(Mediassa riehuu vähättelevä, ehkä pelonsekainen vastatuuli populismille – se halutaan selostaa lukevalle kansalle sinällään oikein, muta vaillinaisin tiedoin, painottaen vain tiettyjä ominaisuuksia, jotka luvat negatiivista sävyä aiheesta populismi ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005055174.html – HS)

 

[ … kansalainen Liisa kuunteli jo vuosikymmeniä sitten erästä sinistä poliitikkoa Savonlinnan torilla – Vappuna, työväen juhlapäivänä. Liisalta kysyttiin puheen jälkeen mitä poliitikko sanoi – Liisan vastaus oli selkeä, kirkas ja hyvin ajankohtainen vielä tänäänkin: ”En tiedä mitä hän puhui, mutta hän puhui niin kauniisti ja vakuuttavasti!

 … kansalainen Erkki tietää jo hyvin, että Liisan vastauksessa oli vahvaa tunnetta, niin kuin pitääkin. Hyvä populisti osaa ottaa kuulijansa, Nyt oli vain siitä kysymys, ettei sininen poliitikko ollut populisti, vaan perinteellinen poliitikko, jonka yksi yleisimmistä sanoista on – keskeinen – sen merkitsemättä mitään itse asiaan…]

Kansan pitäisi olla valitsemiensa kokonaisnäköinen. Näin ei ole, koska äänestys tapahtuu paljolti mielikuvista, mitä poliitikko kertoo tekevänsä, mutta harvoin tehden, jos valituksi tulee. Populisti sen sijaan uskaltaa sanoa suoraan, ottaa riskin, ettei tule valituksi. Siis kansakunnan iholla oleva populisti, joka haluaa puhua selkokielellä innostavasti, uskottavasti ja luotettavasti.

 

USA sai presidentikseen populistin, joka uskalsi kampanjassaan ottaa riskejä

Presidentti Trump lupasi selkeitä asioita, ajoi itsensä median kanssa törmäyskurssille, koska valehteli – tai oikeastaan liioitteli ja muisti väärin tahallaan tai tahattomasti.  Korkea-arvoinen kiinalainen diplomaatti arvioi Trumpin puheita koviksi, mutta sydämen olevan pehmeä.

 

Nyt kun Trump on presidentti,

näyttäisi virkaanastujaispuheiden myötä |1, että hän lähtee lunastamaan lupauksia, kuten kunnon populisti tekee. Media haraa vastaan, koska pelkää tuntemattomuutta, haluten sillä myös lietsoa lukijoitaan. Media ei siedä liian nopeita käänteitä, koska se vaatisi oivaltavaa ymmärrystä politiikan evoluutiosta, joka myrskyää nyt kaikilla mantereilla, jopa Kiinassa.

|1 ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229866-presidentti-trump-jyrahti-emme-enaa-tyrkyta-muille-mita-he-eivat-halua -

 

Trump pöllyytti mediaa oikein kunnolla – CIA tapaamisessaan

[Itse CIA ei ole tullut kuuluisaksi rehellisyydestään, muistamme tarkoitushakuiset valheet Irakista 2003 …]

 … Trump kertoi juuri mediaväen olevan epärehellisintä väkeä - tiedusteluväelle (tähän oli kätketty suopea piikki itse CIA’ lle). Trump otti suuren riskin, nyt hän on sodassa median kanssa, kuten itsekin totesi. Trump kunnon populistina ei sitä pelkää – hän luottaa informaatiossaan suoriin vaikutuskanaviin, kansankanaviin, twiitteihin ja muihin mediasta (puoli) riippumattomiin lähteisiin.

