myrme.jpg

 

...

 • [TIEDE]  -  4  JONTIKKA   --- HShttps://www.hs.fi/tiede/art-2000006427954.html

 • Muurahaisetkin käyttävät kasvinsuojeluaineita – ja sisävessaa

  Ilkka Luoma 5.3. 2020 -19:46
  Erinomaisen innostava artikkeli, joka liki pakottaa ottamaan kantaa ja verrantoa meihin ihmisiin ja ajankohtaisiin aiheisiin. Vaikkapa reviiripuolustukseen, kun nyt tuolla Kreikan rajalla se käytännössä toteutuu.

  Reviireillä on yhä enemmän merkitystä myös meille ihmisille, jotka olemme yhtälailla evoluution säännöstön ja kehityspolkujen ohjauksessa - tosin omalla ihmisen kulutuskiihdyttämällä kellotaajuudella!

  Muurahaispopulaatioiden yhteinen biomassa on osapuilleen koko ihmiskunnan kokoinen. Mikäli näin, on hyvä havainnoida jättämäämme ympäristöjälkeä noihin kymmeniä miljoonia vuosia esiintyneihin muurahaisiin. Ihmisistä ei ollut jälkeäkään, kun muurahaiset elivät jo evoluution säätämässä reviiripuolustuksessa, jopa -hyökkäyksessä, kun oli saatava elintilaa - lebensraumia.

  Muurahaispopulaatiot voidaan kuvitella olevan jalostuneessa proletariaatin diktatuurissa, jossa pelaa kemialliset markkerit, joilla viestitään ja tunnistetaan. [*]

  Yhteinen rakenne ja puolustautumisen mentaliteetti muurahaisten osalta on ehdottomasti reviirinäkemyksellinen. Silti muurahaiset kalisuttelevat "aseitaan - leukojaan" reviiriensä rajoilla, ollessaan vastatusten naapureidensa kanssa.

  Merkittävin ero meihin ihmisiin on täydellinen reviirikohtainen omavaraisuus - "globaalia kauppaa ei käydä", vaan kukin reviiri huolehtii vain omansa, tosin oman alueen ravinneköyhtyessä - on pakko lähteä liikkeelle.

  Pesä voi laittaa osan omasta populaatiosta pois - uusille alueille, jolloin ollaan vastakkainasettelun tilanteessa muiden reviiripiirien kanssa - tai sitten löytyy oma uusi tyhjä lokero, josta rakennetaan oma reviiri. Näin siis muurahaisetkin "kansainvaeltavat" - kuten ihminen, varsinkin kohta, kun elintila aavikoituu elinkelvottomaksi.

  Muurahaisilla on yhteiskunta-ajattelu, joka on paljolti "kaupungistunut", mutta omin ravinnon syöttöaluein - tästä voisi ehkä ihminenkin ottaa mallia ... olisiko niin, että Helsingin olisi osoitettava maa-alueet, joista kaikki hesalaiset saavat ravintonsa?
  * [!][BLOG]