georgian%20sota.jpg

 

Kuva: ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Georgian_sota -

" ... EU:n tilaama, lähes 1200-sivuinen raportti on kattavin selvitys sodasta. Sen mukaan Georgia aloitti sodan, mutta se tapahtui Venäjän pitkään jatkuneen provokaation jälkeen. ... " -Wiki

 

...

HS

Yhdysvallat otti vaivihkaa suojelukseensa Georgian, Naton sota­harjoitus on nyt laajempi kuin koskaan

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006193901.html  - 

.

Ilkka Luoma 4.8.2019 - 20:21
Mitenhän US presidentti Donald Trump twiittailisi, jos Venäjä ottaisi vaivihkaa suojelukseensa Kuuban ja Venezuelan? 

Herää kysymys miksi pitää näin ärsyttää sitä maailman toista ydinasesuurvaltaa, juuri amerikkalaisin sotajoukoin, kun on jo selvin sanoin Venäjän suunnalta kerrottu Nato/US' n olevan se todellisin viholliskandidaatti ja uhkatekijä. 

Toisaalta voisi saada luotettavan kansalaisgallupin Georgiasta - kuinka hanakasti nuo amerikkalaiset taistelujoukot todellisuudessa halutaan Georgiaan, joka on Venäjän rajanaapuri ... Syntyykö nyt uusnormaalia: "Uhkaa, kiristä ja pakota", mikä on yleensä koettu trumppistisena mentaliteettina - mutta löytäisikö se nyt tiensä Moskovaan ja pr. Vladimir Putinille? 

Aikanaan Georgiasta sittemmin pois karkoitettu presidentti Saakasvili aloitti sodan Venäjää vastaan, joskin provosoituna Venäjän taholta. Saakasvili odotti saavansa US/Naton apuun - aloittamaansa sotaan - ei saanut, ja Georgiasta irtosi/irrotettiin kaksi osaa - ehkä noin neljännes koko maasta - ja pitkä kaistale Mustan meren rantaviivaa --- 

Miksi verranto Kuubaan? Siksi, että USA pommitutti Kuuban lentokenttiä 1960-luvun alkutaipaleella ja rahoitti, aseisti ja tuki Kuubaan operoitua Sikojenlahden maihinnousua, joka tosin torjuttiin menestyksekkäästi. Kuuba kutsui silloisen Neuvostoliiton apuun, joka toi maahan sotilaita ja ohjuksia - vastineeksi Turkissa oleville amerikkalaisohjuksille. Kuuban ohjuskriisi laukesi rauhanomaisesti - ohjukset poistettiin niin Kuubasta kuin Turkista. 

Miksi verranto Venezuelaan, siksi, että US on ilmaissut uuden mantereen olevan USA' n omaa koti- tai takapihaa, ja niinpä venäläisten olisi poistuttava Venezuelasta, vaikka Venezuela on nämä venäläisneuvonantajat maahan kutsunut. Olisiko Georgia entisenä Neuvostoliittona nyt Venäjän omaa takapihaa?
...