 

Trumpin puolesta puhuu miljoonat naamakirjailijat – ympäri maailman

[ … samalla Trump kerää vastavoimia itselleen – viimeisin oli ystävälliseksi huomautukseksi tarkoitettu naisten voimakas liikehdintä ~ http://yle.fi/uutiset/3-9416430 -, ehkäpä asiasta, ja saattoi olla niin, että Trump tätä toivoikin, myöhemmin korjaten tarkoitushakuiset virheensä kauniimpaa sukupuolta kohtaan. Näyttää siltä, että Trump on myös melkoisen perso naisten kauneudesta, älykkyydestä (!), evoluution vuosimiljoonaisten periaatteiden myötä, onhan Trump mies |2 … ]

Puheiden jälkeen ratkaisevat puheet – ja jos Trump toteuttaa teesejään, nousee hän median yläpuolelle syvien kansanrivien ansiosta. Aiemmin kun ei ollut sähköistä kansankanavistoa, historian ehkä kuuluisin populisti Saksan kolmannen valtakunnan johtaja – Adolf Hitler hoiti median omin keinoin – nitisti sen osan siitä, joka ei ymmärtänyt/ halunnut ymmärtää yksipuolista valtavirtausta. Mediassa on jo välähdyksiä henkilövertailuista |*

Nyt Trumpin ei tarvitse näin Hitlerin tavoin tehdä – kansa tekee sen hänen puolestaan, ja siirtyy ”omiin kanaviinsa” – kansanmedia kehittyy huimin askelin – prototyyppejä syntyy jatkuvasti, osa kuolee ja osa kehittyy informaatiollisena evoluutiona.

|* Tulihan se sieltä, Paavi haki vertailupohjaa trumppismin arvioissaan Adolf Hitleristä - älykkäästi, sillä verranto liittyy henkilöön - persoonaan ja mielenliikkeisiin, toistaiseksi ei vielä tekoihin ~ http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005056240.html -      

 

Populismin airuilla –

 … kansankanavilla on pitkä matka luotetuiksi lähteiksi, mutta näin tulee vääjäämättä reaaliaikajärjestelmien myötä tapahtumaan – kansan tuottaa itse tarvitsemansa tiedon – välikäsiä ei tarvita, kun tekoäly kehittyy moninkertaiseksi nykyiseen nähden – tosiasioiden tarkistusmenetelmiensä myötä.

 

Kunnon populisti omaa voimakkaan karisman

Karisma on kaiken alku, sillä karismaattista henkilöä ei keskeytetä, kun hän selostaa tavoitteita. Nykyinen menetelmä on törkeä päälle puhuminen, ikään kuin heikkouden osoituksena kuuntelemisen kyvyn puutteellisuutena. Hyvä populisti kuuntelee, kuuntelee ja vielä kerran kolminkertaisesti kuuntelee. Kun kuuntelee tarkkaavaisesti, tiedät mihin vastaan ja mitä kerrot, jotta se iskee kuin miljoona volttia.

 

Populisti osaa myös ottaa kuulijansa, olla heidän ihollaan – tietää mitä odotetaan,

 … ja tämä siksi, koska populisti osaa kuunnella. Voimme kysyä nykyisten perinteellisten ja keskeisten poliitikkojemme kuuntelutaitoa. Kuuntelemalla pääset kuulijasi iholle kokemaan mitä ihon alla liikkuu.

Kun kansa näkee ja kokee johtajastaan aidon huolen ja päämäärän tehdä arkitavallisille ihmisille jotain hyvää – tiukastikin, kansalaisten luottaen puheisiin ja nähden puheita tukevia tekoja, on näin syntynyt populisti, joka kertoi ymmärrettävästi tavoitteensa. Populisti on näin saapunut maaliinsa.

Yllättäen meidän Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim oli pidättyvyydessään luottamuksen huippu – Mannerheim edusti populismin kuninkaallista osaa, ollen karismaattisempi kuin kukaan muu meidän historiassa. Presidentti Urho Kekkonenkin jäi Mannerheimin taakse, ollen silti se toinen kansanmieleinen populisti käskyissään, myllykirjeissään ja vallassaan, josta kansa enemmistönä piti.

 

Populismin määrite

[ … näin kansalaissanakirja Wikipedia sen määrittelee ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Populismi - ]

” … Populismi (lat. populus, kansa) tarkoittaa kansansuosioon usein kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävää poliittista toimintaa.[1] Populismia on Peter Wilesin määritelmän mukaan jokainen uskonkappale tai liike, joka perustuu seuraavalle pääpremissille: "Hyve asuu yksinkertaisissa, tavallisissa ihmisissä, joita kansasta on valtaosa, ja heidän kollektiivisissa traditioissaan … ”

 

Miksi media vähättelee populismia?

