--- näin voidaan päätellä muusta eläinkunnasta, joka joutuu ”otsansa hiessä jokapäiväisen leipänsä metsästämään” - pieni nälkä juoksuttaa lujempaa ja näin saalis jää varmemmin hampaisiin.

Niukkuus ja pieni puute on kulkenut suurimman osan biosfäärillisestä elämänkaaresta – alkaen jo satoja miljoonia vuosia. Ihmisen ylensyönti on harvinaisena pari tuhatta vuotta vanhaa ja yleisempänä vain pari sataa vuotta ja tämäkin vain koskien pientä vähemmistöä, nykyaikana yhä lisääntyen.

 

Yleisradio innostui palauttamaan keskusteluun vanhan idean niukkuudesta, vähemmästä ja ymmärryksestä mistä me olemme ja miten meitä evoluutio on ohjeistanut hitaiden muuttujiensa myötä … ~ https://yle.fi/uutiset/3-9699246 [Yle]

Tuohon Yle-kirjoitukseen oli pakko tehdä vastine ja kommentti ---

... Koko muu eläinkunta on evoluutiossaan rakentunut kestämään niukkuutta. Aikaa kestävyyden rakentamiseen on ollut riittävästi - satoja miljoonia vuosia. Muun eläinkunnan yltäkylläisyys on vain harvoin ei niinkään monien herkkua.

 

Ihmiskunta kasvaa, hakee kasvua, hokee kasvua ja yltäkylläisyyttä jatkuvuuden periaatteella, nykyään ja erityisesti kulutuksellisesti rikkaissa markkinatalousmaissa. Sen me olemme unohtamassa, että nälkäisenä tai pienessä nälässä olemme terävämpiä etsimään ratkaisuja - toivottavasti kestäviä ratkaisuja. 

Ylensyönti tuhoaa hiljalleen evoluution luoman kestokyvyn olla hallitussa puutteessa. Evoluution vastaisku ylettömälle kulutuksellemme on lisääntyvät elintasosairaudet.”

 

 

Aiemmin pohdimme pientä nälkää ja puutetta jo yli 10 vuotta sitten näin:

~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/11/elinkunta-silyy-kunnossa-ollessaan.html

Aihetta on myös pohdiskeltu TIEDE -keskustelupalstalla, josta ammennan yhden parhaista kommenteista tähän - 

Vanha kiinalainen sananlasku sanoo: Kun syöt vatsasi 2/3 täyteen ravitset itseäsi. Viimeinen 1/3 ravitsee lääkäriäsi” - 

löytyy myös linkin ~ http://www.tiede.fi/keskustelu/3640/ketju/voisiko_nalassa_oleminen_lisata_elamisen_laatua?changed=1500805014 alta.

 

Olemmeko hollilla, kun syömme liikaa ja väärin?

Vielä 1930 luvulla tehdystä työajasta ja palkasta meni ravintoon yli 35 prosenttia, tänään tuo luku on keskimäärin noin 12 prosenttia; siis meillä Suomessa. On eläinlajeja joiden valveilla olon ajasta menee ravinnon etsintään 80 prosenttia” -ote otsikon - ”"Syömme liikaa ja liian halvalla!"

alta, loppuosan voi lukea täältä – Aikanaan kun palsta meni kiinni, oli tälle kertynyt 23.723 lukuavausta, aihe näytti kiinnostavan – kommenttien määrä jäi kuitenkin 38' aan.

 

Punaisen viimeistä päivää alennuslaput tuovat köyhälle laatua ruokapöytään!

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/punaisilla-lapuilla-saastoa-ruokakoriin.html - ]

Tunnetusti köyhän perusruoka lihottaa ja kun samaan aikaan sohva, jos sellainen edes on – kutsuu, on vaakanumerot hiljalleen kasvusuunnassa. Kauppa tarjoaa säästävälle oivan mahdollisuuden – valitse punaisia lappuja ja ostat selvästi halvemmalla ravitsevaa ja vähemmän lihottavaa ravintoa. Tarkka on huolellinen ja omistaa pakastimen. Näin voisi olla yksi tie normaalimpaan elopainoon. 

Olisimmeko valmiit terveytemme nimissä puolittamaan ylensyönnistämme noin 20-30 prosenttia – eduksi itsellemme ja ympäristöllemme?

 

Kuvateksti:

Yllä olevassa autenttisessa, ei manipuloidussa kuvassa, näet jotain harvinaista. Salaa kuvatun kuvasarjan merkittävin otos: Mustekala on avannut itse purkin kannen, joka oli kierteellä ja "kalastaa" itselleen purkkiin laitetun katkan. Tapahtuma kertoo pienestä saalismäärästä, siis kohtuullisesta syömisestä. Ko. mustekalalaji elää noin 2-3 vuotiaaksi otollisissa oloissa. Kuvasarja (jonka muut osat ovat tämän blogin muissa kirjoitusaiheissa) todistaa kiistatta, että mustekala oppii ja osaa muistaa asioita. Oli ihmeellistä nähdä ko. tapahtuma. Herää kysymys, mikä on meidän ihmisen todellinen luontoon sopiva tajunnan ja ymmärtämisen taso sekä ollaanko me oikein asemoitettu itsemme harmoniaan. Kuva otettu 9. huhtikuuta 2006, klo 15:45. DSC_11467.JPG. Photo by Ilu 2006. Nikon D70. Helsingin Linnanmäen Seapark.

 

 

Ilkka Luoma

Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

https://ilkkaluoma.blogspot.fi

https://www.facebook.com/first.ilkka

 

US | VU | T | BL | BL | FB | FB | BLOG 148092

 

DOC niukkuutta_terveydelle_23072017.doc – OpenOffice Writer

PVM 23072017

 

|512_4308|