----- Original Message -----
Sent: Wednesday, May 07, 2008 4:58 PM
Subject: MIELIPIDE: Maito maksaa kohta euron per litra - bensiini 1,45e

Tervehdys,
 
Vastinetta kirjoitukseesi HS, ke. 7.5. mm. maidosta... aikaisempi mielipidekirjoitus.
 
Ystävällisesti,
 
Ilkka Luoma
 
..........................

Sent: Saturday, March 29, 2008 3:30 PM
Subject: MIELIPIDE: Maito maksaa kohta euron per litra - bensiini 1,45e

Suomalaiset rakastavat maitoa - vähemmän rasvaisena, ... ja maito on halpaa!
(Uutisointi kertoo Valion nostavan maidon litrahintaa  ~ 10 sentillä - hinta lähenee euroa. Bensiini maksaa noin 1,45 per litra. III olut pullon, 0,33l - saa jo halvimmillaan vajaalla eurolla)
 
[ ... maito on suomalainen peruselintarvike ja kiistaton hyöty lapsille, luustostaan huolehtiville ja onpa kylmänä ja raikkaana erinomainen ruokajuoma. Maito on maatalousyrittämisen malliesimerkki katkottomasta pätkätyöstä joka päivä - pyhät arjet ... ]
 
Suomi eli maidosta, Suomi taisteli maidolla ja vanikalla. Suomessa oli vielä 1950-luvulla 400.000 tilaa, joissa miltei kaikissa tuotettiin maitoa, oli maitotili ja oli osuustoiminnan kasvunaika. Maaseutu oli toiminnallisesti rikas, oli lehmät, hevoset, kanat ja lampaatkin ... villasukiksi - oli metsänhakkuut, oli viljely ja saatiinpa joulukinkutkin kotimaisilla rehuilla syötetyistä kotimaisista possuista. Elimme Made in Finland - Real Food aikakautta.
 
Suomen valtion kansallinen tehtävä on huolehtia, että maidon omaehtoinen tuotanto säilyy omassa maassamme. Hinta ei saa olla esteenä. Maidon tuotanto- ja jakeluketjun hinnanjaanta pitää saada kohtuulliseksi kaikkia ajatellen - logistiikka ei voi suurinta osaa hintarakenteesta viedä. Maidolla pitää olla sellainen hinta, että se elättää tuottajansa. Piste.
 
Vielä 1970-luvulla oli kolmihintayhteys. Kauan aikaa maitolitra, bensiinilitra (normaalioktaaninen) ja III olutpullo (1/3l) maksoivat kutakuinkin saman, eli esimerkiksi ~1,20 mk, v. 1972*). Nyt nuo hinnat ovat aivan erilaiset. Olut saakin maksaa korotettavan veron vuoksi paljon enemmän, bensiini maksaa tunnetusti jo noin 1,45 euroa per litra ja maidon on saanut jatkuvalla alennusmyynnillä jopa alle 60 sentillä (rasvaton maito, Lidl - v. 2007).
 
Ei ole mitään syytä olla korottamatta maitoa entisaikojen tasolle - maidontuottajien on saatava käypä korvaus jatkuvasta aamuvuorotyöstään (jokainen kaupunkilainen voi harjoitella "maidon tuottoa" heräämällä joka aamu klo 5:00 ja juosta aamulenkki - oli pyhä tai arki ja kuluttaa siellä kaloreitaan 2-3 tunnin ajan. Tosin nyt ovat jopa maitorobotit ja automaatio - ennen maatalon emäntä ja isäntä tekivät todella raskasta käsityötä turvatakseen kansakunnan maidon saannin.
 
Kerrotaan, että Suomen sotilas taisteli olosuhteista välittämättä, mutta jos maito ja tupakka puuttuivat niin ittepäinen korpien kasvatti heittäytyi herjaksi ja oli hankala vastus rintamaupseeristolle. Maito on peruselintarvike tänään ja hupenevat lapsemme tarvitsevat sitä luustonsa vahvistamiseksi, kuten toimistoneiti sen 0-arvoisena bioessential active hypenorme terveysjogurttina. Maailman kittaavin kahvikansa tarvitsee myös valkaisunsa sallitun huumeen hörpiskelyyn.
 
Suomi elää maasta ja mullasta, kuten muuten kiinalaiset, englantilaiset ja jopa jenkitkin - ruotsalaisista ei aina tiedä :-) ---  Ruoka tulee tunnetusti mullasta, vedestä ja auringon paisteesta + ripauksesta luonnon monimuotoisuutta ja elämän "taikuudesta". Mikään maa ei voi väheksyä pariin prosenttiin bkt:sta tipahtanutta maataloustuotantoa.
 
