savonlinna.jpg

Savonlinnan Karkulahti - uimaranta vailla vertaa - copyright by ILU (C) 

 

”Olen sinkkumies ja haluaisin naapurikseni sinkku­naisen” – Savon­linna yrittää houkutella uusia asukkaita bussi­matkoilla ja kaupunkilaisten ilmoituksilla

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006135577.html - 

Ilkka Luoma 9.6.2019 - 7:50
 
 
Savonlinna on Saimaan keskipiste. Tuo matkailullinen slougan on järisyttävän totta, ja se merkitsee Savonlinnalle erinomaista tulevaisuutta. Nyt Savonlinnaan kannattaa muuttaa, sillä asuminen on halpaa - asuntojen hinta on murto-osa esimerkiksi pääkaupunkiseutuun nähden. On aivan selvää, että asuntojen hinta tulee nousemaan jo 5-15 vuoden aikana, kun kehityshankkeet 1 ja 2 saadaan käyntiin. 

Savonlinna on oivaltanut hyvän keinon saada asukkaita. Asuntoja on nyt tyhjänä Savonlinnan kaupungilla runsaasti, jopa niin runsaasti, että kokonaisia kerrostaloja on purettu niiden tyhjyyden ammottaessa vain kuluerinä. Asunnot ovat usein vielä kasvukeskuksiin nähden luonnonkauneilla alueilla - liki veden äärtä. Ihminenhän kaipaa rannoille ja Savonlinna onkin erinomainen kesämökkikunta - niitäkin on nyt myytävänä ostajanmarkkinoiksi saakka. 

Savonlinnaan on helppo muuttaa - mutta ne työpaikat! Vanhoja savonlinnalaisia on palannut kotiseuduilleen - edullisen ja ihmisläheisen asumisen vuoksi - eläkeläinenhän ei tarvitse työtä, mutta on edelleen ostovoiman käyttäjä! Eläkeläiset ovat suhteellinen osa tervettä yhteiskuntarakennetta, mutta vastineeksi tarvitaan syntyviä lapsia. Mikä saisi savonlinnalaiset puuhastelemaan? 

Asennemaailma on Savonlinnassa alamaissa, siksi paljon on sen suonta isketty - muiden eduksi. Nyt valtiovallan on asetettava Saimaan Keskipiste erityisalueeksi ja luotava sinne edellytyksiä, jotka nostavat positiivisuutta ja uutta elämisen ilon tunnetta. On saatava liikkeelle uusi yrittämisen meininki. Ihmiset ovat Savonlinnassa varmasti yhtä hyviä ja osaavia kuin muuallakin. Vähemmän osallistuvia on kaikkialla toisaallakin. 

Kaksi kehityskohdetta: 1. Matkailu (otetaan oppia ja kehitysideoita Lapin matkailusta - kiinalaiset tuovat eniten rahaa per capita) - Savonlinnan luontoympäristö on ainoalaatuinen myös kiinalaisille. Oma "Lappinsa" Kiinassa jo on, tosin ilman merkittävää matkailullista infrastruktuuria. Saimaan Keskipistettä ei muualla ole! 2. - myöhemmin.
 
...
24