suomen%20talouskasvu.jpg

Piirros: ~ https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/etlan-ennuste-lupaa-hyvaa-talouskasvu-jatkuu-vahvana-ja-hallitus-on-paasemassa-lahelle-tyollisyystavoitettaan/788286/ - Näin ennusteltiin kaksi vuotta sitten!

 

...

HS

Valtiovarainministeriö ennustaa: Suomen talous supistuu 5,5 prosenttia ja työttömyys nousee 8 prosenttiin tänä vuonna

https://www.hs.fi/talous/art-2000006476179.html  - 

Ilkka Luoma 16.4.2020 - 20:55
 
 
1 - Kasvuhuuto yltyy atmosfääreihin - juuri nyt talousälykäs Vesa Vihriälä takoo Yle' n puoliyhdeksäisellä vakavaa kriisiä - talouden lamaa - kasvua houkutellen.

Kansatalouden alentumaprosentilla pelotellaan koko kansaa - 5,5% jopa 12 prosenttia, jos lamaa eli kuluttamattomuuden hiipuliekissä kärvistellään kuusi kuukautta.

Elämme, olemme eläneet kulutustäyteistä yhteiskuntamallia - näyttö- ja vertailutaloutena, näin hiukan kärjistäen. Kaikki eivät tuohon juhlavaan kasvuhokemaan ole yltäneet - joukossamme on säästeliäästi eläviä eläkeläisiä alle 900 euron eläkkeellä jopa noin 700.000. Ajelehtiviä nuoria lienee edelleen noin 40.000.

Juuri kun Korona covideineen ojensi kornisti kätensä ja aloitimme kulutusvähentämisen luontaishyveen - ajattelematta juurikaan sen seurauksia, kun ilmanalan kirkastuminenkin yllätti havainnoitsijansa. Innolla ihmettelemme, että uutta näkyvyyttä ilmestyi silmiimme. Entä näkyvyys huomiselle?

Kulutustalous elää kasvusta, jota toistettiin nyt "ripiitterinä" valtiovarainministeriön viisaiden talousasiantuntijoiden julkilausumina.

Pelottelua tai ei - niin suurin huoli herää, kun vuotuinen, suomalaistenkin biosfäärillinen ylikulutuspäivä lähenee - ollen tuossa toukokuulla. Kevään aikana olemme syöneet biosfäärin tarjoaman koko vuoden luontokasvun - näin laskeskellaan piireissä, joissa huoli luonnon kestävyydestä on ylittänyt hiljaisuuden sietokynnyksen.

Ei vain ilmastonmuutos, vaan kokonaisuutena ympäristönmuutos kaventuvana elinpiirinä ja Elämän monimuotoisuutena herättelee valveutuneempia. Yle' kin hoksasi julistaa "pörriäiselle pesä", kun oivallettiin, että nuo huitomisen kohteet sattuvat pölyttämään elonkiertoa kolmannekseen koko ravinnostamme ja sen kasvusta lautasillemme   >
 
 
*
 
2 - Kun Korona opetti hienosti kuluttajia vähennyksen linjalle, siirtyi karanteenin päätyttyä monet kesämökeille omien puutarhapalstojen äärelle - omavaraistamaan* ainakin noin kuvainnollisesti eloaan ja lopulta "opetti" autoilijoiden turhien ajelujen vähentymiseen - jopa kolmanneksella.

Talouttamme ehkä jopa maailmanluokan onnellisuuttamme mitaan kulutuksella, ostariseikkailuina olla hypistelemässä turhuutta, kun tieto välttämättömyydesta on kadonnut suurin tavarakasojen taakse.

Onni on perheyhteys, aidot kaveruudet tarpeelliseksi tunteminen ja huomatuksi tuleminen. Ei maksa paljon - eikä vaadi kulutusta. Kasvun kiihdyttämä tuplapakoputki-ilmiö jäytää muun muassa autokauppaa - pitää olla näyttöä, hevosvoimia ja kromeutta - pitää näkyä, että kykyä on.


Kuinka kauan voimme hokea kasvua?
[ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82087/miksi-talousviisaiden-kasvuhokema?changed=1587060196  - ]

Tässäpä se lopulta kaikkien talouskysymysten äiti - maaemo, josta ammennamme Elomme. Kuinka kauan se kykenee tuottamaan riittävän ravinnon yhä kasvalle ihmispopulaatiolle. Meidän jättämä ympäristöllinen haittajalanjälki on megalomaanista luokkaa suhteutettuna biomassaamme, joka lienee noin muurahaispopulaatioiden koko luokkaa.

Entä muurahaisten jäljenjättö ja sopeutuminen omaan lokeroonsa, joka on säädetty vuosimiljoonien aikana - evoluution hellän kohtaloon uskon kädellä. Entä meidän ihmisten säätö?

Nuo viruksetkin saavat mukautumisensa evoluutiosta, jolle mikä tahansa eliö/ olio on "yhtä arvokas" - kunhan sopeutuu hallitulla kilpailulla tähän biosfäärilliseen elonkehään. No, huudetaan tässä nyt vielä varmuuden vuoksi kasvua!

"Tasapaino hoi - minne jäit?!" e
 
..
EKSTRA
  1. https://www.tiede.fi/keskustelu/84362/kuoleeko-kapitalismi-teho-osastolle?changed=1587060415  - 
  2. https://www.tiede.fi/keskustelu/77172/omavaraisuudella-turvataan-myos-reviirit-loppuuko-ravinto?changed=1586943190  - *
 
...