uss%20boxer.jpg

Kuva ~ https://www.pohjalainen.fi/uutiset/ulkomaat/iranilla-ei-ole-tietoa-miehittamattoman-ilma-aluksen-menetyksesta-persianlahdella-1.3027440 - ... USS Boxer

 

HS:

Iran selittää brittiläisen säiliö­aluksen haltuunottoa Hormuzin­salmella: ”Laiva joutui onnettomuuteen paikallisen kalastusaluksen kanssa”

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006179017.html  - 

...

Ilkka Luoma 20.7.2019 - 11:25
Hammurabin laki määritti: "Silmä silmästä ..." ja "laiva laivasta" ... Niin, englantilaiset kaappasivat (ottivat haltuun väen voimalla) iranilaisen supertankkerin Gibraltarin salmesta - kysymys kuuluu: Millä oikeudella, ja oliko kyseessä Englannin aluevedet? 

Englanti on vielä EU-jäsenvaltio ja mukana Syyrian vastaisissa pakotteissa - sieltä yksipuolinen näkemyslogiikka iranilaislaivan kaappaukseen ja pidättämiseen. Mutta miten se liittyy kansainväliseen merenkulkuun salmessa, joka ei voi kokonaisuudessaan olla "Englannin aluevesiä". 

Entä "laiva laivasta hammurabisointi"? Millä oikeudella Iran otti haltuunsa englantilaisen laivan; oliko se Iranin aluevesillä vai kansainvälisessä merenkulussa, kuten iranilaisalus Gibraltarin salmessa? 

Oliko englantilaislaiva rikkonut jotain Iranin lakia vai merenkulun sääntöjä? Millaisilla oikeuksilla Iran kuten US ja muut lännenmiehen valtiot "suojaavat" laivakuljetuksia kapeassa Hormuzin salmessa, jossa kulkee merkittävä osa maailman öljyvirroista. Iranilla on siellä kiistatta aluevesiä, joita taas US' lla ja Englannilla ei ole - vrt. Gibraltar. 

Kaikkihan alkoi trumppistisesta "Uhkaa, kiristä ja pakota -politiikasta". Presidentti Donald Trump irtautui yksipuolisesti Iranin ydinsopimuksesta, jonka takuumiehiksi jäivät Kiina, Venäjä ja EU - ainakin toistaiseksi. Miksi US uhoaa Iranille? Onko se kädenojennusta saudeille, jotka kokevat iranilaisten islamismin uhakseen - vaikka Jumala on sama! 

Kaipaako Trump sotaa, vai olisiko hänelle sama filosofia kuin koreaiselle pohjoisen Kimille, joka onkin nyt ystävä - hyytävien US-uhkailujen jälkeen. Onko Trump diilimies, joka osaa "vain" uhkaamisen, kiristämisen ja pakottamisen - entä jos nuo epämiellyttävät ominaisuudet tuovatkin tulosta - lopulta? 

Se Trumpin kannattanee muistaa, että 80-miljoonainen Iran on aivan eri kastissa oleva vastustaja kuin Korea ja se, että Kiina ilmoitti olevansa välittämättä US' n Iranin vastaisista pakotteista. Onko US omien synnyttämiensä ongelmien tiellä?
 
...