----- Original Message -----
Sent: Thursday, April 24, 2008 5:07 PM
Subject: MIELIPIDE --- Suomalaisen päättäjän ja poliitikon itsenäinen päätöskyky Olympia-avajaisista

Pitääkö aina juosta sopulina muiden länsimaiden perässä?
(Uutisointi meuhuaa Kiinan Olympialaisten avajaisten boikotoinnista - jopa kiinalaisten tavaroidenkin pakkopannasta*])
 
[ ... pääministeri Matti Vanhanen osoitti omaa suomalaista ja yksilöllistä päätöskykyä olla välittämättä sopuilusta muuta perässäkävelijöiden Eurooppaa kohtaan, jossa urheilu halutaan sotkea politiikan päämääriin. Matti osallistuu Olympialaisten avajaisiin ja tuo ilmoitus ei tullut yhtään liian aikaisin ... ]
 
Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen viestitteli sivusta Vanhasen päätöksen olleen asiallinen ja Suomen itsensä valitseman linjan mukainen, jossa ei olla haluttu puuttua liiemmin muiden maiden sisäisiin asioihin tai sotkea puuroja ja vellejä toisiinsa**).
 
Suomi elää viennistä - tämä on vallitseva arkitodellinen fakta. Kaupallisuus on oma suunta, kuten politiikka ja urheilu. Olympialiike on nuorisoliike, jota koko maapallo seuraa kerran neljässä vuodessa. Olympialaiset ovat rauhanomainen ja sallittu taistelu; mies miestä ja nainen naista vastaan - yksilöinä ja joukkueina. Kaupallisuutta ei koskaan saa saattaa vaaraan harkitsemattomien päättelyiden pohjalta.
 
Ihmisoikeudet ovat ihmisiä ja ihmisyyttä koskettava asia. Yhteiset Olympialaiset koko maapallon yhteisenä tapahtumana ovat paras keino ja tae viedä inhimillistä sanomaa eteenpäin sallittuina ja toivottuina kamppailuina ilman sotien draamaa, verenvuodatusta ja tragediaa.
 
Miksi EU ei esitä boikottia espanjalaisia kohtaan? Madridin hallinto "miehittää" separatistista Baskimaakuntaa. Baskeilla ei ole mitään tekemistä itse espanjalaisten kanssa - edes kansana, ovat EU-Euroopan ainoita alkuperäkansoja saamelaistemme lisäksi. Miksi emme pohdi Espanjan aurinkorantojen boikotointia, koska baskeja jopa väkivalloin estetään itsenäistymästä Espanjan hallinnon taholta - sitä paitsi baskit ovat huomattavasti yhtenäisempiä pyrkimyksissään kuin tiibetiläiset.
 
Onkin etujemme mukaista hoitaa inhimillisten asioiden keskustelua kiinalaisten kanssa aivan eri foorumeilla kuin heille niin tärkeässä osoittamisen tapahtumassa - Olympialaisissa. Emme paranna piiruakaan tiibetiläisten asemaa kohkaamalla juuri nyt koplaten Olympia-aatetta itse paisuttamaamme uutistapahtumaan Tiibetin mellakoista. Kuinka paljon EU:n alueella mellakoidaan - milloin minkäkin asian pohjalta?
 
Pitäisikö meidän panna boikottiin yhdysvaltalaiset tuotteet, koska he väärin perustein miehittävät intiaanien ikiaikaisia maita ja mantuja - lisäksi edelleen aiheuttaen kokonaisen alkuperäkansan henkisen rappion. Pitäisikö meidän boikotoida USA-johteista Natoa, kun USA tuhoaa ja tappaa välittömästi ja välillisesti vapauteen viitaten irakilaisia jo viiden vuoden ajan? 
 
Suomi on ottanut askeleen kohti omaehtoista päätäntää, sellaisella areenalla, mihin vielä Brysselin lonkerot eivät ulotu.  On harkitsematonta Suomessa - yksilön omiin ratkaisuihin tottuneessa maassa - esittää Bryssel mielipiteitä yksisilmäisenä ilmiönä Olympialaisten avajaisiin osallistumisesta uuden ulkoministerin suulla. Maassamme vallitsee sananvapaus ja Stubb´lla on oikeus lauseisiinsa, yksilönä - nuo mielipiteet kantavat vielä pitkälle, monellakin tavalla. 
 
Kiina tekee omia asioitaan maassaan - kuten me omiamme omassamme. Kiinalaiset eivät ole, eivätkä halua olla kuuroja mielipiteistä, vastakkaisistakaan. Kiinassa ei vain käsitellä asioita kuten me haluaisimme niitä käsiteltävän. Vanhanen ja Katainen ovat tämän oivaltaneet. Keskustelut käydään kahdenkeskisesti - kiinalainen kuuntelee ja arvostaa kohtaliasta ja pidättyväistä lähestymistä - se on tie, joka johtaa tuloksiin, myös ikävissäkin tapauksissa. Näin mekin toivoisimme meille tehtävän. 
 
Pääminsterimme valitsi tien, josta Suomi ja lopulta asiointitapana Tiibetkin hyötyy. Asiat paranevat hiljalleen, ei väkisin ja räkyttämällä. Me tarvitsemme Kiinan markkinoita ja Kiina tarvitsee länsiteknologioita, aikansa, ei kannata hukata mahdollisuuksia turhilla mediatempuilla. Kansakuntien vaikuttamispolitiikkaa ei hoidella tässä tapauksessa koplauksella, jota myös kiristämiseksi voidaan kutsua.
 
Kasvojen menetys on Kiinassa kuin meilläkin suuri ja vaikea asia. Suvaitsevaisuus ja puuttumattomuus muiden vaikeisiin asioihin, on tae muutoksille - kun niistä vielä keskustellaan juuri oikeiden henkilöiden kanssa. Tiibet, Baskimaa ja USA:n intiaaniasiat paranevat vain diplomatialla ja pelisilmällä - tuon pelisilmän ei tarvitse olla hampaaton, kuten ei urheilutapahtumienkaan - yhteisesti koko maapallon kesken. Urheilu on sallittua sotaa, ilman verenvuodatusta - Olympiaurheilu on viesti yhteisestä maapallosta. 
 
Toivotamme Matti Vanhaselle menestyksellistä matkaa Pekingin Olympialaisten avajaisiin ~  on todennäköistä, että näin ajattelee myös suurin osa suomalaisista, jotka ovat tottuneet olemaan sopuloimatta ja pitämään oman päänsä niin hyvässä kuin pahassakin. Menestystä suomalaisille urheilijoille Pekingiin! - toivoo mitalinälkäinen kansa :-)
 
 
*) --- tavallinen kuluttaja itse päättää omista ostoboikotoinneista, omilla ostopäätöksillä - ja tähän vaikuttavat aivan muut seikat kuin kansainvälisen politiikan peluu  - ainoastaan median vaikutus on ja kansalaisen oma tahto ovat tähän vaikuttavia tekijöitä.
 
**) --- Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen (Kesk.) totesi terveesti meille sopivalla puolueettomalla tavalla, että Suomen Kiina-politiikka on ollut pidättyväistä ja toisen sisäisiin asioihin puuttumatonta, ...jo vuosikymmenet.
 
Ilkka Luoma

 
.........................
Kirjoitukseen liittyvä kuvakertomus ~
[ kuvia - linkit 1 ja 2 - saa käyttää vapaasti ylläolevan mielipidekirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2007, 2008 ]
 
Kuvasarja 1 --LINKKI 1
 
Kuvasarja 2 --LINKKI 2