immunisaatio.jpg

Kuva ~ https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/245635  - 

..

Virukset ovat osa valtavan laajaa ja paljolti ihmisille tuntematonta mikrobien maailmaa 

Arvattavasti nuo elämän ja kuoleman rajamailla liikkuvat mikroskooppiset ovat olleet täällä Maan päällä - jo täyden peittävän vedenpinnan ajoilta lähtien, yli miljardin vuoden ajan. 

Näin evoluutiolla on ollut aikaa tuotekehittää näitä pieniä toimijoita niin pitkään, että niiden kehitysaste, reaktiokyky ja muuntautuminen lienevät jo täydellisyyttä hipovaa (miten sitten tuo koko biosfäärille turha ihmiskeksitty "täydellisyys" sana halutaaan ymmärtää).

Läpi koko biosfäärillisen Elämän monimuotoisuuden nämä virukset, joita lienee tuhansia erilaisia, "kullekin omansa" - ovat osanneet luovia, eikä niitä ole missään, milloinkaan osattu tuhota - siis saattaa sukupuuttoon, kuten niitä niin monia ihmislähtöisesti tapettuja eliölajeja. 

Virukset muuntuvat [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-11350350 - ]  jatkuvasti. Ne noudattavat piiruntarkasti evoluution antamia ohjeita - sopeudu, kilpaile, etsi otollisuus ja lisäänny. Näin tekee nyt pandemiaksi yltänyt Korona-viruskin; sen ollen suora kehityksellinen jatke suvullisesti alas historian hämäriin - aina alun syövereihin saakka. Emme tunne viruksien sukupuuta, vain varjon siitä.

Tunnemme virukset kuitenkin niin hyvin, että ne tarvitsevat isäntäeliön ja eri lajeille ne vaihtelevat. Osa käy tehokkaasti [ ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006510272.html - ] kiinni ihmiseen ja osa ei varmaankaan edes huomaa ihmisen oloa. 

Viritämme mielikuvitusta - voimme katsoa Hollywood-tuotokset - OUTBREAKS [ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuntematon_uhka_(vuoden_1995_elokuva) - ], jossa muistaakseni Dustin Hoffman esitti virologia - viruksiin erikoistunutta lääkäriä. Oli elokuvassa tai ei - virukset eivät tapa suoraan, vain aiheuttavat isäntäelimistölle tapahtumasarjan, joka tappaa tai sitten ei. Siis virukset tappavat epäsuorasti.

Mutta! Evoluutio oli armelias kaikkia vahvoja eliöitä kohtaan. Evoluutio järjesti immunisaation - laumasuojaksi kehittyvän immuniteetin. Tuolla ominaisuudella on tosin hinta, joka pitää maksaa - ellei löydetä rokotetta, joka tekee saman asian kuin immuniteetti, mutta se pitää keksiä - aina uudelleen! 

.

EKSTRA

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006509869.html -

"Hallituksen korona­strategiasta uhkaa tulla ”hyppyri tuntemattomaan”, sanoi kokoomuksen Orpo – Pääministeri Marin: ”On valitettavaa, että oppositio­politiikkaa tehdään valheellisilla väittämillä”"

 

.

TIEDE [54|165] | 24 [172|304]

...