stalin.jpg

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/paras-kohteliaisuus-on-se-etta-olemme-aivan-kuin-venalaisia-nain-suomen-kulttuurieliitti-noyristeli-stalinia-1945/ - 

 

HS:

Stalinin suosio tasoittaa Putinin tietä yksinvaltiaaksi

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006192857.html  - 

.

Ilkka Luoma 3.8.2019 - 13:14
Tässä ilmenee voimakas ja hienostunut laatumedian viljelemä Venäjän ja lännen välinen vastakkainasettelu, aina historian muistamiseen, tuntemiseen ja todelliseen osaamiseen saakka tiedostaa sieltä todellisuus. Voisimme venäläisten "tietämättömyyteen" nähden kysyä miten läntisen eurooppalaisen historiantuntemus omasta kolonialismistaan on ja miten se tunnistetaan? 

Samalla lailla voisimme kysäistä valkoiselta - lähinnä Euroopasta olevalta muutto-amerikkalaiselta miten olivat Intiaanisodat, reservaatit ja maanryöstö "alkuperäväestöltä". 

Ehkä niin eurooppalaiset kuin amerikkalaiset valkoiset ovat halunneet nämä ikävät asiat unohtaa - niistähän ei löydy sellaista glamouria, kuin venäläisille Saksan kolmannen valtakunnan voittamisesta. Tuossa Isänmaallisen sodan alun Adolf Hitlerin Operaatio Barbarossassa olivat mukana myös aseveljinä suomalaiset, jotka hakivat revanssia menetyksilleen idässä - uskoen jopa Suur-Suomen syntyyn. 

Miten onkaan historian tuntemus, kun tiedämme, että tunnettaessa eilinen huomataan tänään helpommin huomisen mahdollisuudet - virheenkorjaavana tapahtumana - tai sitten ei. Intiaanisodat jatkuivat amerikkalaisten osalta Vietnamista, Serbian ja Grenadan kautta Irakiin, Libyaan ja Syyriaan. 

EU-Eurooppa oman kolonialismiperintönsä myötä kärvistelee heidän entisistä alusmaistaan tulevista pakolaisista, ollen joko elintaso- tai oikeasti hädänalaisia pakolaisia. Miten olisi historian opista tuo kausaliteetti - ja sen suomennoksen - syyn ja seurauksen lain omaksuminen ja ymmärtäminen? 

Miksi tässä HS-kolumnissa liki manipuloidaan vastakkainasettelua idän (lähinnä Venäjän) ja lännen välille? Eikö meillä juurikin voitaisi tuntea historiaa hyvin ja tarkastella kaikkinensa Venäjän tsaarien autonomian aikaamme? 

Autonomia toi meille itsenäisyysheräämisen, suomenkielen, oman rahan - postimerkin, Saimaan kanavan ja rautatiet - muutamia mainitaksemme. Olisiko siis hyvä perehtyä omaan historiaan? 

Kaikissa valtioissa tehdään yhteiskuntavirheitä.
 
...