Suomen kohtalonyhteydet Saksaan, itsenäisyytemme ja yhteenkuuluvuuden tunteet
(Uhona, tunnusteena, voimana, itsenäisyyden säilyttäjänä ja veljessodan lopputuloksen mahdollistajana)
 
Tänään puhutaan yhteenkuuluvuudesta, huomioitsemisesta, tarpeelliseksi tuntemisen mieltämisestä ja lähimmäisen arvostamisesta. Teot, tapahtumat ja väkivalta ovat pysäyttäneet kansalaiset ajattelemaan kovien arvojen lisäksi myös henkisempiä arvoja, omaa maatansa, perhettä ja sukua.
 
Ihmisyyteen kuuluvat myös historiansa arvostus ja tunnuste sellaisistakin asioista joita on peitelty tai koetettu vähätellä. On aika katsoa historiaa silmiin ja tunnustaa oma maa arvokkaimmaksi ominaisuudeksi, josta ammenamme elämisen ja yhteenkuuluvuuden voiman.
 
Lähihistoriastamme tehty väitöskirja tuo esille Saksan Kolmannen Valtakunnan yhteyden maahamme , erityisesti vuosina 1941-1944 - tämäkin asia on osattava tunnustaa. Suomi ei käynyt erillistä sotaa, vaan yhdessä Saksan kanssa, vaikka mm. tasavaltamme presidentti on tämän "tavallansa kieltänyt". Itseään kunnioittava ja itseensä luottava kansa osaa nähdä ja käsitellä "hankalatkin asiat" kunnialla ja rehellisyydellä.
 
Väitös -- Oula Silvennoinen
 
 
Ilkka Luoma
 
 
 
Kirjoitukseen liittyvä kuvakansio -
[kuvia saa käyttää vapaasti yllä ja alla olevien kirjoitusten yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma~]
 
Kuvakansio 1
Deutscher Soldatfreihof - Honkanummi, Vantaa
.....
 
 
[Mielipideuusinta ~ sunnuntai, joulukuu 1, 2004]

Tuntematon Sotilas on aina herättänyt niin monissa kansalliset tunteet 

Eduskunnan valvoma ja kansalaisten oma televisioyhtiö Yleisradio on esittänyt alkuperäisen Edwin Laineen Tuntemattoman Sotilaan vuodesta toiseen 6. joulukuuta, kuten tapahtunee nytkin. Elokuva lienee eniten katsottu ja sen tuntevat kaikki suomalaiset.

Joka vuosi syntyy uusia suomalaisia, jotka näkevät jonain Itsenäisyyspäivänä ensimmäisen kerran tämän merkkiteoksen, joka välittää suomalaisuutta tavallansa antaen meille ymmärrystä, miksi saamme Itsenäisyyspäiväämme juhlia. Onkin perusteltua jatkaa alkuperäisen Tuntemattoman esityksiä perinteenä joka 6. joulukuuta.

Tuntematon Sotilas on tilitys ajoilta, jotka lähivuosina lopullisesti poistuvat elävinä muistoina kansakunnasta, joka määrätietoisesti taisteli kohtaloaan vastaan eheämpänä kuin koskaan 1939-1944 jälkeen. Suomalaisuuden sisu, sinnikkyys ja tahto omasta kodista, perheesta ja lapsista rakentui rajalla oloon vapaasta päätöksestämme vaikuttaa omiin asioihimme. Kansa kohtasi suurella vastuulla vaikeutensa persoonina niin maaseudun kuin kaupunkienkin miehinä ja naisina.

Tänään saamme elinvoimaa niistä uhrauksista, mitä rintamilla kannettiin torppien, maatalojen, kaupunkilaisten niin työläisten kuin johtajienkin verenä uhrauksena kotimaalle, jossa jokainen koki olevansa omassansa kaikkine puolinensa, oli sääty, koulutus tai sivistys millä tasolla tahansa.

Tuntematon Sotilas on muistutus meille eilisestä, jolloin ratkaistiin vaikeudet vailla vertaansa. Tuon ajanjakson muistaminen tulee kohta jäämään kirjoitusten, elokuvien ja tarinoiden varaan, sillä kohta viimeinenkin Itsenäisyytemme puolustaja poistuu viimeiselle iltahuudolle.

Kansakunnassamme elää syvä kunnioitus ja arvostus niille harvoille, joille niin monet jäivät kiitollisuuden velkaa itsenäisyydestä, josta oli hyvä jatkaa nykyiseksi hyvinvointi Suomeksi, ja siinäkin vailla vertaa. Kehityskykymme ja elintason nousu hakee nykyiselläänkin vastinetta maailmalta.

Tämän päivän ongelmat ratkeavat samalla tavalla kuin 65 vuotta sitten -- ratkaisumme ovat yhtenäisyys, lähimmäisen huolehdinta, huomioimisen kyky ja uutteruus sekä taistelutahto, jolla jokainen tuo oman panoksensa yhteisen asian hoitamiseksi. Suomalaiset voivat olla ylpeitä saavutuksistaan niin eilen kuin tänäänkin.

Näin Itsenäisyyspäivän lähestyessä voimme vihdoin rehellisesti myös muistaa sitä Saksan apua, mitä ratkaisun hetkillä
kesällä 1944 saimme aseveljiltä niin aseina, sotilaina, lentojoukkoina kuin ruokanakin. Historian kanssa ei kannata esittää puolipyöreää poliitikkomaista sanahelinäselvittelyä, vaan tosiasiat tulee ymmärtää niin meillä kuin muissakin maissa, joissa myös historiaa on tutkittu. Selittelyjen ajat ovat ohi. Suomi ja Saksa taistelivat tavallansa rintarinnan yhteistä vihollistaan vastaan.


Ilkka Luoma