koulukiusaaminen.jpg

Kuva: ~ https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000006234073.html

 

*

 

HS:

"Kun kiusaamistapaus tulee koulussa ilmi, kiusaajaa tulisi vaatia tekemään siitä kirjallinen selvitys vanhemmille"

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006660504.html  - 

..

[ORIG] Kiusaaminen on vallantavoittelua ja esillepanoa, kun normaalit hyväksyttävät vaikuttamisen keinot eivät riitä tai ominaisuudet eivät vain yllä saavuttamaan ryhmähyväksyntää ja mielikuvaa pidettynä olemisesta.
Kiusaajan mieli on usein tyhjä, päämäärätön ja epävarma - luottamus omaan itseensä on heikko - ei koeta tarpeelliseksi tuntemisen riemua.
Kiusaaja tarvitsee apua -näin ideaalisesti voisimme sanoa, mutta kiusaaja on henkilö, joka siirretään kiusatun luota pois, vaikkapa toiseen kouluun - entä varmat todisteet kiusaamisen syistä ja juuritekijöistä. Olisiko kuitenkin inhimillisen yhteiskunnan nähtävä vaivaa myös kiusaajan puolelle?
 
..
Koulukiusaajasta työpaikkakiusaajaksi
Kuinka moni työpaikkakiusaaja on entinen koulukiusaaja? *] Meissä kaikissa perinnöllisenä asuva ilkeämieli istuu tiukasti olkapäällä – pönkittääksemme omaa valtaa, itsetuntoa ja hetkellisesti vajavaista mieltä.
Kiusaaja usein painostuksellaan peittoaa omaa vajavaisuuttaan – käymme ”heikomman” kimppuun – myös sanan säilällä. Olemme ronkkijoita, ja joskus hävettää urakalla, mitä tuli tehdyksi, sillä ”ilkeämielen” tilalle voi astua myös ”lempeämieli”.
*] YLE TV1 MoT esitti 28.10.2013 kantaa ottavan ohjelman työpaikkakiusaajista.
Vuosia sitten pohdimme aihetta syvällisesti – asiaan kimmokkeen antoi tuolloin juuri julkistettu Päivi Hamaruksen väitöskirja koulukiusaajista; siitä olikin helppo vetää kysymys: ”Kuinka moni koulukiusaaja siirtää ilkeämielen myös työpaikalle?”
...
Moni kiusattu päätyy mielenterveyden ongelmiin – ja vain promille suomalaisista mahtuu mielisairaaloihin.
 
Koulukiusaaminen on ollut "ikiaikainen juttu" - niin nytkin
Tänään ei vain kiusata - vaan ilmentyy väkivaltaa, eikä vain rajuna henkisyytenä, vaan myös fyysisenä: " ... poika kuristi allaan olevaa tyttöä kaulasta - sanoen: minä tapan sinut" - totisinta totta erään koulun läheltä - paikalla olleen aikuissilminnäkijän kertomana.
 
 
...
 
 
INFO
 
Ilkka Luoma
 
ILU_hymy.jpg