50VV1.jpg

1968

 

Tuli täyteen 50 vuotta, kun nuoriso oli innostunut, tohkeissaan ja uuden odotusta täynnä. Koko läntinen Eurooppa ja osa itäistäkin oli liekeissä … oli Pariisia, oli Tshekkoslovakiaa ja oli myös meidän Vanhan ylioppilastalon valtaus [1 – ilman kummempaa väkivaltaa … vain oikeiston taantuneita savupommeja.

 

 

Tänään ehkä tunnetuin vanhan valtaaja oli Suomen kokenein ulkoministeri – tohtori ja ekonomi Erkki Tuomioja – demari; ikuisen pikkutakkinsa peace-merkkin kanssa. Linjakasta – lopulliset tavoitteet ja päämäärät eivät muutu, vaikka olisi ollutkin radikaali 50 vuotta sitten.

[1 ~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005910652.html -

 

 

Tänään me kaikki kipristelemme tunnetussa todellisuudessa – pulskempina kuin koskaan, keskimäärin maallisesti varakkaampina kuin kuunaan. Myös täynnä kysymysmerkkejä, mitä tapahtuu lapsillemme ja heidän lapsille, koska tiedämme syöneemme meitä elättävän biosfäärin liki henkihieveriin.

Eräät ”dinosaurukset” toki jaksavat väittää toisin – mitään ilmastonmuutoksen ongelmaa ei ole … aivan, luonto selviytyy joka tapauksessa – tavallansa, jopa ilman meitä ihmisiä [* ---

 

 

Meillä on ympäristö- ja yhteiskuntaongelmien monikirjo – käsillä nyt!

 

Nytkin Pariisi mellakoi jälleen [2, kuten sen on ollut tapana jo vuosisatoja – sieltähän se nykyinen länsi-eurooppalainen demokratiakehitys laittautui alkuunsa, kun itsevaltaiset kuninkaat enemmän tai vähemmän mestattiin – samalla giljotinisoitiin runsaasti perinteen painolasteja (syyttömiäkin?) – oli tehtävä tilaa uudelle, noustiin barrikadeille.

 

 

Entä nyt, kun barrikadit kutsuvat jälleen, mutta miten?

 

Tänään tarvitsemme väkevyyttä. Onnistuisiko se ilman fyysistä väkivaltaa – turvautuen vain henkiseen muutosvaateeseen. Osa on maallisuudessaan rikastunut liiaksi, kateus kalvaa – epäoikeudenmukaisuus kukkuu ja voi hienosti!

 

Kansakunnnat kaipaavat jotain, mutta mitä? Kasvaa ei voi lajiansa enempää – kasvuhokemaa [3 on osattava padota, lopulta tyhjästä ei voida nyhjäistä -tietää vanha kansansanonta Kainuun korvesta. Rajat ovat tulleet vastaan.

 

 

Biomassamme ihmiskuntana ei oikeuta toisten lajien ”kupilta syöntiin”!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/varoitus-ihmiskunnalle-huoli-heilta.html - ]

 

Me muutamme liiaksi muiden elämän edellytyksiä – niin muiden kansojen, muiden eliölajien kuin myös maamme sisällä rakennamme rujoa vastakkainasettelua ja epäoikeudenmukaisuuden verkkoa, joka nostanee vähäväkisen barrikadeille, …

 

kun löytyy muutosjohtaja sellaisena, joka lähes unohtaa itsensä ja antaa muille kaiken sen yhteisöllisyyden tarpeen [4 mitä tasa-arvoista tunnustusta [5 kaipaavat tavallisten arkikansalaisten rivit toivovat.

 

 

Entä meillä Suomessa – maailman onnellisimmassa valtiossa?

[ ~ https://yle.fi/uutiset/3-10115710 - ]

 

Nykyinen maamme hallitus ratsastaa sellaisilla saavutuksilla, jotka tulivat paljolti muualta. Työttömiä on vähemmän, on enemmän osa-aikaisia – osan opiskellessa turhaa ja osan tunnistaessa, ettei hänen panostaan (kohta) tarvita – koneet korvaavat; puhutaan automaatiosta, robotiikasta ja teko- eli keinoälystä.

 

Unohdimme samalla, että evoluutio [6 ei ole meitä unohtanut, vaan rakentaa meistä biosfäärillistä ”robottia” - tosin hitaammin kuin meidän kiihtyvässä tilassa oleva toiminnallisuuden kellotaajuus, mikä ohjaa uteliasta [7 ja jopa vimmaista kehityspolkuamme – varsinkin aseiden kehittymisen osalta.

 

 

Aseet, miksi – ja kaikkihan alkoi, kun apina löi toista karahkalla päähän

[ ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/12/apina-ly-kivell-phkinn-sytvksi.html - ]

 

oivaltaen samalla, että kädenjatke lisää voimaa ja valtaa. Nyt tuo kädenjatke on yhä tehokkaampi, jopa niin tappavan tehokas, että kaksi maailman mahtia – Venäjä ja Yhdysvallat kykenevät tuhoamaan kaiken sen mitä ihminen rakensi.

