trump.jpg

 

...

 

HS:

Uusi jääkausi

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006178588.html  - 

...

Ilkka Luoma 22.7. 11:36
Trumppismi – mitä yllättävää maailma saakaan? 

[06072018] Suomi pöydänkattajana saa maailman johtavimmat ydinasesuurvallat päämiehinään Helsinkiin – presidenttiensä Donald Trumpin ja Vladimir Putinin myötä. Herrat tapaavat ensimmäisen kerran virallisesti – kahden kesken, ja käyvät molemmat vähintäänkin kohteliaisuuskäynnillä presidenttimme Sauli Niinistön luona – 

… ehkä jopa evästäytymässä. Tämän evästäytymisen arvoa meillä ei osata vielä riittävästi arvostaa. Toisaalta Niinistön arvovalta nousee ja hänen kruunaamaton ”kekkosmainen” ulkopolitiikan hoito de facto suvereenisti jykevöityy. 

Putin on asiantuntijoiden näkökulmasta helpommin ennakoitavissa ja hänellä on tavoite, joka on selkeä, ymmärrettävä ja yhteistoimintahaluinen – silti kansallisuutta ja venäläisyyttä suojelevaa, jopa yli rajojen – kuten ydinasesuurvalloilla on kaikkinensa tapana [1. 

Trump sen sijaan on kiintoisa epäperinteellispoliitikko, olematta ennakoitavissa. Liikemiesdiilimäisesti yllättävä, suoraviivaisen nopea ja herkästi suuttuva -sitäkin Trump on, jos provisiot jäävät saamatta. Diili on Trumpille aamun heräämissana – sellainen olisi oltava jatkuvasti nähtävillä ja siispä hän pukee ulkopolitiikkaansa liikemiesmäisiä periaatteita – olematta liikemies?. 
... 

EU-Eurooppa pelkää, että US/Trump myy heidät Putinille – ja lopettaa aseellisen läsnä- ja uhkaolonsa EU-Euroopassa, … joka muuten ei ole koko Eurooppa, jota perinnemedia koettaa kaikin keinoin rummuttaa häivyttäen todellisuutta, jossa Eurooppa jatkuu aina Venäjän Uralille asti. Tuosta kokonaiseurooppalaisuuden filosofiasta kumpuaa myös niin sanottu koko Euroopan turvallisuuspolitiikka. 

Nyt Trumpilla on vapaat kädet ja hän käy uutterasti tärkeimmän diilinsä kimppuun – suhdeherkkyys Putiniin on jo esialkuna olemassa. Lisäksi Putinilla on kyky tehdä pitkälle meneviä päätöksiä, sillä Putin haluaa olla myös kolmen suuren joukossa, jossa ”maailman kauppapuheenjohtajan nuijaa” heiluttaa Kiinan presidentti Xi Jinping
.
 
...