trump.jpg

 

Maailman sotinein valtio viimeiseltä 100 vuodelta on Wikipedian mukaan USA |1. Miten tilasto tehdään täysin oikein – jätän sotahistorioitsijoiden käsiin. Se tiedetään, että US on maailman suurin tämän päivän ja viimeisen 20 vuoden asekauppias |2 – sekin tiedetään, että USA käyttää eniten verovaroja oman taistelukyvyn ylläpitämiseen |3 – kaikkialla maailmassa. Niin, nämähän tiedetään, mutta harvemmin mediassa uutisoidaan.

 

Sitä taas ei välttämättä tiedetä, että US on tehnyt ulkomaankaupan osalta jatkuvaa alijäämää jo vuodesta 1990 [GRAF 1]. Se tarkoittaa raskasta velkaantumista. Siis US tuo enemmän kuin vie.

|GRAF 1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/01/yhdysvaltojen-ulkomaankauppa-1990-2018.html -

 

Esimerkiksi US-liittovaltio on velkaa Kiinalle, maailman suurimmalle kansantaloudelle |4 (BKT/PPP) yli 1000 miljardia USD, Kiinan ollen maailman suurin US-rahoittaja – tätäkään media ei kovin kertoile, sen sijaan pelosta Kiinan jatkuvasta massiivisesta velkaantumisesta ja sen uhasta maailmankaupalle!

 

...

Itse otsikko, miten se liittyy tuohon US-sotimiseen ja asevarusteluun kuin asekauppaan – no, se liittyy samalla tavalla kuin jättimäinen kauppavaje, kun US tuo enemmän kuin vie. Molemmilla hankitaan vaikutusvaltaa …

 

muistathan, että markkinataloudessa ostaja eli ”asiakas on kuningas”, näin voi olla todellisuus: US sanoo, ”tee niin kuin minä sanon, tai en osta sinulta mitään”. Nyt pakotteiden takana on EU' ssakin pelko kauhistuttava, että US sanoo: ”emme osta teiltä, jos että tottele ja liity meidän pakoterintamaan Irania kohtaan” |5.

 

Kyllä US saa pakottaa! – Aina silloin kuin kiristyshalu kohoaa, mutta vain omien tuotteiden osalta; samoin US voi sanoa suomalaisille: ”ette muuten vie eteenpäin sellaisia omiakaan tuotteitanne, jos niissä on meidän komponentteja” – vaikkapa Intelin prosessoreita. US saa kohdistaa pakotepolitiikkaa omiin tuotteisiin ja palveluihin – se on vapaan markkinatalouden huippuoivallus ja -innovaatio.

 

 

Pakotteen toinen puoli

 

EU' lla, Suomella, Kiinalla ja muillakin on toki oikeus lopettaa USA' sta ostaminen ja korvata amerikkalaiset tuotteet ja palvelut muilla, muiden valtioiden tuotteilla ja palveluilla.

 

Samoin Huawein osalta (vallankaan, jos todisteita vankkoja ei ilmaannu US-väitteiden tueksi |6) on mahdollisuus olla välittämättä US-väiteuhkailuista ja pakoterintamaan ryhtymisestä, mutta tällöin on varauduttava, että US kostaa ja ei osta enää ao. valtiosta/ yhtiöistä mitään – tämä riski on otettava, jos haluaa vapaan kauppapolitiikan jatkuvan.

 

Siis amerikkalainen voima perustuu ostaja-asiakkuuteen ja massiiviseen ostopolitiikkaan maailmalta. Iso asiakas on kuningas, sanotaan ja tämän tahtoa on noudatettava, ellei sitten ole kykyä korvata tuon suuren ostajan menetystä.

 

Tässä syy miksi US sietää suurta alijäämää, sillä se tuo ostajan voimaa käytettäväksi ulko- ja turvallisuuspoliittisiin peleihin – nythän herkästi juttu kuin toinenkin kihoavat kansallisen turvallisuuden ylätasolle.

