pettaja.jpg

 

 

~ https://www.hs.fi/elama/art-2000006006840.html HS-toimittaja Heidi Väärämäki

 

HS-otsikoituna: Pettäjän mieli

Pettämisessä ei aina ole kyse rakkauden tai seksin puutteesta. Myös onnellisissa suhteissa petetään”, sanoo pettämisestä väitellyt pariterapeutti Annikki Kaikkonen.

 

.

Rakkaus luo omistamista. Suuri rakkaus hyväksyy omistamattomuuden, toivoo vain hetkiä, joissa on ikuisuuden leima. Rakkaus luo myös mustasukkaisuutta - ehkä se suurin "ongelmien aiheuttaja? Mustasukkaisuus esiintyy väkevimmillään pettämisen paljastuttua - ikään kuin oma olisi päässyt nauttimaan väärien ihmisten kanssa - ei minun, itsekkyyttä huipussaan. Näinkö?

Omistaminen liittyy evoluution luomaan ainoaan elämisemme ehtoon - suvun jatkamiseen, silti kaikki eivät sitä halua. Rakkaus luo kiinnitteen tehdä oma yhteinen hedelmä - nerokas systeemi "ajattelemattomalta evoluutiolta" - sillä toimiessaan se luo parhaat edellytyksen kasvatukselle, joka on se toinen evoluution peruskäsky.

Epäluulo jäytää. Pelko menetyksestä luo kuvitelmia - yksikin epäilys joskus olemattomana todisteena luo tuskaa ja vakoilua, joka jäähdyttää tuntemuksia ja luo jopa vihaa ja lopulta liiton kariutumisen. Oikea rakkaus osoittaa luottamusta, se ei tarvitse kännykän tai sähköpostin vakoilua - vaan luottamusta.

On raukkamaista pettää luottamus - jos on pettääkseen, niin se olisi ilmaistava jotenkin - etukäteen! Vaikea rasti, kun haluaisi vain seikkailua, jota harrastavat niin naiset kuin miehet. Miehelle fyysinen akti on "välttämättömämpi" - se ei tarvitse rakkautta, vain kiihkoa. Nainen on henkishakeutuvampi - tosin poikkeukset vahvistavat aina säännöt.

Pettäminen on heikkoutta uteliaisuuden edellä. Silti seikkailu ilman kärähdystä voi tiivistää omaa virallista liittoa. Ei se vihertänytkään enemmän aidan väärällä puolella. Toisen kunnioitukseen kuuluu luottamuksen ylläpito, siksi olisikin tärkeää pitää aika-ajoin liitollisia kehityskeskusteluita, joissa pohditaan omia ja yhteisiä lähtökohtia ylläpitää sellaista suhdetta, jossa MOLEMMILLA on oikeus hyvään mieleen ja tulevaisuuden uskoon.

Liiton pohdinta monimutkaistuu, jos on yhteisiä lapsia - varsinkin alaikäisiä. Evoluutio loi meille todellisuudessa vain yhden tehtävän - lisääntymisen ja siihen liittyvän kasvatusvelvollisuuden!

 

* ~ https://youtu.be/ldKzVSmI4pM Pettäjän tie Taisto Tammi from Youtube

 

 

Ilkka Luoma

 

 

 

 

.

VU 24 T BL FB

 

 

.

2072