Eikä tässä vielä kaikki – Kiina, maailman suurimpana taloutena [8 nousee näiden kahden rinnalle ja ohi … on alkanut lännen ja idän kaksinkamppailu [9.

 

 

Entä me Suomessa, jotka olemme idän ja lännen vedenjakajalla? [10

 

Meillä on rooli – sellainen rooli, jolle ei olisi vertaa muualta. Meillä kansakunta ymmärtää, ettemme kuulu mihinkään sotaliittoon [11 – emme itään emmekä länteen. Emme halua muiden sotiin – me emme halua luoda ulkoisten - vieraiden taisteluvoimien myötä uhkaa mihinkään ilmansuuntaan!

Me kuulumme välittäjiin, sveitsittymisen diplomaatteihin [12, jotka osaavat kattaa neuvottelupöytiä, jonne suuret tulevat … sellainen voi olla nyt lähempänä kuin koskaan.

Ehkä saamme Arktisen neuvoston [13 juhlakokoukseen kaikki kolme suurta … Kiinan, Venäjän ja Yhdysvallat -presidentteineen. Tämä kokoonpano toisi presidentti Sauli Niinistölle hänen todennäköisesti haaveilemansa todellisen Rauhan Nobelin. [24]

 

 

Tätä todellista Rauhan Nobelia ei saa vaarantaa!

 

Se tarkoittaa sitä, että nykyinen Juha Sipilän hallituksen ulkopolitiikan hoitaja – ulkoministeri Timo Soini olisi saatava hänelle paremmin [KU] sopiviin tehtäviin. Timon tilalle ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa: Jo alussaan mainittu Erkki Tuomioja ja elämän tosiasioiden edessä oleva kaikkein eniten ulkopoliittista ministerikokemusta omaava Paavo Väyrynen.

 

 

Ensi keväänä on eduskuntavaalit, jossa ratkaistaan meidän tie – välittäjän tie

 

Nyt SDP johtaa mielipidetiedusteluissa. Jos ja ehkä demareista tulee pääministeripuolue, saa Keskusta valtiovarainministeriyden ja demarit ulkopolitiikan – tämä ministeriys kuuluu itseoikeutetusti Tuomiojalle.

Mikäli Väyrynen pääsee eduskuntaan, voidaan hänet nimittää perinteellisen politiikan ulkopuolelta ulkomaankauppaministeriksi [14 – joko Seitsentähdestä tai yllättäen Kansalaispuolueesta – laittamaan Venäjän kauppa jälleen kuntoon.

 

 

Entä nyt tämä Uuden ajan valtaus?

 

Tarvitaan vanhan valtaajia. Uuden ajan valtaus modernisoidaan, mutta pohjalla on tuo sama into, halu ja touhuava pöhinä – kuten oli 1968, kun Vanha vallattiin. Nyt ei tarvita savupommeja hämärtämään tavoitetta, jolle nyt odotettaisiin vaikkapa Tuomiojalta määrätietoista päivitystä – tälle vuodelle 2018, 50 vuotta jälkeen sen, kun into oli ylimmillään. Nyt hyvin tehty päivitys taannee Tuomiojalle tuon ulkoministeriyden.

 

Työ on kesken – nyt on aika saattaa se loppuun, sillä huomisen elämä vaatii sen – selviytyäkseen, niin ympäristöllisesti kuin yhteiskunnallisesti. Oletko Sinä valmis muutokseen?

 

111.jpg

Vanhasta nousee uuden kajastus! - S P Hm

...

Viitteet:

[2 ~ https://areena.yle.fi/1-50016867 -

[3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/07/800-amerikkalainen-polymyrsky-uusiutuu.html -

[4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/01/joukossa-yksinelminen-yksin-ja-ryhmss.html -

[5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2015/01/lyoko-sanahelinallinen-sananvapaus.html -

[6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-konealya-vaikka-emme-edes.html -

[7 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html -

[8 ~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan---Kiinasta-maailman-suurin-talous-3256177.html -

[9 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/07/ukrainassa-ita-ja-lansi-kohtaavat.html -

.

[10 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260104-suomen-rooli-idan-ja-lannen-vedenjakajalla -

[11 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/kansakunta-jyrahti-jalleen-ei-natoon.html -

[12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/08/presidentti-sauli-niinisto-idan-ja.html -

[13 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html -

[14 Oli aika jolloin Tuomioja ja Väyrynen olivat yhtäaikaa ulkoministeriössä – ministereinä – kuuleman mukaan herrat tulivat hyvin toimeen … ?

...

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 184805

 

DOC uuden_valtaus_25112018.doc – OpenOffice Writer

PVM 25112018

 

841_7721 – 10:37_12:10 VV05