thunberg.jpg

 

 


...

HS

Ilmastoahdistuksesta järjestetään jo yliopistokurssi Helsingissä: ”Ympäristöongelmilla on mielenterveydellisiä vaikutuksia”

 
...
Ilkka Luoma 6.11.2019 - 9:03
 
Yleensäkin ahdistus pohjautuu epätietoisuudesta, kyvyttömyyden tunteesta, mutta erityisesti luottamuksen puutteesta. Tänään päättäjäkoneistoon ei luoteta liittyen ympäristöongelmien hoitokyvyn osaamiseen, päämäärähakuisuuteen kuin ei myöskään tietämykseen, mitä pitäisi tehdä. Päättäjät ovat neuvottomia, vieläkin vastakkainasettelunhaluisia kuin näköalattomia mitä huominen tuo tämän päivän toimenpitein.

Jokainen ihminen tietää, miten kapealla lämpötilavyöhykkeellä asumme - (-40 ... +50 astetta C) ... vähänkään kouluja käynyt tietää avaruudellisesti tuon lämpötila-alueen olevan -273 ... miljoonia asteita plussaa - näin ollen elämme harvinaisen kapeassa raossa, joka on aloittanut nyt kiihtyvän (?) ryömisen lämpimämmäksi (väitetään ja osoitetaan).

Ahdistus syntyy, kun ei "tehdä mitään todellista". Emme halua vähentää kulutustamme, edes sen verran, että meillä olisi oikeus osoitella sormilla väestörikkaita maita, joiden absoluuttiset päästökuormat ovat suurimpia, mutta per asukas mittauksena hyvinkin pieniä.

Me täällä Suomessa ainakin voisimme opiskella mitä merkitsee kumuloituva päästökuorma; sehän on laskenta esimerkiksi miten olemme onnistuneet päästelemään viimeiset 100-150 vuotta! Monet ympäristömyrkyt, päästöt ja hiilidioksidi keräytyvät ja kumuloituvat - kertautuvat.

Ahdistus on siis epäluottamusta päätöskoneistoihin. Tämä tulee nostamaan suoran kansalaisvaateen - suoran kansalaisdemokratian lisääntymistä. Kansa ja kuluttajat ottavat suoraan vastuuta omastaan ja kun se kumuloituu koko kansaa koskevaksi - syntyy tulosta, mutta erityisesti luottamusta ja yrittämisen halua. Luottamus lisäännyttää.

Ajankohtaan sopiva Talvisota (tulee täyteen 80 vuotta sen syttymisestä) oli esimerkki, kun kansa luotti itseensä ja C.G.E. Mannerheimiin. Oli luottamus johtojärjestelmään, joka kulminoitui yhteen johtajaan, mutta erityisesti omiin kylän miehiin, jotka olivat rintarinnan torjumassa uhkaa, joka sittemmin myös "voitettiin"!

Luotatko nyt itseesi muutoksen tekijänä?
...
 
...