nokia.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-2000005497958.html - 

 

 

...

HS

Suurissa vaikeuksissa olevan Nokian osake halpenee yli viisi prosenttia: Moody’s heikensi luottoluokitusta

https://www.hs.fi/talous/art-2000006288129.html - 

...

Ilkka Luoma 28.10.2019 - 16:46
Nokian kohtalo sinetöityi jo silloin kun yhtiötä alettiin johtamaan kuten pankkia - unohtaen tekijät, jotka ahkeroivat uusia innovaatioita (kuuluisa Kari Kairamon henki oli kadonnut ja sitä ei riittävästi tuettu) - muun muassa kosketusnäyttöjen kanssa ja monien muiden ideoiden, joita ei edes vielä ole markkinoilla. Muun muassa ohjelmistot, jotka olisivat mahdollistaneet mobiilipankit jo 20 vuotta sitten (Dynexco Oy |1) - samoin Meego hyllytettiin turhaan ... Nokia oli huimassa hississä ylös; se oli merkittävä niin päätelaitteiden kuin verkkojärjestelmien toimittaja. Tämä symbioosi särkyi Microsoft seikkailun myötä ---


Nokiasta karkuun kasvanut Huawei on ainoa kokonaissuunnittelija ja -valmistaja, joka tekee tänään verkkoja ja päätelaitteita. Aikanaan jo ennen Microsoftia Huawei oli kiinnostunut ostaman koko Nokian, mutta amerikkalaisten suunnitelmiin ja rahaan luotettiin enemmän - tunnetuin seurauksin.

Miltä olisi maistunut nimi - Nokia-Huawei? Noin se olisi mennyt jo 2007-08, jos kiinalaisten kutsu olisi oivallettu ottaa vastaan. Tänään Huawei on maailman suurin verkkovalmistaja ja sillä on symbioosi päätelaitteisiin, jolla sektorilla se on jo maailman toiseksi suurin, ja kohta siinäkin suurin.

Nokia on liian pieni 5G ja myöhemmässä 6G-innovoinnissa. Huawei saa Kiinasta mahdollisuuksia 340 000' sta joka vuosi valmistuvasta ylemmästä insinööristä - tuo määrä on enemmän kuin EU' sta ja US' sta yhteensä. Kiinan ylivoima perustuu valtavaan sisämarkkinapotentiaaliin ja ominaisuuteen, jossa Kiina on maailman suurin vientivaltio sekä tekee jo toiseksi eniten kansainvälisiä patentteja - US' n jälkeen.

Huawein kampitusta yritetään urakalla Yhdysvalloista, josta uusnormaalina trumppistinen "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikka koettaa polvistaa Huaweita - tähän mennessä todisteettomilla väitteillä. Saksa oivalsi, että Huawei on vain kova kilpailija ja antaa sen taistella omilla aseillaan - suunnittelulla, valmistuksella ja markkinoinnilla. Ehkä nyt Huawei ostaa Nokian?
 
...