kiina70_2.jpg

Kuva: ~ https://www.forssanlehti.fi/uutiset/kiina-juhlii-kansantasavallan-70-vuotispaivaa-jo-tanaan-nayttavin-menoin-396416 -

 

...
1 - Yllättävästi hyvin kiinalaisuuteen luotsaava [ ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006256759.html - ] teksti. On osattu kuvastaa yhden esimerkkihenkilön kautta paljon kiinalaisuutta, joka edustaa sen ylivertaista enemmistöä.

HS-teksti kuvastaa osaltansa kiinalaista metodia ja hyväksyntää yksilön pienuudesta olla maailman suurin kansakunta - ollen myös tänään sitä kansantaloudellisesti - ostovoimapariteetilla korjattuna bruttokansantuotteena (IMF 2014/-15). Tuo Kiinan suuruus asettaa tiettyjä meille tuntemattomia elinehtoja ja malleja ylläpitämään yhteiskunnallista rauhaa, vakautta ja seesteistä näköalaa luottamushuomiseen.

Kiina on kasvanut huimasti, mutta ollen yhä kaukana per capita tarkastelussa lännen kulutusydinvaltiosta - lähinnä US, Länsi-Euroopan maat ja Japani (jota ei voine luetella puhtaaksi länsimaaksi).

Kiinan per capita olemus on edelleen "vain" keskiarvoa maailmassamme ja Kiina on tuolla henkilökohtaisella ympäristöjäljellä "oppipoika" vaikkapa Yhdysvaltoihin nähden. Samalla on oivallettu nähdä kulutusjälki kumuloituvana ilmiönä - länsi sai tuprutella yli 150 vuotta - Kiinan taloudellinen kasvu alkoi noin 40 vuotta sitten - Kiinan tuolloisen suuren miehen Deng Xiaopingin kehotteella "Menkää ja rikastukaa".

Kiinalainen on sopeutuja, kuten hiljalleen nähdään myös Hongkongissa, jonka "demokratiahypetystä" lännenmiehen media ylläpitää keinotekoisen korkealla. HK' n asukkaat tuntevat historiansa - se sai erikoisuudet siirtyessään takaisin Kiinan hallintaan - pitkästä koloniaalisuudesta, ollen brittien alusalue - osana suurta imperiumia, joka hyödynsi alusmaidensa varantoja itselleen > [2]

...
9239

TIEDE ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/83050/kiina-70-vuotta-nykyisessa-muodossaan?changed=1569926363 -