Tunnetusti Kiina ohitti kansantaloudessa Yhdysvallat jo vuoden 2014 aikana - sen talous kasvoi suuremmaksi - ostovoimakorjattuna. Kiina tuli sotalaivoineen myös Itämerelle kesällä 2017 - harjoitellakseen Venäjän laivaston kanssa ja osallistuakseen Pietarin laivastoparaatiin - näin kaksi suurvaltaa pelaavat ainakin osin jo samaan maaliin ---

 

 

Nyt Helsingin Sanomat älykkäästi lainaa vanhaa tunnettua kreikkalaista aikalaiskirjoittajaa Thukydides' tä, jossa kuvataan ateenalaisten ja spartalaisten sotaa, joka oli dramaattinen romahdus koko alueelle. Kyseessä oli Peloponnesolaissota.

 

Otsikko Helsingin Sanomista

 

"Nykyajan suurin uhkakuva kumpuaa antiikin Kreikasta – Ovatko Kiina ja Yhdysvallat samalla tuhon tiellä kuin Ateena ja Sparta?"

 

~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005332433.html -

 

 

Ote HS tekstistä

 

Varsinaisena syynä, joka tosin on vain hyvin harvoin mainittu, on nähdäkseni ollut Ateenan suuruuden kasvu; se pelotti spartalaisia ja pakotti heidät sotaan.”

 

...

Kirjoitus tasan 10 vuoden takaa ---

 

" ... Maapallon maailmantehdas Kiina on imenyt investointeja kiihtyvästi yli 20 vuotta

 

Kiina on työllistänyt yli 150 miljoonaa maaseudun miestä ja naista, tehden osasta heistä keskiluokkaisia kaupunkeihin. Kiina on myös kasvattanut uuden superrikkaiden luokan, jotka tekevät businesta yhdellä maailman suurimmista sisämarkkinoista. Molemmista ryhmistä on kasvanut myös sijoittajia - mutta pörssipeli on heille kuitenkin vielä tuntemattomampaa kuin vedonlyönti- ja muut uhkapelit, joihin kiinalaiset ovat hullaantuneita.

 

 

Läntinen maailma koki muinoin USA:sta 1930-luvulla alkaneen pörssi- ja talouslaman,

 

joka syöksi silloisen "vapaan maailman" jyrkänteelle vailla vertaa (tosin silloinen Kiina ei niistä värinöistä juuri hytkynyt - oli likimain suljettu systeemi). Suomi koki hyytelöteorian väristyksen - kuin perhosen siiven iskun aloittamana rajuilmana noin 1990 ja uudelleen pienoiskoossa 2000. Kaikissa kolmessa tapauksessa kyseessä oli liikkeelle lähtenyt sopuliefekti ilman tämän projisoitua ennustetta ja ennalta sijoitettua parametria pelkokertoimesta ( HS/2.s - Kolumni - Antti Blåfield/ 19.8).

 

 

Ihminen innostuu helpon kikkailurahan ilmaantuessa horisonttiin

 

Tällöin alkaa kiire: sijoita, osta, myy - lisää ja lisää, horisontti karkaa. On alkanut peli, on oikeastaan alkanut ahneuden uhkapeli. Valtamerellä olemme huomanneet, että horisonttia emme saavuta ikinä. Kosmologiassa tunnemme ilmiön nimeltä tapahtumahorisontti. Musta aukko on kaiken kaivo tapahtumahorisontissa; sinne imeytyy materia ja energia - sinne imeytyy myös toive loputtomasta voitosta ja kasvusta.

 

 

Pörssimaailman tapahtumahorisontti on lama,

 

jolloin kaikki se tavoiteltava "uppoaa" tapahtumahorisontin taakse, ilman paluuta - olemme saaneet tällöin seuraksemme tappion, feedback ´in - takapotkun tytinästä, joka kohtasi mahdottomuutensa. Pelasimme pelin liian pitkälle, niukkuudesta ei riitä kaikille ja kaikki eivät voi olla rikkaita tai tulla rikkaiksi.

 

 

Joku häviää aina, ja yleensä se on tavallinen kansa

 

Hamuaminen on kuin elämän peli, koetamme saada enemmän, helpommin ja mukavammin. Juuri nyt tämä hamuamisen peli koskee suurempaa määrää ihmisiä, markkinakuluttajia, kuin koskaan aiemmin. Olikin kaukonäköistä ottaa valtion budjettikäsittelyssä yksi kokonainen päivä yleisen taloustilanteen pohtimiseen!

 

...

Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille

 

Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" alatoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

 

 

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin

 

Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista. ... "

 

Jatkuu linkin ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/08/mit-yhteist-on-prssikursseilla-ja.html - alta.

.

 

Täältä näemme erimaisesti miten Kiina kasvoi ja kasvaa - vuodesta 2007 - nykypäivään ~ https://www.bofit.fi/fi/seuranta/tilastot/kiina-tilastot/ -

 

Yksi tilastorivi - valuuttavaranto vuoden lopussa, vuodesta 2007 - vuosittain:

 

Valuuttavaranto, mrd. USD (jakson lopussa)

1 528

1 946

2 399

2 847

3 181

3 312

3 821

3 843

3 330

3 011

3 057 - viimeisin arvo 6/2017

...

 

Teksti jatkuu myöhemmin osiolla II ---

*

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

 

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US T VU FB BL BL FB FB BLOG 149313

 

DOC China_US_20082017.doc – OpenOffice Writer

PVM 20082017

 

610 - 4966

 

 

[ORIG 21082007]