1025.

 

...

Itsenäisyyden kaipuuta- manipuloiden tai sitten aidosti kansan tahtoa noudattaen!

2154.

YLE-otsikko: "Katalonia kuohuttaa jälleen – aikeet armahtaa separatistijohtajia saivat espanjalaisia kaduille vaatimaan hallituksen eroa"

https://yle.fi/uutiset/3-11981455 - YLE-toimittaja Erja Tuomaala

..

IJL-kommenttikirjoitus:

Erilaisia yhteiskuntamalleja, pyrkimyksiä kuin haluja omaan itsenäisyyteen tai muutoksiin maailmankuvista ja yhteiskuntamalleista ---
 
Kiintoisaa on alueellinen itsenäisyystavoittelu,
 
.. kamppailu paikasta demokratian kaiken pyhittävästä (?) auringosta kuin vallankaappauksista missä, miten ja milloinkin .. kyseessä - tässä Katalonia, Iso-Britanniassa Skotlanti kuin Valko-Venäjällä epäonnistunut vallankaappaus tai läntisesti uutisoituna rauhaista ja rakastettava yhteiskuntamallin muutos - mutta millaisin määrin - oliko kyseessä demokraattinen enemmistö vai sittenkin todellinen vähemmistö?
 
Kiintoisaa on myös läntisen laatumedian tapa käsitellä näitä itsenäisyystavoitteluita - tässä verranto osuus katalaanien ja skottien tarpeisiin nähdä oma maailma, miten, milloin ja millaisin voimin.
 
 
Miten muualta tuetaan valtajärjestelmien muutoksia -
 
jopa ulkoa suoraviivaisesti sekaantuen - esimerkeiksi sopinevat Hongkong - jossa Kiinan Keskusvalta sopimuksellisesti (ulko- ja turvallisuusnäkökulmat) tuli estämään vähemmistöisen mellakoinnin --
 
.. tai Ukrainan Kiovan Maidan, jossa kiistattomasti lännestä tuettu ajallansa laiton vallankaappaus toteutui - ainakin toistaiseksi - millaisin enemmistöin, on sekin jäänyt mittaamatta. Vallananastus rajoitettiin Krimin rajoille, jossa de facto Venäjä esti veriset mellakat alueella, jossa oli ja on vahva venäläisenemmistöisyys.
 
Entä katalaanien pyrkimykset, päämäärät kuin toiveet omasta itsenäisyydestä - entä Englannille kuuluva Gibraltar, kuuluisiko se kuitenkin Espanjalle - ja vastineeksi miten Melilla ja Ceuta - olisivatko ne paremminkin Marokon alueita. Minne asti on katsottava historiaa, jotta syntyy oikeutus alueisiin, joiden hankinta on ollut kolonialismin mahdollistamaa - ehkä Argentiinalle kuuluvat Falkland-saaret?
 
On informaatiosodan esivaihe, jossa länsi asettelee itseään vastakkain kasvavalle idän voimalle, joka nousee vääjäämättä Kiinan, maailman suurimman talouden kanssa.
 
Alueellisia informaatiosotia käydään nyt tässä Katalonian tapauksessa, kuin pohjoisempana EU:sta vapautuneesta/ vapautetusta Skotlannissa.
 
Kun lukee ajatuksella, huolella ja historiaakin pohtien tätä laatumedian poljentoa - huomaa nykyiseen infovirtaan selvän puolueellisuuden, tarkoitushakuisuuden kuin manipulatiivisen vaikuttavuuden - usein puhutaan West trolling manipulation -ilmiöstä.
 
 
Rehelliset ja ulkoa sekaantumattomat kansanäänestykset - se olisi sitä arvokasta suorademokratiaa!
 
Reilua on antaa kattava, puolueeton kuin laaja-alainen sekä ulkoa sekaantumaton kansanäänestys miten ratkaistaan alueelliset itsenäisyyspyrkimykset, valtajärjestelmien muutostarpeet kuin maailmankuvahaaveet - niin Kataloniassa, Skotlannissa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa kuin Hongkongissakin.
 
Ihmiskunta on täynnä erilaisia reviirejä, samanmielisyyksiä, kielialueita kuin maailmankuvallisia haaveita erilaisista malleista Elää - ja aina aika-ajoin syntyy pyrkimyksiä, joita sitten (laatu)mediassa tuetaan tai vastustetaan - aina riippuen kunkin median omien näkökulmien puitteista.
 
 
Viisain teko on olla sekaantumatta vieraiden omiin sisäisiin asioihin
 
- meille ei kuulu olla hienostuneesti vastaan tai puolustamassa jonkin alueen ja/tai valtion omanäkökulmaisia tavoitteita - meidän tehtävä täällä Suomessa on huolehtia omat asiamme niin hyvin, että omat kansalaiset voisivat kokea luottamusta, tyytyväisyyttä kuin reiluuttaa siitä informaatiosta mitä kulloinkin tarjoillaan.
 
Läntinen maailmankuva on pieni vähemmistö maailmallisuuden ihmisyydestä, jossa niin monet erilaiset tavat, kulttuurit, kuin historia ja aatemaailma kohtaavat sovussa tai sitten sodassa, johon erityisesti läntinen hegemonia US-johteisena osallistuu - usein asein, hyökkäyksin ja raskain siviiliuhrein.
 
 
Miten Me suomalaiset haluamme nähdä muiden ristiriitaisuudet, erimielisyydet kuin aatteelliset tarpeet - täältä idän ja lännen vedenjakajalta?
 
Tässä pähkinä kansakuntamme suoraan ensimmäiseltä kierrokselta valitulle presidentti Sauli Niinistölle - löytyykö kokemuksen opastamaa paasikivimäistä viisautta tunnustaa tosiasiat viisauden airueeksi .. jää nähtäväksi.
 
 
..
YLE-ingressi:
 
"Katalonian itsenäistymispyrkimykset kuplivat jälleen Espanjan päivänpolitikassa. Madridissa järjestettiin sunnuntaina mielenosoitus Katalonian separatistijohtajien tuomioiden kumoamista vastaan."