Media ei luota nyt nousevaan ilmiöön, vaan tiedottaa epäluottamusta, kähmintää – itsensä itsekästä toteuttamista ja kaivelee kaikenlaista mitä suurin osa ihmisistä on muutoinkin tehnyt – kukin omissa mittakaavoissaan.

Populismi pelottaa konservatiiveja. Vaikka ihmiskunta on hitaan evoluutionsa myötä itsekin uutta karsastavaa, siis ”pelkää” liian rajuja uudistuksia (ehkä kotoisaksi esimerkiksi käy liikenneministeri Anne Bernerin ”vallankumouksellinen” tapa verottaa muun muassa ajettuja kilometrejä juuri siitä mitä kulutat ja haittajälkeä aiheutat?)

 

Kansa taas ei pelkää muuta kuin itsekkäitä poliitikkoja, jotka kähmivät ”vain itselleen”

[ … näinhän nyt jo kuuluisaksi tullut trumppismi sanoi nykyisen Washingtonin valtajärjestelmän tekevän virkaanastujaispuheessaan … ]

Eikä kansa edes pelkää, vaan kohta kapinoi. Ensimmäisiä merkkejä nähdään suoravaikuttamisessa, sen esiasteena kansalaisaloitteina, muun muassa Suomessa. Kansa ottaa sille mikä sille kuuluu eli vallan, ei vain kerran neljässä vuodessa, vaan jatkuvaksi ilmiöksi.

Tähän kansalaisilmiöön tarvitaan kunnon populisteja, jotka uskaltavat olla myös eri mieltä, luottaen omiin kykyihinsä ja ominaisuuksiinsa olla kansansa iholla ymmärtämässä mistä tuulee ja mihin tuulee. Kansa on aina vaatinut johtajansa.

 

Kansa antaa luottamalleen johtajalle suuren vallan,

 … mutta haluaa hänet ojentaa/pudottaa, jos luottamus rapautuu liiaksi. Kansa hyväksyy myös kovat saneeraukset, leikkaukset, lainmuutokset ja poikkeustilakäskyt, jos asia on selkeästi koettu tarpeelliseksi, kerrottu ja operoitu rehellisesti – tekoina ja päämäärinä. Kansa ei esimerkiksi siedä liian pitkiä ja epäselviä sosiaali- ja terveysuudistuksia – kuuluisa SOTE Suomesta.

Kansa ei enää siedä rintamakarkuruutta, kuten aiempi pääministeri Jyrki Katainen teki – paetessaan EU - Euroopan syleilyyn. Nyt kansakunta pohtii onko populisti Timo Soini suunnittelemassa samaa! |3

 

Median on opittava ymmärtämään kansan ihon pH. Media ei voi olla välikädellisenä (osaksi) manipulaattorina ja Suomessa paljolti West trolling – ilmiönä |4 liiaksi aliarvioida lukijoitansa, he voivat hylätä perinteellisen median. On aika antaa esimakua esimerkiksi nyt tämän uudelleen nousevan populismin positiivisten asioiden kerrontana, ei vain niiden negatiivisten osioiden esittelynä!

Tekstinumerointi

|1 Koko virkaanastujaispuhe, suomeksi ~ http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005054838.html -

|2 Mies! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/03/mies.html -

|3 Timo Soinin on sanottu olevan populisti – Suomen oma Bebbe Grillo ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/10/jytkyttaen-oppositioon-soinismin.html -

|3 Soinismin puolustuspuheenvuoro ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/11/soinismin-puolustuspuheenvuoro.html -  

|3 Soinilta raskas ulkopoliittinen virhe ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/08/nyt-syntyi-timo-soinilta-raskas.html -

|3 Väärää populismia ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228345-ulkoministerimme-timo-soini-syyttaa-suoraan-venajaa -

|4 West trolling ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228006-west-trolling-east-trolling-nokittelua-vuorosuunnin  

|5

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

...

AL | US | T | VU | BL | BL | PZ | FB | FB | BLOG 117203

DOC Populismi on suurta kansaa varten_22012017 – Microsoft Word Starter

PVM 22012017

|1152|