saamenmaa3.jpg

 

Ylä-Lapin metsät tulisi jättää puuntuotannon ulkopuolelle

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006096810.html

 

Ilkka Luoma 8.5.2019 - 17:58
 
 
Aihe ja Ylä-Lappi kaikkinensa on paljon muutakin kuin "vain metsät" - oikeastaan myös tuntureiden ylängöt, porojen laidun maineen. Lappi on saamelaisten maa. Tunnetusti, mutta tunnustamatta Helsingin ilmapiiristä - se olisi oikeastaan Saamenmaa. Itsenäinen valtio yli rajojen - ulottuen niin Ruotsin, Norjan kuin Venäjänkin puolelle - ikuisine vapaine kulku- ja nautintaoikeuksineen. 

On olemassa vankat todisteet saamelaisten oikeuksista. On tiedossa, että maaomistukset eivät ole menneet kaikkien säädöksien, oikeuksien kuin ylimaallisten lakienkaan mukaisesti. Saamelaiset asustivat tiettävästi ensin koko Suomenniemeä, jos näin sanontana sallitaan - voisihan se olla Saamenniemikin, tai Venäjänniemi - millainen onkin Savonlinnassa, jossa venäläiset ja ruotsalaiset ottivat toisistaan mittaa. 

Metsä on Suomen kulta. Metsä Lapissa on hidaskasvuista ja tiukasti tiheäsyistä. Tuon metsän puu on luonnon omaa ja siksi se saisi jäädäkin - luontaisine kiertoineen, lahoineen ja pistiäisineen. Porojen ja saamelaisten maa, jossa puuaineksen kuutiotilavuus ei ole suuri, mutta merkitys biosfäärillisesti iso - kuten suojaksi elämän monimuotoisuudelle, jota biodiversiteetiksi kutsutaan. Lappi voisi olla suuri luonnonsuojelualue ja tarkoin valittu ulkomaan vieraiden rauhoittumisalue - ilman sotkujälkeä luontoon, jossa mönkijän kesäjälki pysyy vuosikausia, siksi hidasta kasvu siellä on. 

Ihmisten liiketoimien kasvu pitää säätää tuohon Lapin luontoon sopivaksi - nyt se on ryöstäytymässä käsistä. Lapin metsille voidaan laskea hiilinieluarvo, jonka saamelaiset saisivat myydä ulos sillä hinnalla millä saavat. Saamelaisten oma ympäristöjälki lienee kovin pieni, kun Ladatkin on jo paalitettu romuttamoille. Poro käyskentelee ja Aslak huristelee moottorikelkalla, jonka rovaniemeläiset saavat kohta kulkemaan sähköllä, jota Lapin joista riittää saamelaisille yllin kyllin. Etelä joutaa maksamaan markkinahinnan kekkossähköstä ja jättää puunhakkuut etelämmäksi.
 
 
...
 
TORSTAINA, HELMIKUUTA 06, 2014

Tarjotaanko saamelaisille itsenäisyyttä?

.