syyrian%20sota%202013.jpg

Kartta: ~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/lahi-ita/islamisteja-kurdeja-hallitus-ja-ainakin-viisi-ulkovaltaa-syyrian-sekamelskasta-ei-puutu-osapuolia/ - 

 

 

...

Syyrian tapahtumasarja sai yllättävän käänteen, tai sitten US-presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat saaneet sovittua jotain sellaista, mitä meillä laatumedia ei vielä nyt tiedä, eikä näin osaa uutisoida?

 

Tässä kohdin on hyvä tarkastella lähihistoriaa Syyriasta, alkaen aina 100 vuoden takaa, jolloin siirtomaaisännät piirtelivät Lähi-idän ja Syyriankin rajoja kysymättä paikalla asuvilta juurikaan mitään - viittaan Sykes & Picot * sopimukseen, jossa englantilaiset olivat ranskalaisten osalta alueella siirtomaaisäntiä - pitkän I Maailmansodassa hävinneen turkkilaisperäisen ottomaanihallinnon jälkeen.

Sekin usein unohtuu, että syyrialaiset maanviljelivät joutuivat ihmisaiheutetun (?) ilmastonmuutoksen kouriin (Francesca de Chatel - LINK) - vuosisadan pahimpana kuivuusjaksona jo ennen enemmän tai vähemmän ulkoakin johdettua/ avustettua "kansannousua". Elämisen muuttuessa rutikuivassa ympäristössä mahdottomaksi - pakeni maaseutusyyrialaiset kaupunkeihin ja näin syntyi ratkaisemattomia ristiriitoja - johon oli hyvä tarttua jo rajojen ulkopuolelta?

US CIA aloitti jo vuonna 2013 salaisen syyrialaisten laittomien kapinallisten aseistamisen, rahoittamisen ja avustamisen, tuolloin kapinointi sai määrätietoisuutta, voimaa ja tavoitteen, joka erityisesti miellytti Yhdysvaltoja - idea oli eliminoida Syyrian laillinen hallitsija ja valtakoneisto - presidentti Bashar al-Assad etunenässä.

US oli aiemmin epäsuorasti ja suoraankin kaatanut Irakin ja Libyan itsevaltaisen johtajat Saddam Husseinin ja Muammar Gaddafin - ja näin molemmat valtiot ajautuivat kaaokseen - Libyan ollessa sitä yhä, eikä Irakissakaan näytä asiat nyt olevan sen paremmin.

Seuraavaksi vuonna 2014 Syyriaan tulivat USAF-pommitukset - ilman mitään YK-mandaattia, malli oli otettu osin Irakista, jossa US hyökkäsi maahan jo vuonna 2003. Libya sai US-pommitukset vuonna 2011, se sai luvan YK-turvaneuvostolta.

Venäläiset liittyivät Syyrian sisällissotaan vuonna 2015 - Syyrian laillisen hallinnon kutsumana ja näin alkoi käänne pitkittyneeseen konfliktiin, jossa al-Assad edelleen on laillinen presidentti ja Trump on perunut CIA' n salaisen sekaantumisen Syyrian sisäisiin asioihin - sekä peruutti al-Assadin eliminoimiskäskyn - ehkä yhteisymmärryksessä Putinin kanssa (?)

Trump lupasi vaalilupauksessaan viedä sotavoimat pois maailmalta - tuo lupaus on täyttämättä. Nyt sitä avataan ja US "irtoaa" Syyriasta - venäläisten ja iranilaisten jäädessä auttamaan al-Assadia.

Nyt kuitenkin Trump latasi pommin, tai ehkä purki sen, ja lopulta kurdit saavat osasta Syyriaa oman valtion - ainakin autonomiana, tuon nyt puhutun Turkin kohta tekemän turvavyöhykkeen eteläpuolelta - ollen rajallisesti irti Turkista ja näin Syyriasta Turkkiin paenneet saavat uuden kodin tuolta turvavyöhykkeeltä. Onko tuo toiveajattelua, jää myöhemmin nähtäväksi.

Se on varmaa, että Venäjä on astunut tällä maailman kolkalla merkittävän toimijan rooliin, jonka vaikutteet ulottuvat Iraniin, Israeliin (!) ja Jemeniin saakka - ehkä Irakiinkin, josta US on vetäytymässä epäonnistuneen valloitussotansa jälkeen. Mainittavaa on se, että US hyökkäys Irakiin 2003 (valheellisin ja liioitelluin todistein, jopa YK' n yleiskokoukselle - um. Colin Powell) - synnytti osaltansa ISIS-terrorijärjestön.

 

Syyria on nyt Trumpille polttopiste, joka kääntää hänet pois presidenttiydestä tai sitten johdattelee toiselle kaudelle, jos Syyriaan saadaan rauha - yhdessä venäläisvaikutteen kanssa sekä kurdeille edes autonomisen kodin! Niin, kuka ohjailee Trumppia näiden oletuksien osalta - vävy Jared Kushner?

 

 

...

EKSTRA ~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/maatilojen-tuhoutuminen-sytytti-syyrian-kriisin-1.126867 - 

...

 

* Sykes & Picot ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Sykes%E2%80%93Picot_Agreement 

 

sykes%20picot.jpg