minna%20helle.jpg

Kuva: ~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/talous/artikkeli-1.232930 - 

 

...

Minna Helle jätti ay-liikkeen ja siirtyi vastakkaiseen leiriin – Nyt hänellä on tiukka viesti työn­tekijöille

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006200201.html  - 

.

Ilkka Luoma 10.8.2019 - 11:52 kommentti
Työnantaja & työntekijä, ristiriita vai mahdollisuus? 

Ahneutta ja kohtuutta - puolin ja toisin. Miten kompromissi saavutetaan, ja miten se sovelletaan saavutettuihin etuihin. 

Kaikkien yhteiskuntakysymysten äiti - kuinka paljon kukin yksilönä/ ryhmänä saa yhdessä hankitusta voitosta, tuloksesta ja jaettavasta varallisuudesta - liikevaihdostakin, sillä palkat, palkkiot ja palkkoihin liittyvät kulut maksetaan jo ennen tulosta kuin voittoa. 

Näkökulma 1: Miten ja kenen/ keiden toimesta on luotu sekä millä riskillä ja pääomapanostuksella mahdollisuus luoda liiketointa ja sen myötä työtä - yleensä palkollisille. 

Miten hyvin on itse liiketointa johdettu, opastettu ja markkinoitu, jotta on syntynyt terve liiketoimi - lopulta aina voittoriville saakka. Riskinottaja haluaa vastiketta menetysuhalleen. 

Tässä kohdin kuluhallinta yritystoiminnan taloudessa on ensiarvoista, ja se taas liittyy muun muassa palkkaintensiiviydessä juuri siihen rahalliseen kuluerään, jota työnteon merkittävänä vastineena tekijälleen jaetaan. Onko jako oikeudenmukainen - siinäpä se kysymysten kysymys. 

Näkökulma 2: Miten itse palkansaaja asennoituu ja osallistuu milläkin terävyydellä, osaamisella ja innolla olla osanen yritystoimintaa, jossa tulosta ei synny ilman tekijöitä (onko robotiikka, automaatio ja tekoäly toverin pahin vihollinen?). 

Toverin motivaatio, vastuunkanto ja yhteistoimintahalu on merkittävä liikevaihdon, tuloksen ja jaettavan voittovaran aikakaansaaja - tämä tiedetään niin Etelärannassa kuin Hakaniemessä. Onko jako oikeudenmukainen - siinäpä se kysymysten kysymys - toistettuna? 

Noihin kahteen näkökulmaan liittyvät paljolti yrityksen tai minkä tahansa toiminnan rakenne, menestys ja työtä aikaansaava kysyntä. 

Onkin viisasta, jos näitä asioita käsitellään sellaisten toimesta edunvalvontana, joilla on kokemusta sekä - että. 
 
...