kansanmurha-karjalassa.jpg

 

 
*...

"Venäjä saisi haluamaansa aineistoa Suomesta" - HS ... - niin, kun tutkitaan suomalaisten tekoja tai tekemättä jättämisiä ... Olisiko jo aika kurkistaa yhtä kriittisellä silmällä venäläisten omia lähteitä, kuin olemme tutkailleet omia lähteitä?
Täytyy muistaa, että ei Saksan kolmannen valtakunnan arkistot ole kaikkiaan autuaaksi tekeviä, kun perataan keskitysleirien tapahtumia. Olisiko niin, etteivät aikanaan saksalaiset kaikkea dokumentteihinsa kirjanneet - entä suomalaiset?
 
Annetaan nyt venäläisten purkaa omaa pahaa oloaan, sillä menehtyneitä - eri tavoin - julmuudesta nälkään - oli puolin ja toisin rintamaa. Mitä muuten suomalaiset sotilaat kuin miehityshallinto tekivät Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Vanhan rajamme itäpuolella?
Emmekä me ehkä aivan kaikkea tiedä Jatkosodan pohjoisrintamalta (Kuusamosta ylöspäin), jossa hyökkäysvastuu oli Saksan Wehrmachtilla ja Waffen-SS' llä. Tältäkin osin venäläisillä on kilometritolkulla todisteaineistoa, mitä Saksan hyökkäys kaikkinensa teki kesän 1941 jälkeen.
II Maailmansodan itärintama - operaatio Barbarossa, jossa Saksa hyökkäsi yllättäen aseveljiensä kanssa Neuvostoliittoon - Nordkapista Mustalle merelle - mukana ollen niin suomalaiset, romanialaiset, unkarilaiset kuin bulgaaritkin - olipa italialaisiakin mukana. Itärintama oli maailmanhistorian verisin ja julmin yksittäissota - totaalisena.
 
Sotahistorian tutkimus edellyttää tarkkaa silmää kaikilta osallistujaosapuolilta - ja tässä tuo venäläisten arkisto-ovi on ollut paljolti säpissä. Annetaan sen aueta ja aloitetaan yhteisdebatti mitä mikäkin tapahtumakirjaus merkitsi missäkin. Näin se totuus aukeaa.
Totuus ei tule vain suomalaisten arkistoista; ne saattavat olla hiukan kalleellaan - eikä ainakaan venäläisten suuntaan. Voihan olla, että Kreml saa tahtonsa läpi - asiat kammataan huolella, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin toteaa: 
"Asia selvä, molemmin puolin tehtiin väkivaltaa aseettomia, jopa siviilejä kohtaan. Asia on loppuun käsitelty ja nyt paiskataan kättä".  - [Suomi24
.
 
HS: " ... Venäjä saisi halutessaan leireihin liittyviä alkuperäisaineistoja Suomesta. ... "
 
.
IS: "New York Times kertoo Venäjän Suomi-tutkinnasta – taustalla Putinin yritys luoda venäläisille ”hybridihistoriaa”"
 
 
..
| BLOG | TIEDE [15|52] |