HS:

https://www.hs.fi/paivanlehti/01042020/art-2000006444843.html  - 

"THL: Suomessa on kuollut koronaviruksen vuoksi 25 ihmistä, sairaalahoidossa on 187 – Britanniassa kuolleita on yli 4 300"  - [01042020]

...

Virukset yksilöityinä lajeina ovat aikakausituotteita, joita evoluutio ohjastaa - kuten muuten myös meitä ihmisiäkin ja koko elävää biologiaa. Virukset tulevat tuolta Elämän ja kuoleman rajamailta - vain lisääntyäkseen - näin ajattelemme. Emme tunne viruksien tehtäväkuvaa täysin. Kapeimmillaan se olisi kuitenkin sama kuin meillä ihmisillä - siis lisääntyminen!

Nyt uutisoidaan Koronaviruksen touhuamiseen kuolleen noin 50 000 ihmistä (noin kolmessa kuukaudessa) ja miljoonan saaneen diagnosoidun tartunnan. Kuolleisiin saattaa olla sekoittuneena joka vuotiseen normi-influenssaan kuolleita, tai lopulta kuolinsyyksi saattoi todellisuutena vaikuttaa ratkaisevasti se vakava perussairaus. Korona on ensiaallossaan melko säyseä - entä tullessaan toiselle kierrokselle? Mene ja tiedä.

Mutta se me varmasti tiedetään [ https://yle.fi/uutiset/3-5813919 - ], että joka päivä kuolee lähinnä kehitysmaissa (riittävän etäällä meistä laadukkaista teollisuusmaista) lapsia erityisesti saastuneen veden mikrobeihin - puhutaan jopa 3 400 lapsesta ja siis joka päivä. Tuo kuoleman viikatetahti merkitsee 90 päivälle kokonaismäärää - noin 300 000! Vuodessa luku on noin 1,3 miljoonaa ja tämä vuosittain - vuosikausien ajan!

Miten me painotamme mitäkin, riippuu erityisesti siitä, miten se koskettelee juuri meitä - läntisiä kulutusihmisiä, joilla on ylivertainen ympäristöhaittajälki per capita!

Voisimme huomioida tänään, että nuo kehitysmaat ovat paljolti entisiä eurooppalaisten isäntien alusmaita. Nyt voimme kiihkotta ja syvällisesti miettiä kolonialismin syy-seurauksia.

Miten olisi, jos "löytöretket" olisivat jääneet tekemättä?

Mikä siis onkaan oikeudenmukaista, kattavaa uutisointia ja lopulta laajaa ymmärrystä koko ihmiskuntaa kohtaan? Sen voisi todeta, että evoluution näkökulmasta kaikki lapset ovat yhtä arvokkaita ja luodut kasvamaan tehtäväänsä - lisääntymiseen. Näin viruksetkin toimivat.

 

Jaottelisiko evoluutio, "elävän biologian käyttöjärjestelmänä" - elolliset jotenkin priorisoiden?

 

...

| TIEDE | 24 | FB | FBV