Ilman ruokaa on tunnetusti vaikea tulla toimeen, iskee viimeinen laihdutuskuuri - suomalainen "hyvinvointi" ennen lopullista kaloriboikottia. Ruoka ja sen tuotanto on kohotettava sen ansaitsemaan asemaan. Ruoka ei ole itsestään selvyys, sen takaa paljastuu tuotantokoneisto ihmisineen maanjuuressa, joille suotakoot arvo arvoisensa.
 
Jos koko maapallo lopettaisi kaikkinaisen ruoan subventoinnin - kohoaisi ruoan arvo normaalilla tavalla arvoon, joka vastaa noin 40% kokonaismenoistamme, nythän ruoan osuus länsimaissa on noin 10-15% (ka.). Mainittakoon, että kautta historian ja tarkasteltaessa koko eliökuntaa - on ruoan asema ehdottoman hallitseva!
 
Ruoan osuus on painettu keinotekoisesti liian alas - nyt onkin erilaisten ihmisperäisten luonnon kiertoon puuttumisten vuoksi syntymässä tervettä niukkuutta ja vähintäänkin uhkaa riittävyydestä (maaperäköyhtyminen, kuivuus, rajumyrskyt, lämpöaallot ja saasteet).
 
Maito maksakoot juuri niin paljon, että se elättää tuottajansa. Maidon hintarakenne olkoot juuri sellainen, että arvo tekijällensä syntyy - välikädet ottakoot toki oman suhteellisen osansa, mutta jaolla ~40% - 60% tuottajan tappioksi, ei liene oikeudenmukaista. Markkinamekanismissa mainonta ja välikädet ottavat suhteettomia osuuksia kilpailussa huomiosta. Maitoa on vaikea korvata. Maito on luonnon ravinto elämän alusta alkaen, puhutaan sitten vasikoiden ravinnosta tai ei.
 
Oodi maidolle, oodi suomalaiselle raikkaalle maidolle, jonka logistiikasta huolehdittiin jo talvisodassa, jotta rintamajermu jaksoi osuutensa hoitaa yhteisestä koitoksesta. Vähän myöhemmin metsätyömies kulautti aina paksun ruisviipaleen perään kossupullosta maitoa pakkaslumien lepohetkinuotioilla ja metsä tuli kaadetuksi jatkojalostettavaksi suomalaiseksi vihreäksi kullaksi. Samalla tavalla maito on perusta maataloudessa, maito oli, on ja tulee olemaan -  maksoi se sitten 80 senttia, euron tai 1,40 - palaako tuo kuuluisi vuosikymmeniä kestänyt hintakolmiyhteys - vai oliko bensa ja olut jo kauan sitten liian halpaa?
 
*)
Mainittakoon, että armon vuonna 1972 opiskelijakoululainen sai laillisissa kesätöissä tyypillisesti 4 markkaa tuntipalkkaa. Tänään mm. McDonalds maksanee noin 6-8 euron tuntipalkan - Hinta ja palkkavastaavuuksia voi kukin laskea omin kaavoin suhteessa maitoon, bensaan ja olueeseen. Kirjoittajan mielestä olut voidaan panna vaikka täydelliseen myyntikieltoon.
 
Ilkka Luoma
0400 607080
.........................................
 
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2007]
 
 
Teksti -- Maaseudun idylli olisi toivottava henkisyyden lähde ylijuosseille stressikaupunkilaisille. Maito kävelee kuvassa navettaa lypsyä varten - käsin, koneella tai robotilla.

Kuva 2  ---   http://www.panoramio.com/photo/8935117   ---

Teksti -- Maidon lähde katsoo sinua kaupunkilainen, maksaako tuotteeni liikaa, vai oletko tottunut ruokaan ja juomaan itsestään selvyyksinä. Me kaikki elämme ravinnosta, ja maito on perusravintoa suomalaisille.

Kuva 3  ---   http://www.panoramio.com/photo/8935129   ---

Teksti -- Idylli hiekkatiellä - maaseutumaisema on mieltä rauhoittava. Ruokakin rauhoittaa ja maito on osa suomalaista perusruokavalikoimaa.

Kuva 4  ---   http://www.panoramio.com/photo/8935172   ---

Teksti -- Kaupunkilaispoika ihmettelee kikkejä - siis suuttimia, joista maito virtaa ämpäriin ja ravinnoksi ihmisille ... toki kuvassa on vain harjoitusdemokappale - siis ei oikea :)

Kuva 5  ---   http://www.panoramio.com/photo/8935221   ---

Teksti -- Albiino ja tavallinen lehmänalku tytön paijauksessa. Lehmä on tunteva eläin ja hyvin hoitamalla yksi lehmä tuottaa jopa kymmeniä tuhansia litroja maitoa mm. meille kaupunkilaisille. Limonadi maksaa useasti enemmän kuin maito, joka on yksi parhaita mm. luuston ylläpitäjiä.