varhaiskasvatus.jpg

Kuva: ~ https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ops/9016027/varhaiskasvatus/tekstikappale/9019034 - 

 

...

HS:

Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006243206.html - 

.

Ilkka Luoma 19.9.2019 - 11:03
 
 
Päiväkodit – yhteiskunnan tukijalka numero 2*

1 - Yhteiskunta on yhä enemmän ryhmä- ja verkostomaista toimintaa. Toisaalta se on kilpailuhenkistä näyttö- ja vertailutaloutta, jossa rahalla saa ja hevosella pääsee |1.

Kasvatusvastuu on aina tai ainakin pitäisi olla lapsen omilla vanhemmilla. Ennen lapset hoidettiin kukin perhe tavallansa kotona ja tie kävi leikin kautta pelloille. Oli kaikkien osallistuttava elannon hankintaan - isäni kertoi joutuneensa pellolle jo viisivuotinaana - itse olin ensimmäisen 6-vuotiskesäni 1964 isäni kotitilalle – myös pellolla, mutta oikeastaan vain leikin varjolla - teki heinää, jos huvitti.

Tänään lapset ”tietävät” maidon tuleva S-Marketin kylmäkaapista - lehmä on liki tuntematon ilmiö, ellei sitten pääkaupunkilainen eksy tietoisesti Falkullan tilalle |2, jota Helsingin kaupunki ansiokkasti ylläpitää - tiedoksi ja opiksi asukaslapsilleen.

Nyt päivänkohdin merkitys on yhä suurempi, sillä elämme yhteisöllisesti, rinnakkain ja samassa rapussa - on sopeuduttava elinkelpoisesti tiivistyviin kaupunkeihin, kun samalla maaseutu tyhjenee ja maatilojen määrä laskee kuin lehmän häntä. Kaupunkilaislapset tarvitsevat päivähoitoa, kun työssä on molempien käytävä ja omaa peltoa ei enää ole, jonne patistaa kasvattinsa.

Eilen 18.9. oli kaupunginosamme päiväkodin vanhempainilta. Oli ilo seurata uusia ajatuksia, miten nyt yhteiskunta ajattelee pienokaisistamme - kollektiivisella vastuulla, joka on tullut individuaalisen perhekasvatuksen rinnalle.

Meillä päiväkodin yleisilme on yhä kansainvälisempi - ja kun olemme ottaneet maahamme kulttuurien kirjon, on meidän myös kannattava siitä vastuu - lapset eivät ole pakolaisaaltojen syy - ja kun se on näin - me hyväksymme vilpittömästi muuttuvan maailman universaalin kehityspolun.

Olemme kaikki saman arvoisia ja se tulee huomioida jo pienestä pitäen. Tässä yhteiskunnan päiväkodeilla on suuri esimerkillinen vastuu, jota perheiden olisi tuettava
. >2
 
 
...
[jatkuu]
 
 
 
varhaiskasvatus2.jpg
 
 
 
 
...

Päiväkoti ei ollutkaan mikään leikkimielinen trippi

...

Ilkka Luoma 19.9.2019 - 11:06
 
 
>2 Maailma on yhä kompleksisempi, se vaatii yhä enemmän - ja kaikki evät ole samassa "veneessä" - lapset ovat erilaisia. Päiväkodilla onkin suuri vaikute, miten lapsemme eri lähtökohdistaan tulevat menestymään.

Päiväkotien henkilökunta on suuren asian vartija ja meidän aikuisten olisi tuettava heidän työnteon motivaatiota ja oltava näkemässä myös oikea ansio tehdystä työstä. Päiväkoti-ihmiset ovat palkkakuopassa - heidän vastuuseen nähden.

Verkottuva maailma edellyttää aivan uusia asioita, kun vertaan nyt aikuisten lapsieni päivähoitoon 1980- ja -90-luvuilla. Maailma kehittyy ja tuossa kehityksessä ovat mukana sukupolvittain lapsemme.

Tänään tuo kehitys on tuonut mukaan yleistyvän yksinäisyyden, pelon ja epäluottamuksen siitä mitä me vanhemmat olemme luoneet yhteisiksi elinehdoiksemme ympäristömme näkökulmasta. Olemme noista teoista nyt vastuussa lapsillemme ja heidän lapsilleen.

Jos me vanhemmat unohdamme tuon biosfäärillisen vastuumme korjata jälkemme, niin ympäristökasvatus asettuu päiväkodeissa aivan uuteen muottiin. Nyt puheet eivät enää riitä, vaan lapsillemme pitää meidän vanhempien näyttää mallia, miten raivaamme uusille sukupolville elintilaa, puhtautta ja elinkelpoisuutta - kullekin vähimmäistarpeen verran.


Kilpaijuoksu kasvuhokemallisessa maailmassa on nyt päättymässä! |3

Päiväkodeilla on tässäkin suuri merkitys - annetaan arvo päiväkotien henkilökunnille ja tukemaamme heidän työviihtyvyyttä ja kokemusta, että heidän työtä arvostetaan - aloitetaan palkasta tuon merkittävän työn osalta.


Ilkka Luoma
6-vuotiaiden kaksostyttöjen isä Helsingistä


* - Numero 1 on ehkä maailmanparas vauvojen maailmaansaattamisjärjestelmä, juuri Suomessa .e
 
...