Sent: Saturday, October 11, 2008 3:02 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Rauhanpalkinto rauhattomina aikoina menneen Naton varjossa

(Presidentti Martti Ahtisaari sai vihdoin ansaitsemansa Nobelin rauhanpalkinnon merkittävästä elämäntyöstään ihmisyyttä kohtaan - Onneksi olkoon!)
 
[ ... Kosovo laukaisi rauhattomuuden leviten entisen Gruusian, Etelä-Ossetian ja Abhaasian alueille, missä eri kansallisuusryhmät eivät sopineet kiistojaan ja hajosivat omiksi alueikseen Venäjän varjoon ja "suojelukseen". Onko Venäjä matkalla tulevan maailman suurvallan Kiinan leiriin - lännen "hyljätessä" venäläiset? ... ]
 
Toisen maailmansodan jälkeen YK on ollut ainoa riittävän suvereeni ylikansallinen toimija rauhoittamaan, vakauttamaan ja järjestelemään konflikteja, joihin ei olla - kaikkia osapuolia ajatellen, haluttu blokkiutuneita leirejä - kuten Nato, Venäjän vaikutepiiri tai amerikkalainen pääomavirtauksien edunvalvonta.
 
Martti Ahtisaari edusti ansaittuna juhlapäivänään mennyttä maailmaa selostamalla Nato-kytköstä Suomen eduksi nimenomaan rauhanturvaamistehtävissä. Balkan, Kosovo ja entisen Jugoslavian historialliset solmut ja kipupisteet eivät ole lauenneet - oli Kosovon päätös kuinka länsisiloiteltu tahansa. Venäjä jätettiin rannalle länsihegemoniassa - jossa Natoa vyörytetään yhä lähemmäksi Venäjän etupiirejä. Muistettakoon kuinka kävi, kun Neuvostoliitto läheni amerikkalaisten etupiirejä 1960-luvun alun Kuuban "ohjustentorjuntakriisissä"...
 
Ahtisaari on rauhanpalkinnon ansainnut pitkästä urasta mm. Indonesian ja Namibian operaatioiden osalta. Kosovo ei ollut palkinnon ydin, vaan lännen suorasuuntaus tavaksi näyttää Venäjälle, kuinka Nato operoi pommituksissa ja hävityksissä lähinnä balkanilaisia siviilejä kohtaan.
 
Venäjä on Suomen rajanaapuri ja suurin kauppakumppani. Tämän päivän itäsuomalaisilta kysyttäessä Venäjän roolia omaan taloudelliseen tilanteeseensa, saa suorasuuntaiset vastaukset Venäjän rahan voimasta. Maata myydään ja mersuja ostetaan.
 
Suuri Suomen kansa systemaattisesti vastustaa yksiselitteisesti kytköstä Natoon. Suomalaiset tietävät, että YK on rauhanturvaamistehtävissä laajasti hyväksytty toimija - ei Nato. Uuden maailman vaikuttaja Kiina hakeutuu YK operaatioihin mieluummin kuin yksinäkökulmaisiin Nato-operaatioihin. Kiinaa ja Venäjää ei voida ohittaa enää maailmanyhteisössä, jossa viime kädessä kaikki materiaalinen ja energiallinen ovat "yhteistä".
 
Nato ei ole Suomelle tätä päivää, eikä huomista. USA vetoinen Nato käy omaa kamppailuaan Euroopan omia puolustustarpeita kohtaan, jossa Venäjä on yksi puoliksi eurooppalainen valtio muiden joukossa. Eurooppa on maksanut velkansa USA:lle Toisen Maailmansodan aikaisesta avusta. Eurooppa on vain velkaa omille eurooppalaisilleen - ei Natolle*), ... varsinkaan Suomi.
 
Suomi on vedenjakajalla, jonka Ahtisaari entisenä presidenttinä hyvin ymmärtää. Suomi on idän ja lännen rajalla, niin uskonnoissa, kulttuureissa, kielissä kuin historiassakin. Suomalaisuus on osaltansa tullut idän aroja ja metsiä pitkin kaukaa kaukoidästä. Suomi onkin rikas maa karjalaisineen, savolaisineen, hämäläisineen ja mm. pohjalaisineen - unohtamatta muitakaan. Suomi on hyvä maa, suomalainen on lähipiirilleen avarasydäminen jurottaja, joka elää tavallansa - emme ole keski- tai länsieurooppalaisia.
 
Voimme olla ylpeitä historiastamme ja kahden maailman kohtaamisrajasta. Kohtaamisraja on meidän voima ja mahdollisuus - ei uhka, ja tähän mahdollisuuteen suuri kansa ei liitä länsisuuntautunutta Natoa - suomalaisten katseet katsovat niin itään kuin länteen.
 
Martti Ahtisaaren nobelin rauhanpalkinto oli ennenkaikkea kunnianosoitus Ahtisaaren omalle työlle. Norjalaiset valitsivat palkinnon saajan. Ahtisaari itsekin totesi - hänestä on osa norjalaisuutta. Norja on Natomaa, joka tuo Ahtisaaren yksisilmäiseen Natokantaan selvää inhimillistä ymmärrystä. Natoasian Suomessa ratkaisee Suomen kansa.
 
*)
Ihmishistorian verisin ja suurin sota on ollut Saksan ja Neuvostoliiton välinen, vuosina 1941-1945. Eurooppa ei enää halua tälläistä sotaa - Venäjä ja Saksa ovat Euroopan rauhan takuumiehiä. Saksa ja Venäjä tietävät mitä tarkoittaa suureurooppalainen sota. Saksan ja Venäjän välillä on terve kunnioitus toistaan kohtaan - he tietävät, mitä tarkoittaa, kun miljoonat lähtevät toisiaan vastaan. Neuvostoliiton ja Saksan Kolmannen Valtakunnan välinen sota oli maailman historian rankin sota, jossa ei säälitty ketään. Moni nykyinen Euroopan maa ei tiedä mitä oli sota idässä - moni suomalainen muistaa sen edelleen ja hyvin omakohtaisesti. Tässä koko Eurooppa sanoo: "Ei enää koskaan..."
 
Ilkka Luoma
0400 607080