afg_stinger.jpg

 

 

Kuva: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Afganistanin_sota  - 

Mujahideen kapinallistaistelija amerikkalainen Stinger olallaan

 

 

...

HS:

Juhlaväki oli morsiamen talolla, kun Yhdysvaltojen tukema hyökkäys alkoi ja 40 hää­vierasta kuoli: Afganistanin siviilit ovat entistä pahemmin tuli­linjalla

 
...
Ilkka Luoma 24.9. 2019 -15:46
 

 

Vuosikymmeniä sitten romahtaneen Neuvostoliiton lopun alkua oli sen puuttuminen Afganistanin sisäisiin asioihin - haluten, että suurvallalla oli sanansa rajanaapurinsa asioihin, vaikka osin kutsu venäläissotilaille tuli itse Afganistanista.

Neuvostoliitto seikkaili Afganistanissa noin 10 vuotta ja Kreml maksoi siitä kalliin hinnan, niin kalliin, että US-presidentti Jimmy Carter sanoi venäläisten saaneen oman "vietnaminsa".

Neuvostoliiton ongelmana (vastustajina) Afganistanissa olivat Mujahideen-kapinalliset, jotka ovat nykyisen Taleban-liikkeen edeltäjiä - Mujahideenejä aseisti, rahoitti ja auttoi tiedustelutiedoin Yhdysvallat - erityisesti Stinger-raketeilla, joilla oli helppo napsia venäläiskoptereita alas ---

Nyt Afganistanissa rytisee jälleen, myöskin sisäisenä asiana - lopulta. US on nyt Afganistanin hallituksen puolella sotimassa sotaa aina vuodesta 2001, joka muuttui hiljalleen Nato-sodaksi - eli pidempään kuin US' n oma todellinen Vietnam, joka tuli huiman kalliiksi amerikkalaisille - 50.000 kuollutta us-soturia.

Tänään Afganistanissa ovat myös suomalaiset kriisinhallintajoukkoina - ollen jo sodan osapuolia - näin tuumi aiempi Suomen puolustuvoimain komentaja Gustav Hägglund.

Kauan sitten Englanti vetäytyi Afganistanista, Neuvostoliitto vetäytyi - ja on jo varmaa, että näin tekee myös USA, jonka nykyinen presidentti Donald Trump on vaalilupauksenaan luvannut tuoda us-soturit kotiin rakentamaan suurempaa Amerikkaa (
The Greatest America).

Eräs asia on varmaa - kaikissa Afganistanin sodissa, joissa erityisesti ulkoiset vallat ovat sinne sisään sekaantuneet - suurin häviäjä ja tappioiden kohde ovat afganistanilaiset itse.

Milloin arvelet Yhdysvaltojen vetäytyvän Afganistanista ja miten suureksi arvelet ihmisuhrien määrän nousevan - alkaen 2001 ja päättyen milloin - x vuonna?
 
...
PS. HS julkaisi tämän ensin, mutta poisti myöhemmin - herää kysymys miksi?