 

On myös toinen syy kykyyn uhkailla, kiristää ja pakottaa ja se on maailmanvaluutta US- dollari. USD on maailmankaupan ylivoimainen vaihtopeliväline, siihen luotetaan, ainakin toistaiseksi – ja ihmeen myötä US FED (kuten EKP' kin) kykenee painamaan sitä haluamiaan määriä lisää, kattamatta sitä (!) |7 – peittääkseen muun muassa US-liittovaltion jatkuvan velanottonälän |8 – josta on tullut myös poliittinen peliväline, kuten nyt ”trumppistinen muuri vastaan edustajainhuone” …

 

Miten kauan maailmalla luotetaan US- dollariin? [T]

 

 

Onko uhkaaminen, kiristys ja pakotepolitiikka tätä päivää?

 

EU' n mielestä se ei ole, vaikkakin se on toistaiseksi tahdottomana jättimahona |9 pakotettu amerikkalaisten mielitekoihin ja tahtoon – nytkin on pelko päällä miten isoveli suhtautuu uuteen maksujärjestelyyn Iranin kanssa |0, kun EU haluaa Kiinan ja Venäjän ohella säilyttää sopimusarvostuksen, varsinkin, kun Iran ei ole sitä todistettavasti rikkonut, jonka US presidentti Donald Trumpin hallintokin tunnustaa ja pakoteuhkauksien olevan kiukkua ”liian helpolla päässeestä Iranista”.

 

 

US käy kovaa vastakkainasettelun sotaa itää vastaan!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/12/idan-ja-lannen-valinen.html - ]

 

EU on mukana, suomalaiset (toistaiseksi) valtapoliitikot ovat mukana ja meidän valtamediakin on mukana – on jopa kehitetty West trolling manipulation -ilmiö |11 tukahduttamaan väitetty ja osin olemassa oleva East trolling propaganda -ilmiö lähinnä Venäjältä.

 

Lännen markkinatalous edustaa noin 20 prosenttia Telluksemme ihmispopulaatiosta ja Kiina kysyykin onko suuren enemmistön taivuttava vähemmistön tahtoon? |12

 

Ei maailman suurin enää taivu, vaan Kiina on ilmoittanut, että kiinalainen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote. Kiinahan on asiantuntijoiden mukaan maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri noin 3000 vuotta vanhan historiansa turvin – vastaavasti lännen sotakoneen Yhdysvaltojen historia ulottuu noin 300 vuoden taakse. Ero on suuri.

 

Lännenmiehen on vaikea tunnustaa, että elämme jo kiinalaisten vuosisataa [Kuva 1.].

[Kuva 1.] ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/01/chinas-century.html - China's Century

 

 

Viitteet:

|1 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_involving_the_United_States -

|2 ~ https://yle.fi/uutiset/3-8690370 Maailman suurin asekauppias - Yhdysvallat

|3 ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201808032201113772 -

|4 ~ https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001859078.html -

|5 Kauppalehti ja ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/e2a6f47b-8032-49f2-b562-d553ef027937 -

|6 F-Secure tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen … ~ https://yle.fi/uutiset/3-10546742 - Yle

|7 Bretton Woods ~ https://www.thebalance.com/bretton-woods-system-and-1944-agreement-3306133 -

|8 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/amerikkalainen-niskalenkki-kuristaa.html -

|9 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/10/euroopan-unioni-eu-maho-jattilainen.html -

|0 INSTEX ~ https://yle.fi/uutiset/3-10624918 -

.

|11 ~ http://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/west-trolling-east-trolling-nokittelua.html -

|12 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/09/pitaako-kiinan-taipua-lannenmiehen.html -

 

 

EXTRA

” … Kiina on lyhyessä ajassa noussut Suomen tärkeimmäksi kauppakumppaniksi. Vaikka pääosa viennistämme suuntautuu Eurooppaan on Kiinan merkitys Suomen taloudelle luultua tärkeämpi. Jos lasketaan yhteen Suomen loppu- ja välivientituotteet sekä maiden väliset investoinnit on Kiina noussut Suomen ykköskumppaniksi. Valmisteilla olevat investoinnit ja vauhdilla kasvavat turistimäärät lisäävät maan tärkeyttä Suomelle” -johtaja Timo Vuori (Keskuskauppakamari)

Link ~ https://kauppakamari.fi/2017/04/05/kiina-noussut-suomen-tarkeimmaksi-kauppakumppaniksi/ -

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://www.facebook.com/first.ilkka

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

 

VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 191527

 

DOC US pakottaa ja kiristaa_01022019.doc – OpenOffice Writer

PVM 01022019

 

795_6913 – 12:22_21:21 US05