[ ... yli 400 vuotta sitten englantilaiset Espanjan pelossa nousivat maihin nykyisen Jamestownin kohdalla intiaanien sekaan kullan kiilto silmissä. Uudisraivaajat tulivat herrasmiehinä etsimään rikkautta ja syrjäyttämään alkuperäkansat - intiaanit. Hollywood tuotti Armageddon tunnekuohuelokuvan amerikkalaisella perinteellä "sinitakkien trumpettien soidessa"... ]
Sotavankinakin pitkään ollut John McCainn valittiin jatkamaan uudisraivaajien linjaa yrittämisestä, ahkeruudesta ja voiton tavoittelusta. McCainn näkee tähtilaseillansa oman maan etusijalle - globaalisti "kutistuneen" maapallomme yhteisten varojen käyttäjäksi. McCainn lupasi täsmälleen muutosta, kuten demokraattien ehdokas Barack Hussein Obama.
Hollywood on ollut vahva tukijalka rakennettaessa amerikkalaista identiteettiä, muutoin lyhyessä jenkkihistorian kulussa. Englantilaisten maihinnoususta Virginiaan ei ole kulunut kuin "tuulen henkäys" moniin historiallisesti kauaskantoisiin kulttuureihin nähden. Alkuperäintiaanien historia ulottui tuhansien vuosien taakse ja he edustivat yhteyttä äiti maahan ja isäukkoseen.
McCainn edustaa amerikkalaista voimaa, kulutusta ja rakennetta, jossa oman maan edut ylittivät kaikki muut pyrkimykset. Sinnikkyys tehdä ja osata nostivat USA:n maailman suurimmaksi kuluttajaksi käyttäen nykyisellään 5%:n väestöosallaan 20% koko maapallon yhteisistä resursseista. Mikä tuleekin olemaan mahdollisen presidentti McCainn´in uudistukset ja lupaukset palvella vain Amerikan kansaa - jää nähtäväksi vaikutuksiltaan muihin maapallon kansoihin.
Republikaanit ovat laidallansa haukkoja, aseistajia ja vapaudentuojia surmanenkeleinä. Moni ulkoinen ja suvereeni maa on kohdannut vapauden ja markkinatalouden hyveet ja ikeet. Tänään vapauteen kuuluu mm. "oikeus" USA:ssa kuluttaa lähes 30% maapallon bensiininkäytöstä hintaan, jolla eurooppalaiset huutaisivat öljy-yhtiöt hyväntekijöiksi. USA:ssa bensiini maksaa valuuttana absoluuttisesti suunnilleen saman kuin Kiinassa. Tiedämme kuinka paljon keskipalkan ostovoima on niin Kiinassa kuin USA:ssa. Maailma ei ole tässä kohdassa edes liikkumassa oikeudenmukaisempaan suuntaan - kunnes varastot tyhjenevät.
Media esitti sattumalta tai tarkoitetuksella kolme hyvin mielenkiintoista dokumenttia miltei samalla hetkellä. Uudisraivaajavalkoiset Englannista uudelle mantereelle, Hollywood tunnekuohuelokuva Armageddon periamerikkalaiseen republikaanihenkeen ja kolmantena Han-kiinalaisten vapaaehtoisopiskelijat vuodeksi Länsi-Kiinaan opettamaan valtaväestön mallia, kieltä ja tapoja - edesauttaakseen maallisen hyvinvoinnin nousua heikompiosaisille. Samaan aikaan televisio suolsi jenkkitunnetta McCainn´in ehdokkaaksi asetuksesta aitoamerikkalaiseen malliin unohtamatta haukkua vastaehdokastaan (varapresidenttiehdokas Palin Alaskasta).
