Kapitalisti_2.jpg

Piirros: ~ http://reinoseppanen.net/nakymaton-kasi-kansan-taskussa/ - .

..

HS:

Kapitalismi kaatui kakkaan

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006317804.html  - 

...

Ilkka Luoma 5.12.2019 - 9:56
 
 
Kuka tai ketkä elävätkään toisten siivellä? Tämä on se oleellinen kysymys, ja siihen voidaan vastata ainakin kahdella tavalla:

1) Taloudellisen rahatalouden kulmasta - kyseessä tulonjako, työstä saatava oikeudenmukainen korvaus tai inhimillinen elämä, joka ei aina kohtele kaikkia tasapuolisesti sekä:

2) Biosfäärillinen kulma, jossa evoluutio rakensi elämän monimuotoisuuden sopeumalla ja tasa-arvolla; kuitenkin siten, että "heikko syödään ja vahva jatkaa sukua". Evoluutio "halusi" vahvan ja terveen perustan omalle kuolemattomuudelleen!
...

Kapitalisti on pääoman käyttäjä ja omistaja - henkilö, joka käyttää valtaa ostovoimallaan/ velanottokyvyllään - mikä taas edellyttää taseomaisuutta, jolle odotetaan realisointihetkellä kysyntää sellaisella arvotasolla, joka kattaa otetun velan!

"Raha tulee rahan luo", ikäänkuin se olisi magneetti itselleen. Tälle on perustaa, sillä suuri likvidipääoma mahdollistaa kokeilut/investoinnit, joilla voidaan yrittää luoda riskillä lisää rahaa, siis myös taloudellista valtaa.

Harvoin nollilta saadaan taloudellinen projekti käyntiin, joka alkaa tahkoamaan voitoista pääomaa. Toki näitä harvinaisia ilmiöitä on - Kiinasta herra Jack Ma (AliBaba) ja US' sta Mark Zuckerberg (Facebook) - molemmat aloittivat hyvin pienestä - ei perittyä eikä suuria pääomasijoittajia, vain ahkeruus, hyvä onni ja nokkeluus nähdä kysyntä sekä hyvät alaiset, jotka osasivat!

Pääomalla on taipumus myös kasvaa, ja se lisää tuloeroja. Joku voisi laskea huolellisessa toiminnassa, mikä olisi se raja-arvo, jonka jälkeen alkaa "automaattinen" lisäkertymä, jolloin teon linjalta voidaan siirtyä kuponginleikkaajaksi. Tämä on se piste, joka edellyttäisi toimia miten tehdyn kokonaistyön hedelmät jaetaan eri tuotannontekijöille. Onko nyt pääoman haltija noussut liian suureen asemaan?

Kun tuloerot nousevat epäoikeudenmukaisiksi, on odotettavissa vastareaktio. Ensimmäinen oli Karl Marx, joka on epäonnistunut kaikkialla, sillä me olemme ihmisinä kilpailullisesti ahneita
.
 
 
...