...
HS:
”Pitkä matematiikka on mainio mittari kyvylle pärjätä nykyaikaisessa työelämässä” – Maailma muuttuu, ja se tekee matematiikan taitamisesta menestyksen edellytyksen
~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000006249680.html -
...
keskiviikko, 25. syyskuu 2019
...
~ https://www.hs.fi/tiede/art-2000006249680.html -
...
Aivan tavallisen aktiivi-ihmisen mietintää, ruplutusta, julkituontia, ärhentely ja puhetulvaa asioista, jotka pakottivat kirjoittamaan - nyt osoitamme huomiotamme kohti ympäröivää luontoa, toivottavasti sen ehdoilla.
China Donald Trump Kiina NATO Nato Nato - isäntämaa pöytäkirja Nato kielteisyys Naton taistelualusta Naton uhka Paavo Väyrynen Sanna Marin Sauli Niinistö Venäjä Venäjän uhka Vladimir Putin YHTEISKUNTA idän ja lännen vastakkainasettelu kasvuhokema koronavirus koulukiusaaminen kouluväkivalta sotilaallinen liittoutumattomuus sotilaallinen vastakkainasettelu trumppismi west trolling manipulation
Matematiikka on kuningaslaji, sillä sen avulla voidaan selittää lähes kaikki - eikä siinä vielä kaikki, se on tässä vaiheessa koko tietotekniikan ydin, vieläpä äärimmäisen yksinkertaisena - tässä vaiheessa, koska ymmärryksemme on luontoon nähden alkeellisella tasolla.
0 ja 1, binääriluvut esiintyvät vain nollina ja ykkösinä. Niitä varten on oma matematiikka, että hyvin tyhmät tietokoneet osaavat peliänsä soittaa - onneksi kellotaajuus, siis toiminnallinen kiihkeys on miljardiluokassa, siis miljardeja bittejä sekunnissa. Kaikki on siis sangen yksinkertaista, vain nopeus tekee siitä "ihmeen"!
Nopeuden avuksi on tullut bittien rinnakkaisuus - ollaan kotikoneissakin 64 bitin rinnakkaisuudessa ja on selvää, että kapasiteetti kasvaa huimasti, kun otamme rinnan 128 bittiriviä, sillä "miljardinopeudella". Niin, siis sangen yksinkertaista tämä tietotekniikan matematiikka.
Lopulta kun menemme komponettien sisään - törmäämme kahteen erottelevaan jännitteeseen (volttia) - nimittäin päästää (1) ja sulkee (0) - siis vieläkin yksinkertaisempaa, mutta onneksemme piireihin mahtuu miljardeja "komponentteja" muutamalle neliösenttimetrille.
Kaikkeen ylläolevaan tarvitaan matematiikkaa, siksi, että me ihmiset ymmärtäisimme! Entä luonto ja/tai evoluutio, joka on meidät kehittänyt tässä vaikkapa viimeisten miljardin vuoden aikana. Nykytietämyksen mukaan olemme lähtöisin yksinkertaisista syanobakteereista, jos näin - herää kysymys mitä matematiikkaa tuo meitä määrittävä evoluutio oikein käyttää. Vastaus lienee helppo: "Ei mitään", sillä elävässä luonnossa - mentäessä "kuolleiden atomien sisään" - ei löydy muuta kuin analogista maailmaa - ei digitin digittiä.