karjalakartta.jpg

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/71613-severo-zapad-luoteis-venaja-osa-4 - 

...

HS:

Tehtävä rajan takana

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006163823.html  - 

Ilkka Luoma 10.7. 22:45
Kauniin herättävä nostalgiamatka sellaiseen mitä ei ole, mutta joka voisi olla! Itse evakot olivat syyttömiä matkaansa sisä-Suomeen; he eivät ottaneet osaa poliittisiin neuvotteluihin - ei Talvisodan aaton maanvaihtoneuvotteluihin - eikä päätöksiin, että osallistumme Saksan kolmannen valtakunnan rinnalla operaatio Barbarossaan - jota voidaan meillä kutsua Jatkosodaksi - haluttiin revanssia - anastettu maa oli saatava takaisin. 

Herää kysymys jossitteluna, entä jos suostuimme Neuvostoliiton yksinvaltias Josif Stalinin maanvaihtoehdotuksiin, joiden osalta sellaiset historian vaikuttajat, kuten C.G.E. Mannerheim, J.K. Paasikivi ja Rudolf Walden kannustivat 1939 hallitustamme käymään loppuun saakka maanvaihtoneuvottelut. Ei käyty ja loppu onkin historiaa, siltä osin --- 

Evakot olivat oiva esimerkki meidän suomalaisten sopuisuudesta, erimielisyyksistä, mutta lopulta sijoittumisen ihmeesta, jossa 400 tuhatta karjalaisevakkoa asettuivat uusille sijoilleen - heitä ei käy miltään osin syyttäminen; osa suomalaisista ei halunnut evakkoja kuntaansa - ruotsinkieliset kunnat? 

Voimme herkistellä historialla, se saattaa tuoda lohtua, helpotusta, mutta ehkä myös yritteliäisyyttä saada osa sellaista takaisin, jossa osattaisiin vetää "kirkko keskelle kylää" - kokonaissovun merkiksi nykyvenäläisten kanssa. Olisiko tämä mahdollista? Kyllä se on! 

On kyse diilistä, miten luonnontilaan vaipunutta Karjalan aluetta saneerataan vastaamaan uusia ympäristöelämisen olosuhteita. Me voisimme Venäjän kanssa yhdessä rakentaa uuden Karjalan, ja se olisi askel kohti sellaista Karjalaa, jossa täysi itsenäisyys kohtaa historian. 

Muistamme kuinka Ruotsi 1809 hylkäsi itäisen osansa - Suomen puskuriksi itsensä ja Venäjän tsaarin väliin. Olisiko Karjala itsenäisenä jotain sellaista, joka täyttäisi Venäjän puolustuspoliittiset näkökulmat - liitettynä vielä ehkä osalla Suomen puolen Karjalaa, jolloin kokonaismaapinta-ala vastaisi elinkelpoisen valtion ominaisuuksia?
 
...