Putin arvioi suhteiden paranevan Trumpin toisella presidentti­kaudella – Mistä Venäjä haluaa puhua Trumpin ja Putinin loppu­viikon tapaamisessa? 

-otsikon ingressi sisältää linkin HS-kirjoitukseen

 

 

 

cia3.jpg

Trump & Putin

 

 

Ilkka Luoma -kommentti 27.11.2018 - 6:01:
 
US pr. Donald Trumpin ja Venäjän pr. Vladimir Putinin yhteistanssi, välillä harha-askelin on pragmaattisuuden huippu. Trump on realisti ja diilimies. Trump tietää vähän, mutta kuitenkin merkittävimmät asiat. VenäJä on maailman suurin pinta-alavaltio, ja se tarkoittaa samalla suurinta raaka-ainelähdettä maailmassa. Markkinatalous taas Yhdysvalloista tarvitsee kuluttajia ja tuotanto kulutustavaroille raaka-aineita ja energiaa. Yksinkertaista, mutta Trumpille se merkitsee diilejä. 

Tanssissa on myös kolmas salaperäinen, ja lännelle vaikeasti ymmärrettävä Kiina, jolla on pelin jokerikortti. Kiinan pr. Xi Jinping on arvoitus, joka ratkaisee pelin, sillä maailma elää Kiinan vuosisataa - edellinen oli USA' n. Kumman puolelle lopulta Kiina asettuu, ratkaisee tanssin lopputuloksen. Vallitseva käsitys on, että Kiina haluaa Venäjän; samasta syystä kuin US, siis raaka-aineet. 

Meidän presidentti Sauli Niinistö on tavannut läheisesti kaikki edellä mainitut kolme suurvaltapresidenttiä. Niinistö tarjoaa kolmen suurvaltapelille korttipöydän. Tuo korttipöytä voi olla katettuna Arktisen neuvoston juhlakokouksen yhteydessä Rovaniemellä! Suomella on näin superdiili käsissään, arvellaan "piireissä". 

Koko suurvaltatanssin ratkaisee voima ja sen käytön tunne (uhkaominaisuuden hallinta) - unohtamatta sen taitavaa hallintaa. Kiina on jo kolmas ydinasesuurvalta - kuitenkin se pienin niistä, mutta puhutaan moderneimmista tekniikoista. Trumpin pahin aavistus on Kiinan ja Venäjän liitto, sillä se kaataa lopullisesti US-maailmanpoliisiroolin. 

Suurvaltatanssissa on myös seinäruusu, se on Euroopan Unioni. EU' lle ei ole korttipöydässä tuolia, koska EU' lla ei ole todellista presidenttiä henkilöitymänä. 

Eurooppalaisuudella olisi piilotettu ässäkortti, jota ei ymmärretä esittää, ja se olisi yhteiseurooppalainen kauppa- ja turvallisuusajattelu, jossa Venäjä olisi sen kiinteä osa. Putin oivaltaa tämän, sillä hän on opiskellut maantiedettä ja huomannut Euroopan alkavan idästä Ural-vuoristosta.
 
 
 
 
 
trumxi.jpg
Trump & Xi