(Helsingin Sanomat otsikoi 20.2. Kuubaa "pysähtyneeksi maaksi" --- siellä ei saa esim. kuluttaa lisääntyvästi, eikä "esittää" materiaalista ylivoimaa näyttötaloutena - ainakaan kaikki)
 
[ ... Fidel Castro on karismaattinen kansallinen ikoni, joka pysäytti kulutustalouden, ihmiset ja USA:n. Amerikkalaisten tukema maihinnousu Sikojen lahdella lyötiin kansallisella joukkohegemonialla ja vallankumouksen yhteenkuuluvuudella. Kuubassa aloitettiin "uusi uljas aikakausi", jossa kaikille riittäisi niukasti, mutta sitäkin enemmän tunnetta osallistumisesta idealistiseen päämäärään, jota ei koskaan ehkä saavutettaisi? ... ]
 
Kuuban isä ja loputon "Kekkonen" hellitti ja jättää vallan. Hän poistuu voittamattomana, kuten teki omiensa myrkyttämä Josif Stalin kommunistisessa Neuvostoliitossa. Castroa ei myrkytetty omien toimesta, vaan hänen ideologiaansa yritti myrkyttää markkina- ja materiaalisen näyttötalouden veturi USA, joka saarsi kaupallisesti saarinaapuriaan vuosikymmenet, ... eikä koe taloussaarron purulle kiirettä vieläkään*)
 
USA:ssa pyörähti Castron aikana moni presidentti. John F. Kennedy teki kaksi kuolematonta päätöstä, joiden tavoitteina oli nujertaa vastapuoli. Toinen päätöksistä oli Kuun valloitus ennen Neuvostoliittoa ja toinen oli Kuuban kauppasaarto. Kuubaa USA ei nujertanut, mutta Neuvostoliitto kaatui. Kennedy murhattiin ja Castroa yritettiin murhata monesti, onnistumatta ..oliko teon ja yritysten takana yksi ja sama taho?
 
Castro oli juristi ja vallankumouksellinen - hänellä oli hyvä ystävä, legendan maineeseen kiirinyt Che  Quevara, jonka Fidel mielellään pyhimykseksi julistaisi. Che edusti ja edustaa vielä tänäänkin arvoja, joissa päämäärä pyhittää keinot, joihon ihmiskunnan vallitsevan materiaalisen ahneuden vuoksi emme toistaiseksi pääse. Che edusti puhdasta "rauhattoman veren" muutosvoimaa - joka keräsi sankoin joukoin ihmisiä ympärilleen, jossa halu kuulua joukkoon tiivistyi. Che oli tavallaan aikansa Robin Hood.
 
Länsimaalainen markkinatalous lepää materiaalisen näyttötalouden ilmentymänä, jossa kyky ostaa, kuluttaa ja osoittaa taitoaan ilmennetään kasvavina välineinä ja tunusmerkistöinä kyvystä olla enemmän kuin vertailukohde (vertailutalous). Castron Kuubassa arvoina olivat ja ovat toki vieläkin ilmainen asunto, halvat peruselintarvikkeet ja erinomainen koulutus, joka ei maksa mitään.
 
Kuubalaisen vallankumousaktivistin halu oli osoittaa näyttötaloutta henkisinä ja urheilullisina suorituksina. Kuubassa viljeltiin eläinkunnasta tuttua niukkuuden lakia keskittyen jatkuvan vallankumouksen kautta maaliin, jossa materiaalisilla rvoilla ei olisi niin suurta painoarvoa. Vallankumous jäänee Castrolta kesken, koska markkinamekanismi kulutusmandroineen on jo levinnyt osin kuubalaisten odottaviin mieliin ja vieläpä kommunistiseen Kiinaankin.
 
Kapitalismin ja pääomatalouden merkkipylväät ovat parhaimmillaan ironisesti kotoisin Kuubasta. Havannalaiset ovat koristaneet mahtaviempien kulutusvoimakäyttäjien suupieliä vuosikymmenet, kuten nyt alemmilla tasoilla samaa ilmentävät tupla- ja triplapakoputket seurailijoiden autojen takalistoa.
 
USA yritti kaikkensa pakottaakseen Kuuban ja Castron polvilleen, onnistumatta. Kuubalainen kansanluonne on kuitenkin iloista, laulavaa ja siihen tyytyväistä kansaa keskimäärin, mitä tarjolle on pantu. Muistettakoot monet kuubalaisten huippusuoritukset mm. Olympialaisissa. Välillä on medioissa haluttu löytää olemattomia mahtiomistuksia Castron salaisilta tileiltä. Länsimaalaiset parjauskampanjat ovat aina vetäneet vesiperän. Castroa ei markkinat voittaneet, vaan sairaus, johon kulutusvimmaisinkin markkinapauhaaja kaatuu ennemmin tai myöhemmin. Castro tullaan hautaamaan legendana, uuden tien avaajana näkymälle, missä kulutus ja kasvu ei voi loputtomiin jatkua. Castro jää enemmän historiaan kuin moni hänen aikalaispresidentti USA:sta.
 
Lopultakin ihmiset omassa itsellisessä vallankumouksessaan ympäri maailman tulevat huomaamaan mitä tarkoittaa loputtoman kulutusmanipuloinnin merkitys meille itsellemme ja vääjäämättömälle niukkuuden määrälle. Terve mieli ja vahva identiteetti omista henkilökohtaisista voimavaroista asettavat meidät paremmin kestämään materiaalisen niukkuuden. "Puute" aloittaa filosofisen tarkastelun ympäristön tilasta, muutoksista ja tavasta elää herkemmin harmoniassa, jossa arvo kohtaa muussakin kuin materiaalisessa pahoin- ja hyvinvoinnissa.
 
Fidel Castro oli pioneeri ajassansa, hän jää voittamattomana historiaan. Fidelin järjestelmä tarjosi sellaista vuosikymmenet kansalleen, jota mm. meillä Suomessa ollaan alettu arvostamaan, vakaata perustoimeentuloa, ilmaista terveydenhoitoa, veloituksetonta huippukoulutusta ja arvomaailmaa, jossa ympäristö saa sille kuuluvan osansa. Huominen historiankirjoitus näyttänee vallankumousaktivistin aikaansaannokset hyvyydessään suurempina kuin ne väistämättömät teot vaakakupin varjoisalla puolella, joilla puolustettiin loputonta vallankumousfilosofiaa. Kuinka paljon paavinkin tuomitsema USA:n kauppasaarto ahdisti peruskuubalaisia --- jääkin sitten tutkijoiden harteille.
 
*)
(tässä on väistyvälle USA:n presidentti George W. Bush´lle oiva paikka jättää nimensä hyvässäkin historiaan, jottei häntä vain epäonnistuneesta Irakista muistettaisi)
 
Ilkka Luoma