vanhainkoti.jpg

Kuva ~ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/koronavirus-iskenyt-lukuisiin-vanhainkoteihin-maailmalla-tuhansia-on-kuollut-uusista-uhreista-kerrotaan-paivittain/7782490 -

 

 

*...

HS

Kaikkien isojen hoivaketjujen vanhainkodeissa todettu useita koronatartuntoja: Ammattiliiton mukaan hoitajilta puuttuu suojavarusteita

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006466266.html  - 

..

Ilkka Luoma 7.4.2020 - 14:08
Voisimme nähdä vanhuksemme myös laajemmassa huolehdinnassa - Elämänä myös Koronan jälkeenkin. Meillä on kirjoittamaton sukupolvisopimus, jonka yhtenä ensimmäisistä julkisti aiempi SAK' n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Kollektiivista hoivavastuuta – yksilöllistä perintöoikeutta. YLE Aamu - TV:n uutisointi painotti, että keski-ikäiset tyttäret hoitavat eniten omaisiaan – vanhuksia, isää ja äitiä. Riittääkö tyttäriä, ja mihin pojat ovat ”hävinneet”? Eläkeläisten ja vanhuksien määrä lisääntyy voimakkaasti ja eliniänodote nousee kilpaa vapaa-ajan määrän kanssa.

[ … alta lipan katsomissamme Venäjällä ja Kiinassa vanhukset – vanhemmat ja isovanhemmat ovat hoidettu perinteellisesti kotona, jopa kolme sukupolvea yhdessä asuen. Hoidosta ei ole noissa mainituissa maissa maksettu mitään – vaan hoiva on katsottu olevan kunniakysymys ja historiallinen velvollisuus. On myös huomattu, että virkeät vanhukset ovat oiva lasten lapsien hoitoyksikkö – eikä siitäkään ole maksettu mitään … ]

Meillä huudetaan nyt yhteiskuntaa hätiin, kun tyttäret ja lapset väsyvät ja uupuvat hoitaessaan samalla ostovoiman vähintäänkin säilyttävää arkityötään – tämän päälle ei oikein jakseta ajaa autolla kymmeniä kilometrejä omaisten luokse, kun ovat omassa kodissaan kotihoidossa. Yhteiskunta ajaa nyt voimistuvasti kotihoidon suuntaan – se on halvempaa kuin laitoshoito.

Tänä päivänä eläkeläisten aktiivielon aikana omaisuus on keskimäärin kasvanut – vuosi vuodelta. On huolehdittu juurikin suurien ansionousujen myötä varallisuushankinta – on eletty moni paikoin näyttö- ja vertailutaloudessa, jossa ostovoima ja sen näyttö ovat merkitseviä suureita.

Verotus on ollut keino, jolla on tasattu tuloja sekä ylläpidetty,

jopa kehitetty yhteiskunnan palveluita – vaikkapa laitoshoitoa päättöelämälle ja hoivapalveluita kotonaan selviämättömille. On kannettu kollektiivista vastuuta ja niinpä sosiaalisten palveluiden yhteiskuntatyövoimamäärä on lisääntynyt eniten!
 
...