jobs2.jpg

Steve ja Lisa

 

Steve Jobs oli suuri visionääri ja isä, joka haukkui kuolin­vuoteella tytärtään pahan­hajuiseksi – Lisa Brennan-Jobs kertoo HS:lle isänsä kahdesta puolesta

Ilkka Luoma 12.3. 9:31
 
Useille isille tuttua tarinaa. Sisällä lämmin sydän - oman suojapanssarinsa sisällä, kärsivä mieli ja jatkuva toive, että saisi ulos sen todellisuuden mitä haluaisi osoittaa, mutta kun ei - niin ei. Miehen jähmeys ja reviiripuolustus - niin itseensä nähden kuin omaan perhepiirinsä liittyen. Eläinkunnassa urokselle on useimmiten sälytetty valvojan, fyysisen huolehtijan kuin hallitsemisen roolit. Siksi uros varustettiin suuremmilla lihaksilla. Aina eivät lihakset - vaan nykyavusteisessa yhteiskunnassa mieli ja aivot ajatusmaailmoineen astuvat esille. 

Nerot ovat hulluja, ja hullut neroja -sanotaan usein. Niin tai näin, mutta nerouden ja hulluuden määritykset ovat ikuisuuskysymyksiä. Arvostus, näyttö- ja vertailutaloudelliset ilmiöt jakavat meitä karsinoihin. Rahalla voi osoittaa ja peitellä. Osalla on rehellisyys jo sillä tasolla, ettei peittoa ja salaamista tarvita. Steve Jobskin fiksuna kaverina tiesi, että lapset ovat hänen elonsa jatkeita - evoluution luomia geeniperijöitä, jotka vievät eteenpäin edellisen sukupolven perimää, joka kumpuaa lopulta kaukaa historiasta - ehkä aina syanoista lukien* 

Ominaisuudet ja käyttäytymiskaaviot vahvistuvat ajansaatossa ja kertaavat - usein kertautuen - edellisestä käyttäytymistasosta. Menestys vahvistaa myös itsekkyyden esiintymistä, uskotellaan itselle, että olen oikeassa, vaikka usein tapahtuu katumus, kun oli sanottu, toimittu tai käyttäydytty väärin - tuolta kumpuaa se kärsimys - omaa itseään kohtaan. Tajutaan sisällä, mutta ei saada ulos. 

Jokainen isä tietää yhden oleellisen asian - jokainen oma lapsi on yli kaiken rakas; hänelle halutaan vain hyvää, vaikka se ei aina ulos näkyisi. Uskallan sanoa, että niin moni isä ja isi kärsii teoistaan - kuitenkin haluten sitä parasta omalle rakkaalle elonsa jatkajalla. Moni isi kuolee yksin - kun noutaja saapuu. Tällöin elämä lipuu videon lailla nopeutetusti kaikesta siitä mitä jäi tekemättä - kuitenkin pienenä toiveoljenkortena se, että ehkä läheisimmät lopulta ymmärsivät! 
 
Neljän lapsen isänä, joka rakastaa kaikkia yhtä lailla