koulukiusaaja3.jpg

 

HS:

"Ysiluokkalaista Emmaa on kiusattu ensimmäiseltä luokalta asti, mutta etä­koulu toi valtavan helpotuksen – ”Olemme epä­onnistuneet”, sanoo apulais­pormestari"

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006481363.html  - 

...

Ilkka Luoma kommentti --- 

Poliitikko: " ... olemme epäonnistuneet ..." -kerrassaan rehellistä puhetta kokoomusvirkahenkilöltä. Aihe on erinomaisen tärkeä; inhimillisen ja kehityksellisen lapsuuden ja nuoruuden ehdoton pinnalle nousu.

Nyt juuri on erikoisen hyvä aika tehdä tutkimusta, rakentaa toimintamalleja ja tehdä päätöksiä, sillä koulukiusaaminen on eräs vaikeimmista kestohetkistä liian monille varttuville.

Koulukiusaaja lisäännyttää itseään seurailijoilla, jotka sopuleina huutelevat vierestä ja luovat näin kiusatulle entistä ahtaamman raon Elää ja saada tunnustusta. Positiivinen huomio on meille kaikille eräs yhteiskuntakelpoisuuden kehitysvälttämättömyys.

Mikäli emme kuulu joukkoon, on vaarana yksinäistyminen, ajautuma henkisen paitsion uralle ja usein aikuisena erakoituminen. Koulukiusaaja taas voi jatkojalostua työpaikkakiusaajaksi ja nyt modernisti somekiusaajaksi.

Somekiusaaja on erikoistapaus; sillä tuolla verkkojen maailmassa voi huudella omaa vaillinaisuuttaan, yksinäisyyttään kuin alemmuudentunnettaan - ilman tunnistetta, nimimerkkien takaa puskista huuteluna. Tässä olisikin väitöksen paikka - kolmiyhteys koulukiusaajasta aina somekiusaajaksi!

Nyt koulunkäynti on etäistetty koteihin - vanhempienkin vastuulle. Eräät opettajat kertovat, että on kivaa olla kuulematta luokasta aiheettomia huuteluja - toisaalta miten opettaja kaukaa ruudun takaa pystyy huomioimaan koko luokan. Ei pysty. Tässä toinen väitöksen aihe - mitä etäopetus voisi kaikkiaan ollakaan.

Kiusatuksi tuleminen on ahdistus, henkinen ahdistus - pidempikestoista kuin Koronan aikaansaama fyysinen hengenahdistus. Kiusaaminen on kiusaajalta osoitus hänen sairaudesta kokea ryhmääntymistä siten, että oma joukkoon kuuluminen on häiriintynyt - vain omaan sopulilaumaan jäsenyytenä ja johtajuutena.

Koulukiusaaja tarvitsee apua, myös työpaikka- ja somekiusaajakin. Kiusaamisen henki on kiusaajan epätoivoinen hätähuuto unohduksesta, arvostuksen saamattomuudesta ja ymmärtämättömyydestä olla tarpeelliseksi tuntemuksessa.

 

..

TIEDE [5|11] - BLOG

 

...