Media heitti näillä esitetyillä dokumenteilla heräävän ajatuksen mihin maailma on menossa. Onko se USA:n Kansallisen Kivääriliiton räiskettä, Barack Obaman kennedymäistä nuoruuden toivetta jostain todellisesta muutoksesta vai molempien peräänkuuluttamaa linjanvetoa huomioivampaan yleismaailmalliseen tapaan nähdä myös muut valtiot tasa-arvoisina jakamaan yhteisiä raaka-aine- ja energiavaroja.
Viimeinen dokumentti oli herättely Kiinan noususta maailman väkirikkaimpana valtiona. Kiinalle ja muille nouseville maille kuuluu osuutensa mukainen määrä maapallollisesta varannosta, jonka historiallinen luonto vuosimiljoonien aikana ilman valtiorajoja resursseiksi loi. Käytimme noista resursseista jo viimeisen sadan vuoden aikana vuosimiljoonaisen luonnon työosuuden - suurimpana käyttäjänä USA.
Mitä amerikkainen kuluttamisen identiteetti merkitsee vakuutettuina muutoksina myös innokkaimpien kuluttajien osalta - mitä McCainn tähtilippuinnostajana tekisi maallensa, jotta se saisi laajempaa hyväksyntää nousevissa uusissa maissa, lähinnä kaukoidässä. Onko uusi linja vastkkainasettelun hälventämistä, onko se hyväksyntää muiden oikeudesta saada osuutensa kohtuudella, eikä vain armeliaisuudella lännen ostaessa alihintaan raaka-aineet omaan jalostukseensa.
USA on elokuva. Amerikkalainen elää elokuvien tuomasta tunteesta, jännityksestä ja omasta ylivertaisuuden tunteesta ongelmien ratkaisijana ja heidän kaltaisen oikeudenmukaisuuden levittäjänä. Amerikkalainen pitää itseään hyväntekijänä, rauhan tuojana ja vapaan maailman äänitorvena - kuitenkin valvotuimpana vakoilu- ja tiedustelupalvelujen luvattuna maana.
Kuinka monta hurrikaania ja hirmumyrskyä amerikkalaiset vaativat heräämisen syntymiseksi kuluttamisen kasvujargonia-aatteen hylkäämiseen? Olemmeko omalle erinomaisuudellemme niin sokeita, ettemme näe sitä huutavaa vääryyttä, mitä keskitetty raaka-aine- ja energiaimurointi aikaansaa miljardeille muille, joille ei ole tasapuolista oikeutta suotu parhaiten toimeentulevaan 20%:iin verrattuna.
John McCainn ja Barack Obama - jompikumpi tulee olemaan paljon vartijana. Toiselle järjestyy ratkaisijan avaimet käteen taloutena, ostovoimana, asemahtina ja ydinaseiden laukaisukoodeina. Mitä tavallinen amerikkalainen valitsee - valitseeko se tähtilipputunteen sitkeästi pitäen kiinni maailmanpoliisiroolistaan vai valitseeko se tähtilipputunteen kennedymäisenä "olen berliiniläinen - ja tunnustan Irakin draaman suurena virheenä" -asenteena, jossa USA näyttää parhaat puolensa uskomattoman vahvana tahtona pelastaa vielä mitä jäljellä on.
Muu maailma, Kiina, Venäjä ja kotoinen EU:mme seuraavat suurella uteliaisuudella mitä tapahtuu - USA:n presidentin valinta vaikuttaa suuresti linjaan, miten huomisen kumppaanuusvaljakko Kiina-Venäjä matkalla maapallon uudeksi vaikuttajaksi - luotaa linjojansa ja tavoitteitansa.
Ilkka Luoma
Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot, kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä ~ [ Copyright by Ilkka Luoma 2004-2008 ]
Kansio 1 Venäjä --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/27s67+ilkka-luoma-moskova---2005.html
Kansio 2 Kiina --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28m6d+ilkka-luoma-the-best-photos-from-the-china-journey.html
Kansio 3 USA --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2a72x+ilkka-luoma-usa--new-york-manhattan.html
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.