inflaatio4.jpg

Piirros: ~ https://www.jaakkosavolainen.fi/2019/09/seuraava-talouskriisi-negatiivisten.html - 

 

*

HS:

"Kuluttajahinnat laskivat huhtikuussa – inflaatio Tilastokeskuksen mukaan -0,3 prosenttia"

https://www.hs.fi/talous/art-2000006506977.html  - 

..

Enemmän tai vähemmän vapaassa markkinataloudessa merkitsee kysyntä ja tarjonta. Eli jos ei kysyntää, niin kauppa ei käy, ja jos halutaan käyvän - alennetaan hintaa ja/tai luodaan vaikka "väkisin" tarve.

Nyt Korona järjesteli kornisti sanottuna onnen kantamoisen, välillisesti; syntyi vetäytyminen kulutuksesta, siis vähentäminen - emme ostaneet, emme kuluttaneet.

Kulutus väheni jopa 30-60 prosenttia. Luonto kiitti ja avasi näköalat kauas taivaanrantoihin, sillä ilmanala yllättäen kirkastui. Tiedemiehetkin innostuivat, kun kuvat avaruudesta maan pinnalle ilmestyivät - näköala avautui kertomaan vähentämisemme seuraukset.

 

Kun vähentyy, niin yleensä hinta laskee, koska kaupan pitää edelleen käydä

Talous elää kulutuksesta ja kuluttamisesta - liiallisesti sellaisesta - luonto ähkyy ja hengästyy. Biosfäärillinen monimuotoisuus on kärsinyt kiistatta kulutuksestamme, joka ihmisten osalta on ehdottoman suhteeton meidän edustamaan elollisbiomassaamme nähden.

Inflaatio voi olla myös negatiivinen - puhutaan deflaatiosta, jossa tavara ja energia eivät käy vähentyneisiin pyydyksiin, kulutus laskee ja näin rahanarvo nousee! Rahassa on kuitenkin olemattomasti vitamiineja, proteiineja kuin kaloreitakaan - se ei siis lopulta elätä ketään!

Entä se erityisesti Saksan - Euroopan voimakoneen - pelkäämä hyperinflaatio, jossa 1920-luvun loppupuolella eräänä aamuna ruisleipä maksoi kottikärryllisen setelirahaa ja jo iltapäivällä kaksi kärryllistä. Kallein tuolloisen postimerkin nimellishinta oli 200 miljardia valtiomarkkaa - tuokin Saksassa Weimarin tasavallan aikana. Hyperinflaatio nosti Adolf Hitlerin lopulta valtaan.

Korona vähensi kulutuksemme - hyvä näin, sillä tuo kasvuhokeman korvautuminen vähentämisen filosofialla pelastaa "luontokeskeisen inflaation", jossa luontokorjaamisen hinta nousee liian korkeaksi - tavoittamattomiin. Vähentäminen lisää "deflatorisesti" luontobiologian arvoa ja tämä hyvä!

Luontobiologia lopulta Elättää meidät kaikki - niin ihmiset kuin viruksetkin!

 

..

SUOMI24 [ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/16403597/kokeeko-luontobiologia-inflaatiota-vai-deflaatiota-(!) - ] [24|<50]

...