 

Lännenmies ei voi olla vajaan 20 prosentin osuudellaan maailman herra

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2018/02/usa-alentaa-ydinaseiden-kayttokynnysta.html - ]

 

Tänään US kiristys- ja maailmanhallintapolitiikka on illassaan ja Yhdysvallat vaikeroi ja kipristelee omassa sulassa mahdottomuudessaan, jota Trump koettaa kynsin hampain puolustaa – niin Iranissa [11, Korean niemimaalla [12, Syyriassa, Venezuelassa ja monissa maissa – ollen sotinein valtio nykyaikana ja aina kaukana omilta rajoiltaan.

 

 

Entä ympäristö, johon Trump ei ehkä jaksa kiinnittää huomiota

 

Trump on tottunut tavalliseen nähden kerskaelämää, jota voidaan kutsua näyttö- ja vertailutaloudeksi [13. Ympäristö evoluutioineen ei näe vertailua, vain sopeutumia.

 

Vertailu on kylläkin evoluution työkalupakissa – urokset mittelevät mahtiaan lisääntymisoikeudestaan – naaraiden edessä, mittelyn viedessä joskus jopa hengen.

 

Evoluutiolla on vain yksi tavoite – pitää ”itsensä” kuolemattomana [14, sillä jokin käynnisti hyvin kauan sitten prosessin, joka jatkuu – jatkuu ja jatkuu – Sinussakin.

 

 

Elämme jatkumossa, jossa lisääntyminen vie evoluutiota eteenpäin

 

Trump ei ilmeisesti ole koskaan kuullut evoluutiosta – ehkä rukousaamiaisilla on unohtunut luonnon suurin käsky:

 

Kohtele ympäristöäsi siten, kuten haluat sen kohtelevan meitä – meidän ollen osa biosfääriä, jonka biodiversiteettiä me kavennamme koko ajan – tehden oman elämämme mahdottomalle polulle, joka on kivetty väkivaltaisesti asein ja toimin, joiden uhrina ovat niin ihmiset kuin koko elonkehä”

 

Vitteet:

[1... ! ... Iranin pitää vetää joukkonsa pois Syyriasta ... Iranin pitää lopettaa muiden uhkaileminen ja terrorismin kehittäminen ja tukeminen! Jos EU-eurooppalaiset veljeilevät kaupallisesti iranilaisten kanssa, joutuvat he tilivelvollisiksi ... Osapuilleen näin US/ um. Mike Pompeo ajatushautomossaan~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005689333.html Ote: ” … USA uhkaa Irania ”historian voimakkaimmilla talouspakotteilla” – Iran vastasi: ”Nykypäivän maailma ei hyväksy sitä, että Yhdysvallat tekee päätöksiä maailman puolesta” … ” -HS-toimittaja Jukka Huusko.

 

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 170463

 

DOC us_turvattomuus_22052018.doc – OpenOffice Writer

PVM 22052018

 

689_5833 – 10:32